svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Људи и догађаји

Никола Вујошевић: ДОЛИНА ХУНЗА – ДОМ ЗДРАВОГ И ДУГОВЕЧНОГ НАРОДА (1)

Дуговечност и изузетно здравље житеља ове долине привукли су пажњу разних истраживача. За Хунзе је старост од 90 година уобичајена, добар део њих живи 100 година или више, а виталност је и у тој животној доби знатно очувана. Дуго се мислило да је та

Опширније...
 

ОСТАЦИ ЉУДСКЕ КОСЕ УОБИЧАЈЕН САСТОЈАК ПЕКАРСКИХ ПРОИЗВОДА

Некада се хлеб месио ручно од брашна и воде са квасцем или без њега. Хлеб без квасца би могао да се пече одмах, а квашено тесто би морало да сачека неколико сати.

Опширније...
 

Споменка Милић: У ПОТРАЗИ ЗА ЗДРАВЉЕМ

КАДА СЕ СПОЈЕ „БАБЕ И ЖАБЕ“

Месо које данас једемо најчешће је сумњивог квалитета, поготово ако је третирано по ономе што диктира Codex Alimentarius. Волите ли хормоне, антибиотике, седативе - у својој шницли?

Опширније...
 

Прегрејана планета (2): ПРЕСАХЛО ДЕВЕТ ОД 10 ИЗВОРА

Муку су мучили овог лета и јесени са несташицом воде и још се муче житељи планинских села на истоку Босне. После дугог врелог лета уследила је јесен без кише и да није било цистерни територијалних ватрогасних јединица и понеког шумског извора тешко да би сачували стоку. О кућним мукама због пресушених бунара и извора не желе ни да говоре.

Опширније...
 

Прегрејана планета (1): ЗИМСКА СУША НА БАЛКАНУ

Кажу да Бугари и Румуни усред децембра могу да прегазе Дунав и пређу на другу страну, бродови су данима стајали насукани, а у Србији суша траје седам месеци. Падавина је ове године било 40 до 60 одсто мање него што је уобичајено, а водостаји измерени на српским рекама у децембру су најнижи забележени откад се обављају ова мерења. То је

Опширније...
 

ОТРОВИ У ХРАНИ (3): ПОЈЕДЕМО 20 КИЛОГРАМА ОТРОВА

Пошто се употреба пестицида на њивама српских сељака слабо контролише, процењује се да сваки становник Србије у току свог живота просечно поједе око 20 килограма разних отрова.

Опширније...
 

ПЕТВЕКОВНИ НАСРТАЈИ ВАТИКАНА НА ПРАВОСЛАВЉЕ

Предраг Мирковић

СЛОБОДАН ПРОДИЋ: „ИЗВЕСТИЕ УЧИТЕЛНОЕ“ КАО ОТПОР УНИЈАЋЕЊУ

Организовани напад католицизма на Православље започет у 16. веку - не престаје. Западна, Католичка црква, ни у једном тренутку током протеклих векова није помишљала да одустане од свог наума да Источну, Православну Цркву, натера да призна римског папу и прихвати

Опширније...
 

СТРАНЦИ ЋЕ У ПОТПУНОСТИ КОНТРОЛИСАТИ ШТА ЈЕДЕМО

Да ли ће нас Влада Србије неприметно увући у ситуацију да прехрањивање Србије зависи од странаца!?

Председник Борис Тадић је 29. октобра 2011. године промовисао мрежу агроинжењера,  незапослених, који ће у форми савета помагати самосталним пољопривредницима, а све у циљу да се повећа пољопривредна производња у Србији.

Опширније...
 

ШТА НАМ СПРЕМАЈУ-видео

Министарсво пољопривреде је пре пар месеци организовало велику акцију оснивања саветодавне службе која покрива целу Србију. Запослено је пар стотина пољопривредних инжињера. Целу ову акцију је финансирала директно америчка влада (а ко ће други, они дефинитивно стоје иза свега ,,доброг" што се догађа у целом свету, посебно у Србији).

Опширније...
 

БОРБА ПРОТИВ НОВОТАРИЈА

Ко то веру нашу тако дрско дира

и свецима србским више не да мира?

 

Литургију Свету на другу окреће,

вољу своју жели свима да намеће.

Опширније...
 

Леонид Савин: ХЕМИЈСКО ЕКСПЕРИМЕНТИСАЊЕ ВАШИНГТОНА

Скорашње изјаве званичних америчких представника о учествовању Ирана у предаји Либији хемијског оружја чије су резерве, према тврђењу Прелазног националног савета, откривене у земљи, још су једном засенили лицемерје политике САД, ако се узме у обзир колико је дуга историја Сједињених Држава на развоју и испитивању хемијских материја у ратне сврхе, ради гушења побуна и сл.

Опширније...
 

ИЗБОРИ У РУСИЈИ И ИЗВОЗ „ХАОСА“ ИЗ САД

4. децембра су у Русији одржани избори за  Државну думу и неке органе локалне власти. Већ следећег дана после саопштења прелиминарних резултата гласања у Москви и Санкт-Петербургу одржани су митинзи оних који се нису сложили са резултатима избора. Нећу да говорим да, на пример, подаци о  излазности 146% у Ростовској области или о  130% у

Опширније...
 

НАПАД НА РУСИЈУ ПОЧИЊАО НАПАДОМ НА СРБИЈУ

Владимир Кршљанин

НИЈЕДАН СРБИН НИЈЕ ОТИШАО НА ИСТОЧНИ ФРОНТ

Термин „српско-руски“ односи је уобичајен за описивање односа два народа, односно две државе. У случају Срба и Руса, он није сасвим адекватан.

Опширније...
 

МОЖЕ ЛИ ПОНИЖЕН ЧОВЕК БИТИ СРЕЋАН?

Синиша Ковачевић

АКО СРБИЈА МОЖЕ БЕЗ КОСОВА, МОЖЕ И БЕЗ МЕНЕ

Моја генерација је одрасла уз пионирске мараме, имали смо и пионирске руководиоце, касније смо мараме скинули а пионирски руководиоци су напредовали у омладинске руководиоце. Одрастали смо, полако, уз америчке филмове, енглеску музику и руску литературу. Формирани смо читајући велике српске песнике, Дучића, Ракића, Шантића али и оне, савремене, наше, тек деценију-две старије од нас, Миљковића, Брану Петровића, Данојлића, Попу, Бећковића… Сви ми, осим омладинских руководилаца. Они су слушали другу музику, читали друге песнике, гледали другачије филмове, бивали пресрећни кад Валтер одбрани Сарајево…

Опширније...
 

ШОКАНТНА ОТКРИЋА СРПСКОГ АКАДЕМИКА ДРАГОЉУБА ЖИВОЈИНОВИЋА (3)

ЕНГЛЕСКА ТАЈНА СЛУЖБА У ДОСЛУХУ СА ВАТИКАНОМ

Енглеска тајна служба МИ6, у сталном дослуху са Ватиканом, је образовала и држала на узди низ организација сличних Федералном клубу, као што су били Блок антибољшевичких нација, Словенска конфедерација, која је тежила спајању Украјине и Бјелорусије са Пољском, Сељачка интернационала, у којој опет наилазимо на Миху Крека и Мачека,

Опширније...
 

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ СРПСКОГ АКАДЕМИКA ДРАГОЉУБA ЖИВОЈИНОВИЋA (2)

ЕНГЛЕСКА ПОЛИТИКА ЗА РАЗБИЈАЊЕ СРПСКИХ И РУСКИХ ПРОСТОРА

У студији написаној 1913. године директор листа “Европски економиста” Едмон Тери наговештавао је Русији сјајну будућност образлажући да, “ако ствари наставе ићи током којим су ишле од 1900. до 1912. године, средином века Русија ће доминирати у Европи, како на политичком, тако и на финансијском и економском плану”. Радови историчара Ентони Сетона су утврдили да је, супротно свим неоснованим тврдњама о руској индустријској назадности, царска Русија била на путу брзог привредног и технолошког напретка.

Опширније...
 

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ Д. ЖИВОЈИНОВИЋА У ЛОНДОНУ:ЕНГЛЕЗИ РАДИЛИ НА УНИШТЕЊУ СРБИЈЕ (1)

Из докумената до којих је дошао познати историчар јасно се види да је у Првом светском рату Енглеска све чинила да нестане наша држава

Опширније...
 

СТРАДАЛИ ЗА ВЕРУ И СЛОБОДУ

Уводни текст друге књиге "Српски ратни поменик, Браничево 1912.-1918", Предрага Мирковића и Живислава Антонијевића која ускоро излази из штампе. Издавач манастир Рукумија, уредник отац Симеон.

***

У намери да сачувамо од заборава имена људи из Браничевског округа који су се несебично жртвовали за Србију у време ратова 1912-1918. године објављујемо ову књигу.

Опширније...
 

ЏЕКИЛ И ХАЈД КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

Кемтрејлси су постали омиљена играчка технолошке елите, а акције засипања изводе великим војним авионима без ознака, а понекад и цивилним „боингом 737“. У последње време избацију их и авиони на комерцијалним летовима. Специјлано на нашим зеленим странама о овом феномену говори Вејн Хол, ветеран европског еколошког активизма

Опширније...
 

Олга Четверикова: ТОТАЛНА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА

Ствар је у томе, што, изгледа, светско лихварство улази у последњу етапу своје перманентне светске револуције, у којој планира да заврши концентрацију у својим рукама и националних богатстава, и власти над човечанством. Ради тога је неопходан светски хаос, или свеопшти грађански рат, чија се жаришта сада праве у различитим деловима света. Као што смо више пута указивали, тотална дестабилизација је потребна да би се свет приморао да добровољно прихвати власт наднационалног „арбитра“ који ће све довести у ред.

Опширније...
 

ТУРСКА СЕРИЈА И СРПСКА КУЛТУРА

У мојој кући, као и у већини кућа широм Србије и Балкана родитељи обично гледају турске серије. С обзиром да се епизоде таквих серија приказују у времену када је читава породица на окупу, а то је од 8 до 9 увече, често бацим поглед на екран. Сада је актуелна серија „Кад лишће пада“ и доста пута чујем пријатеље и комшије у мојој кући и на улици како препричавају шта се дешавало у претходној епизоди и сл. Из тих разговора веома лако се може закључити да се људи диве како често чујем: „турској патријархалној породици“.

Опширније...
 


Страна 182 од 189

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 4053613

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.