Међу најпосећенијим изворима у источној Србији

четвртак, 03 фебруар 2011 21:23

СВЕТА ВОДА СЕСТРОЉИН

У СЕЛУ ПОЉАНА

Овај свети и лековити извор, надалеко познато по својој исцелитељској моћи, налази се у селу Пољана код Пожаревца, а везан је за сестру Јелицу и њено страдање. На том месту су, по народном предању, пале очи Јеличине, после њене трагичне смрти.

Данашњи изглед капеле на светој води (фото: Ж. Антонијевић)

Људи вековима долазе овде да у води сестре Јелице траже лек за очи.

Над извором је 1871. године подигнута капела са кубетом, уместо претходне, саграђене од тесаних дасака. Ту нову капелу подигли су земљорадници из Пољане Риста Ђокић и Радован Лазић. Како пише Данило Л. Поповић, они обнове овај извор и над њим подигну зградицу у виду црквице. Та капела трајала је до 1963. године када је уместо ње саграђена данашња капела са повећим кубетом. Цео подухват припремили су свештеник пољаначки прота Светислав Динић и Богомољачко братство „Св, Константин и Јелена“ из овог села.

Будући да пре свега помаже оздрављењу очију, посетиоци ову воду пију и умивају се, али се њоме не купају, каже свештеник пољаначки прота Радослав Вукосављевић. Колико је вода Сестрољина била поштована у прошлости показује податак да је од прилога посетилаца саграђена 1895/96. године садања црква пољаначка, стотинак метара удаљена од извора, коју обавезно посећују готово сви који дођу на свету воду.

Што је време више пролазило Јеличин култ се ширио па је и извор, који се до половине 19. века звао Добри лик, назван прво Сестролин 1871. године, а затим 1876. Сестрољин.

Данас је Сестрољин свакако један од најпосећенијих светих извора у источној Србији. Веома је приступачан, јер се до њега лако стиже асфалтним путем Пожаревац-Жабари, од којег је удаљен коју стотину метара, на левој страни.

Последње ажурирано петак, 04 фебруар 2011 21:06