svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Људи и догађаји

Мара Кнежевић Керн: ПЛАВО ЗЛАТО

Док се убрзано и далеко од очију српске јавности врше припреме за приватизацију сектора за водоснабдевање (уз најаву приватизовања свих јавних предузећа), из Империје покусних кунића САД-а стижу застрашујуће вести о практичним последицама претварања воде у робу с једном функцијом – извлачења профита. Зову је „плаво злато“, и већ увелико

Опширније...
 

УПОТРЕБА ФЛУОРИДА: ОД КОНЦ-ЛОГОРА ДО ГРАДСКОГ ВОДОВОДА

Флуор су масовно користили нацисти да би стерилизовали затворенике у логорима и претворили их у послушно робље, а сада је флуор једна од главних супстанци у водоводним мрежама широм света.

Преносимо анализу о флуоризацији воде, поткрепљену писмима истакнутих хемичара, која је објављена на америчком порталу Greater Things.

Опширније...
 

ПОСТ ВЕОМА ДЕЛОТВОРАН У БОРБИ ПРОТИВ РАКА

Кратки периоди поста су у неким случајевима исто толико делотворни као и хемотерапија у борби против одређених врста рака код мишева, показали су резултати истраживања објављеног у Америци, током кога је утврђено да комбинација те две методе продужава њихов животни век, пренела је агенција АФП.

Опширније...
 

Опасност по здравље: ВЕШТАЧКЕ БОЈЕ КАО ДОДАЦИ ПРЕХРАМБЕНИМ ПРОИЗВОДИМА

Веома је примамљујуће и изазивајући јести разнобојну храну, а нарочито ону воћног укуса. То је већ део исхране чак и на Филипинима, да се већ неколико деценија једе вештачки обогаћена и / или синтетички обојана храна. Већина деце, а и неки одрасли мисле да је роза, жута, љубичаста или црвена боја у храни екстракт природних извора. Док су доступне природне боје направљене од хране као што је репа, многи произвођачи одабиру синтетичке боје које могу имати опасне здравствене последице, нарочито код деце.

Опширније...
 

Монахиња Атанасија: О ОЧЕВИМА И СИНОВИМА (или о православној породици)

Нећемо покушавати да говоримо о родитељима и деци, јер верујемо нашим бакама, које су говориле да се не гаје исто синови и кћери и да је потребна посебна пажња да мушко порасте како треба. То је вековима било јасно и није била потребна нека посебна прича о томе. Најпре треба да се зна да је тада Србија била православна, породица је била светиња, а мушка снага се пројављивала и прослављала кроз витештво.

Опширније...
 

НАУКА ТЕК ЗАКОРАЧИЛА У ВОДЕНЕ ТАЈНЕ (2)

Предраг Мирковић

СТРУКТУИСАНА ВОДА – БЛАГОДАТ ЗА УСЕВЕ

Долазећи у додир са свим материјама на Земљи, а са особинама да памти, вода је у прилици да сазна свако њихово својство и то сачува у својој меморији. То научно сазнање довело је истраживаче на сам праг открића неслућених истина.

Опширније...
 

СРБИЈА УСЛОВЉЕНА ДА ПРОДА ИЗВОРЕ ВОДЕ

Ултиматум Србији да прода своје изворе пијаће воде!

Изгледа да Србија спада у групу колонизованих држава, која је, поред права на управљање територијом, изгубила право на управљање и експлоатисање сопствених ресурса воде.

Опширније...
 

Америчка небулоза: ОРАСИ У САД ПОСТАЈУ ИЛЕГАЛНИ ЛЕК

Познати и признати сајт Natural News је открио колико је америчка администрација у стању да направи глупости, тврдећи како је један од најпознатијих орашастих плодова на планети – ОРАХ – илегални лек!?

Опширније...
 

Никола Вујошевић: ДОЛИНА ХУНЗА – ДОМ ЗДРАВОГ И ДУГОВЕЧНОГ НАРОДА (3)


Дуговечност и изузетно здравље житеља ове долине привукли су пажњу разних истраживача. За Хунзе је старост од 90 година уобичајена, добар део њих живи 100 година или више, а виталност је и у тој животној доби знатно очувана. Дуго се мислило да је та необична дуговечност последица генетских фактора. Међутим, истраживања су показала да фактори

Опширније...
 

И МРТВИ МРСЕ СВЕТСКЕ РАЧУНЕ

Букурешт – У румунско-српским аналима нешто ново. Познати стручни, али веома популарни румунски месечник „ХИСТОРИА” у свом новембарском броју, после многих деценија ћутње међу румунским историчарима и публицистима, пуним гласом је проговорио о једном изузетном споменику српске војничке славе који се налази на румунском тлу. По свему судећи, ово знамење спада међу највеће, ако није и највећи такав споменик изван српских граница. О њему се већ 85 година пажљиво брину –православни Румуни.

Опширније...
 

ФЕРИЏ: СРБИ, БЕЖИТЕ ИЗ ОВОГ ПАКЛА!

Београд – Срби, уколико желите да будете добри Европљани морате бити равнодушни као Холанђани, благи као Луксембуржани, хладни као Финци и послушни као Немци. Морате признати да то не звучи баш српски, зар не? А управо то од вас тражи Европа ка којој стремите. Зато добро размислите пре него што у њу уђете.

Опширније...
 

ОСТАЦИ ЉУДСКЕ КОСЕ УОБИЧАЈЕН САСТОЈАК ПЕКАРСКИХ ПРОИЗВОДА

Некада се хлеб месио ручно од брашна и воде са квасцем или без њега. Хлеб без квасца би могао да се пече одмах, а квашено тесто би морало да сачека неколико сати.

Опширније...
 

Прегрејана планета (2): ПРЕСАХЛО ДЕВЕТ ОД 10 ИЗВОРА

Муку су мучили овог лета и јесени са несташицом воде и још се муче житељи планинских села на истоку Босне. После дугог врелог лета уследила је јесен без кише и да није било цистерни територијалних ватрогасних јединица и понеког шумског извора тешко да би сачували стоку. О кућним мукама због пресушених бунара и извора не желе ни да говоре.

Опширније...
 

ОТРОВИ У ХРАНИ (3): ПОЈЕДЕМО 20 КИЛОГРАМА ОТРОВА

Пошто се употреба пестицида на њивама српских сељака слабо контролише, процењује се да сваки становник Србије у току свог живота просечно поједе око 20 килограма разних отрова.

Опширније...
 

СТРАНЦИ ЋЕ У ПОТПУНОСТИ КОНТРОЛИСАТИ ШТА ЈЕДЕМО

Да ли ће нас Влада Србије неприметно увући у ситуацију да прехрањивање Србије зависи од странаца!?

Председник Борис Тадић је 29. октобра 2011. године промовисао мрежу агроинжењера,  незапослених, који ће у форми савета помагати самосталним пољопривредницима, а све у циљу да се повећа пољопривредна производња у Србији.

Опширније...
 

БОРБА ПРОТИВ НОВОТАРИЈА

Ко то веру нашу тако дрско дира

и свецима србским више не да мира?

 

Литургију Свету на другу окреће,

вољу своју жели свима да намеће.

Опширније...
 

НАРОД ДРУМОМ А ВЛАСТ ШУМОМ

Предраг Мирковић

КАКО ЈЕ ДРУГ СВЕТА ПРОПАО НА ИЗБОРИМА

Пред комунистичке изборе негде штездесетих година прошлога века стигне наређење из врха да се за свако посланичко место предложе најмање два кандидата, а не само један, како се дотле радило. Мало је рећи да је вест о томе деловала поразно на целокупну номенклатуру власти. Јер, до тада је све то решавано у уским партијским круговима много пре избора, а на изборима је народ имао само да потврди  вољу власти. Готово да се не памти случај

Опширније...
 

КРШТЕНИ КУМОВИ

Пут сваког хришћанина ка Царству Божијем почиње од Свете Тајне Крштења. Да бисмо примили Свету Тајну Крштења – неопходна је вера и покајање. Православна Црква учи да је вера у Свету Тајну Крштења и искрена жеља да ову Свету Тајну примимо, неопходан услов да би деловање Свете Тајне било спасоносно: „Који поверује и крсти се биће спасен, а који не верује биће осуђен“. (Мк, 16,16)

Опширније...
 

ЋЕЛИЈЕ АБОРТИРАНИХ БЕБА У ПРОИЗВОДЊИ ПОЈАЧИВАЧА УКУСА

Да би прерађену храну обогатила вештачким укусима, мултинационалне компаније као што је Сеномикс (Senomyx) користе ћелије абортираних беба у тестирању и производњи појачивача укуса, преноси портал Natural News.

Опширније...
 

ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЈЕДЕТЕ?

ЗАРАДА ВАЖНИЈА ОД ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Да ли се понекад запитате када узимате неки производ у продавници од чега се он уопште састоји и да ли је паметно да га уопште једете?

Опширније...
 

НАУКА ТЕК ЗАКОРАЧИЛА У ВОДЕНЕ ТАЈНЕ (1)

Предраг Мирковић

ВОДА ОСЕЋА И ПАМТИ СВЕ

Приликом истраживања средстава за масовно уништење у лабораторији смештеној на просторима југоисточне Азије, у највећој тајности, у каквој се иначе обављају такви експерименти, догодио се 1956. године случај који је до данас остао као велика загонетка у науци. Док су трајала испитивања тада најубојитијег бактериолошког оружја одржано је саветовање значајних актера у том послу. За време консултовања мајстора смрти цела екипа добила је јаке нападе болова, веома сличне оним који настају приликом тровања

Опширније...
 

Бранко Ђаковић: НОВИ ВАТИКАНСКО-УСТАШКИ НАПАД НА СРБЕ

После пада Берлинског зида и глобалног комунистичког поретка 1989, Ватикан је наставио у свом прозелитистичком деловању на Балкану тамо где је стао 1945. Очигледно је да Света столица жели да што пре надокнади време „изгубљено” током трајања комунизма, посебно стога што су се њени интереси данас потпуно поклопили с интересима САД и Велике Британије. А највећи Ватиканов противник на Балкану – Србија – данас је посрнула и скрхана: морално, демографски, политички, војнички и економски.

Опширније...
 

У 2011. НОВИХ 511 ЛЕКОВА ЗА ЉУДЕ И 104 ЗА ЖИВОТИЊЕ

У Србији је 2010. године донет Закон о лековима и медицинским средствима, усклађен са прописима ЕУ, те се може рећи да је Србија отворена за регистрације нових лекова, напомињу у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије

Опширније...
 

Никола Вујошевић: ДОЛИНА ХУНЗА – ДОМ ЗДРАВОГ И ДУГОВЕЧНОГ НАРОДА (2)

Дуговечност и изузетно здравље житеља ове долине привукли су пажњу разних истраживача. За Хунзе је старост од 90 година уобичајена, добар део њих живи 100 година или више, а виталност је и у тој животној доби знатно очувана. Дуго се мислило да је та необична дуговечност последица генетских фактора. Међутим, истраживања су показала да

Опширније...
 

Мирослав Лазански: БОГАТСТВО, НОВА СРПСКА РЕЛИГИЈА

Знамо колико има шљива у Србији, али не и колико је транзиционих супербогаташа

Никола Бујић из Суботице има 19 година, живи у трошној кућици са болесним оцем од 4.700 динара месечно колико износи очева инвалидска пензија.Никола има индекс Технолошког факултета у Новом Саду и Грађевинског у Суботици. Од факултета у Новом Саду је одустао, нема пара за дом. У

Опширније...
 

Никола Вујошевић: ДОЛИНА ХУНЗА – ДОМ ЗДРАВОГ И ДУГОВЕЧНОГ НАРОДА (1)

Дуговечност и изузетно здравље житеља ове долине привукли су пажњу разних истраживача. За Хунзе је старост од 90 година уобичајена, добар део њих живи 100 година или више, а виталност је и у тој животној доби знатно очувана. Дуго се мислило да је та

Опширније...
 

Споменка Милић: У ПОТРАЗИ ЗА ЗДРАВЉЕМ

КАДА СЕ СПОЈЕ „БАБЕ И ЖАБЕ“

Месо које данас једемо најчешће је сумњивог квалитета, поготово ако је третирано по ономе што диктира Codex Alimentarius. Волите ли хормоне, антибиотике, седативе - у својој шницли?

Опширније...
 

Прегрејана планета (1): ЗИМСКА СУША НА БАЛКАНУ

Кажу да Бугари и Румуни усред децембра могу да прегазе Дунав и пређу на другу страну, бродови су данима стајали насукани, а у Србији суша траје седам месеци. Падавина је ове године било 40 до 60 одсто мање него што је уобичајено, а водостаји измерени на српским рекама у децембру су најнижи забележени откад се обављају ова мерења. То је

Опширније...
 

ПЕТВЕКОВНИ НАСРТАЈИ ВАТИКАНА НА ПРАВОСЛАВЉЕ

Предраг Мирковић

СЛОБОДАН ПРОДИЋ: „ИЗВЕСТИЕ УЧИТЕЛНОЕ“ КАО ОТПОР УНИЈАЋЕЊУ

Организовани напад католицизма на Православље започет у 16. веку - не престаје. Западна, Католичка црква, ни у једном тренутку током протеклих векова није помишљала да одустане од свог наума да Источну, Православну Цркву, натера да призна римског папу и прихвати

Опширније...
 

ШТА НАМ СПРЕМАЈУ-видео

Министарсво пољопривреде је пре пар месеци организовало велику акцију оснивања саветодавне службе која покрива целу Србију. Запослено је пар стотина пољопривредних инжињера. Целу ову акцију је финансирала директно америчка влада (а ко ће други, они дефинитивно стоје иза свега ,,доброг" што се догађа у целом свету, посебно у Србији).

Опширније...
 

Леонид Савин: ХЕМИЈСКО ЕКСПЕРИМЕНТИСАЊЕ ВАШИНГТОНА

Скорашње изјаве званичних америчких представника о учествовању Ирана у предаји Либији хемијског оружја чије су резерве, према тврђењу Прелазног националног савета, откривене у земљи, још су једном засенили лицемерје политике САД, ако се узме у обзир колико је дуга историја Сједињених Држава на развоју и испитивању хемијских материја у ратне сврхе, ради гушења побуна и сл.

Опширније...
 


Страна 134 од 139

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5037734

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.