СРБИЈА СТАРИ, ДЕЦЕ СВЕ МАЊЕ

понедељак, 22 август 2011 12:51

Сваке године, Србија је мања за један град од 35.000 становника. Демографска слика изузетно лоша, позитиван пример Нови Сад.

Србија бележи негативан природни прираштај, па тако сваке године готово 35.000 људи више умре него што се роди. Ако се тако настави, за две деценије биће нас пола милиона мање.

И погледом на карту природног прираштаја лако је уочити колико је демографска слика лоша. Само у осам општина више је рођено него што је умрло.

Изненађујуће је да је у протеклој години у Новом Саду природни прираштај позитиван. Стручњаци то објашавају приливом избеглица и стимулативним мерама за побољшање демографске ситуације.

"Колико је нарушена старосна структура говори податак да када би сада жене кренуле да рађају четворо, петоро деце, и наредних деценија ми бисмо губили становништво", рекао је Иван Маринковић, Центра за демографска истраживања.

Висока просечна старост од 41 године указује и на то да ће у наредних неколико година пензиони и здравствени фондови бити додатно оптерећени, јер ће припадници бројне тзв. "Бејби бум генереције", рођени после Другог светског рата ући у контингент старих.

За демографску слику, важан је и број закључених и разведених бракова. У 2010. години највише развода било је од прве до четврте године брака, 24,4 одсто. Међутим, није занемарљив ни проценат развода парова који су у браку 25 и више година и то 12,2 одсто.

Парови који су се развели у готово 50 одсто случајева нису имали деце. Што се тиче полне заступљености, у Србији мушког становништва је 49, а женског 51 одсто.

"Очекивано трајање живота је број година које се очекује да ће доживети новорођенче рођено у Србији 2009. године. За мушку популацију износи 71, а женску 76 година", рекла је Гордана Бјелобрк из Завода за статистику.

И по овом мерилу Србија је испод европског просека. Најдуже живе становници Монака, мушкарци просечно 78 година, а жене 85. Најкраће живе становници Русије, жене 72 године, а мушкарци само 59.

Извор: http://www.rts.rs/