svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Људи и догађаји

Јован Павловић: СТАРА КРИЗА У НОВОМ ОДЕЛУ

Прича о кризи Европе је већ опште место. Мање је познато да је она постојала и много пре европског уједињења. Још је мање познато на шта се тачно криза односи.

Мењајте инжењере за пензионере

Опширније...
 

Тимур Блохин: СТРАШНИ НАРКОТИК ПОВОНОВО У СРБИЈИ

У Србију се вратио наркотик који за свегa неколико година, а чак и много брже доводи човека, како је то описано у једној енциклопедији - „до стања труљења меса, на живо“. Овај страшни руски изум, који се у жаргону назива „крокодил“ већ је напустио своју „домовину“, јер је кодеин, као важан састојак, сада већ немогуће купити без рецепта. Ипак, ова је дрога почела своју шетњу по свету - забележени су случајеви употребе у САД, у Норвешкој, Белгији, Немачакој...

Опширније...
 

Јован Павловић: САСВИМ КРАТАК УВОД У ВИРТУАЛНУ ПЕДАГОГИЈУ – ПРИЛОГ ВАСПИТАЊУ ВРЛОГ НОВОГ ЂАКОБОТА

Ђакобот размишља сходно закону ексклузивне дисјункције. Или 0 или 1. Концепт јединства супротности у његовом поимању света је апсурдна немогућност. Са непоколебивом сигурношћу он пита: како нешто може истовремено да буде и добро и лоше, и лепо и ружно, и привлачно и одбојно?

Опширније...
 

Еди Вилкоксон: СУМРАК ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

На церемонији којом је обележена двадесетогодишњица оснивања МКСЈ, председник Трибунала Теодор Мерон говорио је о „непроцењивом доприносу Трибунала глобалним напорима у борби против некажњивости решености међународне заједнице да не буде изузећа за било ког појединца, макар то био политичар високог ранга, на високом положају или војни лидер."

Опширније...
 

ПРВИ ПОМЕН ПРЕД СПОМЕНИКОМ НА ВРАЊЕВЦУ - фото

Прошле суботе одржан је први помен пред новоподигнутим спомеником на Врањевцу. Мада сви радови нису још завршени у потпуности, пред овим импозантним делом архитекте Живорада Животића окупили су се представници општина Браничевског округа, привредници и  дародаваца из народа – учесници у овом великог подухвату – да виде каквим је полодом уродила њихва помоћ и да учествују у помену жртвама. Жртве су, као што је већ познато, ратници из балканских и Првог светског рата и цивили, чији број премашује двадесет хиљада.

Опширније...
 

Предраг Мирковић: У БРАНИЧЕВУ НЕМА ВИШЕ НИЈЕДНОГ СЕОСКОГ ПОЗОРИШТА

И последња два сеоска позоришта у Браничевском округу дигла су руке од припремања представа. Позориште у Раброву три пута је покушавало да настави рад, али је коначно морало да одустане притиснуто све већим неразумевањем . Позориште у Божевцу имало је велику жељу да се појави на ФЕДРАС-у, који је управо у току, и започело пробе на време, али је у сусрету са  непремостивим препрекама морало да одустане.

Опширније...
 

ЗАБОРАВЉЕНИ БРАНИОЦИ БЕОГРАДА: МАЈОР ГАВРИЛОВИЋ БЕЗ ОБЕЛЕЖЈА

Престоница заборавила на своје браниоце из Великог рата. Нестало обележје са места одакле су славни официр и његови јунаци кренули у самоубилачки јуриш

Опширније...
 

КО ХОЋЕ ДА УПРОПАСТИ СРПСКУ ПОЉОПРИВРЕДУ И ЗДРАВЉЕ ЦЕЛЕ НАЦИЈЕ СА ГМО ПРОИЗВОДИМА?

Пре два дана, у најмање 500 градова широм света је организован Марш против компаније Монсанто, на коме су грађани рекли своје одлучно „НЕ“ генетски модификованим организмима у исхрани, који по тврдњама научника изазивају цели низ болести, као на пример – оштећење органа, урођене мане, стерилност, смртност одојчади, алергије и туморе.

Опширније...
 

АМЕРИКАНЦИ ШИРИЛИ ЛАЖИ О СВАЂИ ПУПУНА И ТЕСЛЕ

Нови поглед на однос двојице великих српских научника, који су живели и стварали у Америци. Гласине о сукобу ширили амерички научници и новинари.

Опширније...
 

Драган Милашиновић: МАНИПУЛАТИВНЕ СТРАТЕГИЈЕ БРИСЕЛСКОГ ПРОЦЕСА

Евидентно је да српски властодршци свесно и по унапред припремљеном плану учествују у дефинитивном издвајању Косова из Србије, као и да су том процесу дали највећи могући импулс убрзања. Такође, може се уочити и да је  предаја Космета једина тачка пуне политичке сагласности владајућег тројца будући да се око свега осталог често чују дисонантни тонови, а од шутирања испод стола премијера и првог потпредседника звечи не само Влада већ и читава таблоизирана Србија.

Опширније...
 

300.000 ПОСЕТА САЈТУ „СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА“

Наш сајт је за две и по године, колико постоји, посећен 300.000 пута. То је резултат Ваше жеље да сазнате што више, да будете што јасније и боље обавештени и да изградите свој однос према истини, у време када се она редовно злоупотребљава и као таква силовито намеће. Наше је било да Вам направимо такав сајт, и да вам понудимо текстове без којих бисте били бар мало сиромашнији.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: УЛОГА СТРАНИХ САВЕТНИКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ?

Пут у економско и политичко „ропство“

Старо је правило да у политици нема пријатељства, већ интереса. Јаки и богати се договарају, а слаби и мали се искоришћавају и држе под контролом. Најављени саветници, попут Штрос Кана бившег председника ММФ и некадашњег француског министра финансија, бившег премијера Аустрије Гузенбауера, министра спољних послова Италија Фратинија, британских саветника и њихових тимова који ће бити на распологању првом заменику премијера као и влади Србије, више него јасно указује да је реч о интересима датих држава, компанија за које лобирају у намери да кроз наводну помоћ реализују своје интересе и управљају Србијом.

Опширније...
 

ПОДИГНУТ КРСТ НА ВРАЊЕВЦУ У БРАНИЧЕВУ

Споменику на Врaњевцу, повише манастира Брадача, који се подиже у част  и славу више од 20.000 официра, војника и цивила из Браничева, страдалих у ослободилачким ратовима 1912-1918. придодат је јуче крст ливен у бетону, тежак дванаест тона. Крст је изливен пре месец дана на земљи, у дужини од 8 метара, а јуче је подигнут и постављен на капелу изграђену прошле јесени. Ову компликовану операцију извели су мајстори „Гошине“ монтаже у аранжману ПД Термоелектрана и копови Костолац.

Опширније...
 

ХЕМОТЕРАПИЈА ЈЕ МЕДИЦИНСКА ПРЕВАРА

У ексклузивном интервјуу , прослављени амерички публициста Едвард Грифин открива зашто званична медицина крије прави лек против рака, на којим местима на свету нема малигних обољења и колико је вакцинисање опасно.

Опширније...
 

ИМАМО ЧВРСТЕ ДОКАЗЕ O ХИТЛЕРОВОМ БЕКСТВУ У АРГЕНТИНУ

Енглески историчар Џерард Вилијамс, један од аутора сензационалне књиге „Сиви вук – бекство Адолфа Хитлера“

Кључни сведок је пилот који је извео Хитлера из Берлина, капетан Петер Баумгарт. Он је детаљно сведочио пред судом у Варшави,када му је суђено за припадништво у СС-у. На почетку су судије сматрале да није при здравој памети, па су га упутилена психолошка тестирања. Када је после шест месеци проглашен психички здравим, поново је детаље бекства открио у Данској.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: ЗБОГ ЧЕГА СУ ХРВАТСКИ КОМУНИСТИ ПРЕ СВЕГА ХРВАТИ, ДОК СУ СРПСКИ КОМУНИСТИ САМО БОРЦИ ПРОТИВ СОПСТВЕНОГ НАРОДА

Југославију су створили Хрвати и Срби; ови први били су иницијатори, а другима се учинило да је идеја прихватљива због територијалне разводњености српског народа, који је у новоствореној држави (Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославија) нашао заједнички кишобран. Тако је изгледало на први поглед. Развој догађаја врло брзо је развејао све српске илузије, показао им да Хрватима и Словенцима та заједничка држава треба само као склониште за јачање националне и државотворне идеје. Чекали су околности да се створи независна хрватска, словеначка држава.

Опширније...
 

ТЕСЛА БИО ПРОТИВ ГМО: ПАТЕНТИРАО ПРИРОДНИ НАЧИН ДА ПРЕХРАНИ ПЛАНЕТУ!

Геније из Смиљана је 1938, регистровао и заштитио робну марку Factor auctus. Учинио је то пошто је до детаља разрадио састав смеше за исхрану живине и голубова, природне хране коју је добио „револуционарним поступком"

Опширније...
 

Предраг Мирковић: КАКО СУ КОМУНИСТИ УБИЈАЛИ СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ

...После обнове цркве у Клењу позван је владика Браничевски господин Хризостом да обави освећење. Село се данима пре тога припремало за тај значајан догађај. Сви су знали, па и људи у школи, да долази владика и да ће стићи доста света из околине.

Опширније...
 

КО ЈЕ ЗАИСТА БРАНИО САРАЈЕВО: ОВО ЈЕ ПРАВИ ВАЛТЕР – ЧЕТНИЧКИ ПОТПУКОВНИК (ФОТО)

Четнички потпуковник Жарко Тодоровић, под командом генерала Драже Михаиловића, био је прави јунак по коме је снимљен култни филм "Валтер брани Сарајево"

Опширније...
 

СРБИ ОПЕРИСАЛИ ЈОШ У12. ВЕКУ

Eпохално открићe aрхеолога у селу Мажићи код Прибоја - Срби су још у 12. и 13. веку радили најсложеније операције на људској лобањи и то врло успешно. У манастиру Светог Николе Дабарског, у Прибојској Бањи, постојала је велика болница са медицинским инструментима, који се не разликују много од данашњих.

Опширније...
 

ОБРАЋАЊЕ МИЛОША КОВИЋА НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ЛАЖНИХ ИЗБОРА НА КиМ

Србија је данас опљачкана и осрамоћена земља. У болницама и школама, у медијима и на универзитету, у приватним и јавним предузећима, у полицији и војсци – свуда видимо страх, саможивост и посрнуће. У овој земљи више не настају велике, оригиналне идеје, не ствара се потомство, не производе се материјална добра. Наше демографско опадање попримило је потпуно поразне размере. Наша привреда претворила се у пуко просјачење. Чак и просјаку милостиња се удељује бесповратно. Но наши „добронамерни“ кредитори, једном руком нам дају, а другом скидају и узимају чак и наше дроњке.

Опширније...
 


Страна 164 од 198

Колумна

Бахатост

bahatost

 

Паника

panika

 

Дела и недела

dela i nedela

 

Капа

kapa

 

Близина и даљина

blizina i daljina

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Очајање

ocajanje

 

Никада нам неће опростити

nikada nam nece oprostiti

 

Путовања

putovanja

 

Умор

umor

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 4557631

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.