svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
СВЕТИЊЕ БРАНИЧЕВА - Људи и догађаји

Зоран Влашковић: УНИШТИЛИ ВИШЕ ОД 10.000 СПОМЕНИКА

На две трећине територије КиМ (укупна површина 10.886 км2) су у потпуности уништили од 1999. године,  на више од  280 српских  гробља, више од 10.000 споменика што је нечувено дивљаштво у Европи. – Руше и споменике бораца против фашиста . – Срушили све споменике српских писаца и историјских личности

Опширније...
 

СНИЗИТЕ ХОЛЕСТЕРОЛ ПРОМЕНОМ ИСХРАНЕ И ЧАЈЕВИМА

Холестерол је потребан људском организму, али само до одрећених вредности. Уколико га у крви има више него што је дозвољено, може проузроковати неке болести крвних судова, мождани удар, срчани инфаркт и друга обољења.

Опширније...
 

Зоран Чворовић: МРТВА ЗВОНА НА РАСПЕТОМ КОСМЕТУ

Забрана да се над немањићким Косовом и Метохијом чују звона са српских царских лаври представља тачку на крвавом рукопису великоалбанског покрета, чије перо држи сам Бондстил…

Опширније...
 

БОГ СПАСАВА СРБИЈУ, А НЕ ИЗБОРИ И ПОЛИТИЧАРИ

Вичу праведни, и Господ их чује, и избавља их од свијех невоља њиховијех. Господ је близу онијех који су скрушена срца, и помаже онима који су смјерна духа. Много невоља има праведник, али га од свијех избавља Господ.“ (Пс.33-17,18,19)

Опширније...
 

Сергеј Правосудов: СРБИЈА МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ ИЗГРАДЊУ ЈУЖНОГ ТОКА

РЕЗУЛТАТ ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА У СРБИЈИ МОЖЕ СНАЖНО УТИЦАТИ НА ЕНЕРГЕТСКУ ПОЛИТИКУ ЕВРОПЕ

У Србији ће се 16. марта одржати ванредни парламентарни избори чији резултат може веома снажно утицати на енергетску политику Европе. Чак може доћи и до заустављања реализације пројекта Јужни ток.

Опширније...
 

Бивши припадник полиције БиХ: ГРАНАТУ НА МАРКАЛЕ ИСПАЛИЛА АРМИЈА БиХ ПО НАЛОГУ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА

Хаг – Сведочећи у одбрану Караџића, бивши припадник полиције БиХ изјавио да је гранату на сарајевску пијацу Маркале испалила Армија БиХ по налогу Алије Изетбеговића.

Опширније...
 

УПРКОС МОЋНИМ ОТИМАЧИМА

„МАРШ ЗА СРПСКО КОСОВО“ ВИШЕ ГРАДОВА У ПОЉСКОЈ, ЧЕШКОЈ И СЛОВАЧКОЈ

Данас ће у више градова у Пољској, Чешкој и Словачкој бити организован “Марш за српско Косово”.Ових дана су се на друштвеним мрежама и стадионима могли видети позиви Пољацима, Чесима и Словацима да изађу на улице како би протестовали против кршења међународног права и против „крађе Косова Србији“. Ова манифестација се одржава сваке године након једностраног проглашења независности Косова, 17. фебруара 2008.

Опширније...
 

Ратко Дмитровић: ДАХ ЦРНОГ ГАВРАНА, НАД ЗЕМЉОМ ИСПОД КОЈЕ КЉУЧА МРЖЊА И ЧЕКА ДА ЕКСПЛОДИРА

Иво Андрић, тај велики зналац и тумач Босне и Херцеговине, има једну у јавности мање познату приповетку, зове се “Писмо из 1920. године”, која на савршен начин, прецизно и неумољиво, скида све маске и намазе с лица оног што зовемо Босна и Херцеговина. На једном месту тог антологијског текста, писаног у првом лицу Андрићевог пријатеља који заувек напушта Босну, каже се да је то земља тврде вере, узвишене чврстине карактера, земља нежности и љубавног жара, осећања и непоколебљиве оданости, али да испод свега тога кључају урагани сапетих и збијених мржњи које сазревају и чекају свој час.

Опширније...
 

Томислав Кресовић: ИЗБОРИ - ЗА ДОМИНАЦИЈУ ЕУ У СРБИЈИ

 

Србија је принуђена да на превременим изборима добије већину која се тражи од међународних фактора моћи

Превремени избори се организују да би се направила „рокада“ на легитимни начин у вршењу власти и избору премијера између СНС и СПС-а. У исто време превремени избори су потреба стварања шире парламентарне већине од 170-180 посланика који могу да у двотрећинској већини крену у промену устава Србије у складу са политиком која води ка ЕУ, односно променом уставно правног статуса Косова и Метохије. Потребна је политичка и парламентарна већина која ће бити спремна на шире друштвене, економске и државне потезе како траже Брисел, Берлин и Вашингтон.

Опширније...
 

МРЕЖА НЕСПОСОБНИХ А БЕЗОБЗИРНИХ - ГУШЋА ОД ПАУКОВЕ

Предраг Мирковић

ИСТОРИЈА ПАМТИ САМО ХРАБРЕ И ПАМЕТНЕ

У дневнику, који је водио 1915. и 1916. године, српски краљ Петар I Карађорђевић је на једном месту записао: „Садањи начелник пошта и телеграфа Сава Мијалковић ништа не ваља. Мењао је партије и места кад је која дошла на власт. Код њега је свагда неуредност. Али је добар пријатељ са Сретеном Којићем и тиме је све речено!“

Опширније...
 

КОМУНИСТИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ

Доносимо прекуцани и скенирани документ из Војног Архива

(Речи Моше Пијаде на антифашистичком конгресу 1942.г. у Бихаћу)

Моша је само сажео оно што је у врху Комунистичке партије већ било зацртано и увелико примењивано. То потврђује и случај из Пожареваког округа где су комунисти извели напад на Велико Градиште већ 20. септембра 1941.  Заробили су девет немачких војника који нису успели да се повуку преко Дунава,  а онда затражили повлачење немачке војске из овог округа и пуштање из затвора у Пожaревцу свих ухапшених партизана. Немци нису на то пристали, и настали су мучни преговори.

Опширније...
 

Др Радивоје Петровић: ЗЛОЧИНАЧКЕ НОТЕ

Три месеца најављиван концерт сплитске певачице Дорис Драговић у Комбанк арени у Београду одржан је на сам дан Светог Трифуна – пред празним трибинама, упркос вишедневном уверавању да су све карте распродате и да ће ова експонирана Хрватица наступити у највећој дворани у овом делу Европе, испуњеној до последњег места. Једини гледалац концерта био је музички критичар РТВ Б92, будући да је све остале карте анонимно лице – откупило.”

Опширније...
 

Милан Миленковић: ДУШЕВНЕ ОСНОВЕ ИЗДАЈЕ

Комесарски дух је градски дух и наморавање других да следе његову идеолошку матрицу је, по сеоским мерилима, неуљудно и неваспитано. Да вера у Бога може да буде тиха и ненаметљива – то је сасвим далеко од мозга грађанина. Баш зато, он, у одређеним временским одсецима, од двадесет до педесет година, открива нове истине и нове идеологије, док је наш мучени народ хиљаде година сасвим успешно живео у и са заједницом, без икакве идеологије. Душевна основа издаје почива на промени начина живота, односно на претварању, код нас широко заступљеног сељаштва, у градско становништво.

Опширније...
 

Борис Алексић: ПРЕД ОЧИМА ЦЕЛОГ СВЕТА САД И ЕУ УНИШТАВАЈУ ДОКАЗЕ О ТРГОВИНИ ОРГАНИМА ОТЕТИХ СРБА

Иако трговина људским органима отетих Срба на КиМ према међународним стандардима спада у злочин против човечности који не може да застари Еулекса има намеру да ускоро оконча истрагу због наводне застарелости предмета.

Опширније...
 

Леонид Решетњиков: САМО ЧУДО БОЖИЈЕ МОЖЕ СПАСИТИ РУСИЈУ, АЛИ РУСИ ТОГА МОРАЈУ БИТИ ДОСТОЈНИ

Инспиративна и опомињућа беседа директора РИСИ, која би се, осим на Русе, могла односити и на православне Србе

Често говоримо да је нашој Отаџбини потребна национална идеја око које би се могао ујединити цео народ. Али да ли је могуће такво уједињење? Често су чак и наше представе о Русији принципијелно различите. Иако живимо у Руској Федерацији, ни до дан данас нисмо успели да одговоримо на питање шта је то Русија? Без одговора на ово питање узалудно је тражење трећег пута, а без тог одговора поново ризикујемо да забасамо у нови ћорсокак. Тачније, нећемо изаћи ни из овог ћорсокака у којем се тренутно налазимо.

Опширније...
 

НАРОДНИ ФРОНТ ЗА ОДБРАНУ УСТАВА И СРБИЈЕ

Иницијатива политичким странкама и удружењима Републике Србије

Закључивањем Бриселског споразума од 19. 4. 2013. године и принудним спровођењем истог грубо је нападнут Устав Републике Србије. За разлику од ранијих напада који су вршили албански сепаратисти уз подршку западних савезника, овога пута напад на наш Устав је извршен од стране актуелног режима у Београду. Захваљујући актима републичке власти, успостављен је гранични прелаз између јужне српске покрајине и преосталог дела Србије, противзаконито су распуштени органи власти јединица локалних самоуправа на северу Покрајине, након чега је локално становништво, претњама и принудама приморавано да изађе на локалне изборе расписане од стране шиптарских сепаратиста.

Опширније...
 

Дијего Фузаро: ЧЕТВРТИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ У ТОКУ

Такозвани Хладни рат био је Трећи светски рат. Али, мало људи зна да смо сада већ ушли у Четврти светски рат. Наиме, Сједињене Америчке Државе, а могли бисмо их назвати, према Кантовој формули, „универзалном монархијом", чим су однеле победу у Трећем светском рату, започеле су и Четврти светски рат 1989. године, а нарочито 1991. године нападом на Ирак, тако што су објавиле рат свима у свету који не прихватају њихову доминацију. На тај начин смо ушли, почев од такозваног Панамског рата 1989, у нову фазу ратова који сви заједно представљају унутарње ткиво Четвртог светског рата.

Опширније...
 

ОПЉАЧКАНИМ ЗЛАТОМ СПАСИЛИ КОЉАЧЕ СРБА!

Право и правда нису исто. Зато прича о злату које је усташки режим НДХ опљачкао од Срба и Јевреја у Другом светском рату неће бити тема ни на предстојећем српско-хрватском процесу пред Међународним судом правде. Амерички судови одбили су тужбу својих грађана, Срба, Јевреја и Украјинаца, потомака жртава геноцида у НДХ. Они су тужили Ватиканску банку (званични назив је Институт за верске послове) и фрањевачки монашки ред због „прања“ нацистичког блага. Оптужбе нису оповргнуте, али је после интервенција Ватикана у Стејт депарменту утврђено да банка Свете столице ужива имунитет.

Опширније...
 

Звонимир Трајковић: ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ!?

МОНСТРУМ У ЛИКУ ГЕНЕРАЛА

Бивши командант Унпрофора у Босни и Херцеговини Руперт Смит на суђењу генералу Ратку Младићу дао је једну несвакидашњу изјаву: "Бомбардовали смо гробове Младићевих родитеља да бисмо га понизили". Који је то монструм и који је то мождани склоп који може да нареди авијацији да бомбардује сеоска гробља и гробове било кога - па и својих непријатеља - а непријатељи му нису могли бити јер је предводио неутралне мировне снагеУједињених Нација, УМПОФОР.

Опширније...
 

Ана Филимонова: ФРОНТ ПРОТИВ "МОДЕРНИЗАЦИЈЕ ПО НЕМАЧКИ"

У Београду је 30-31. јануара 2014. године одржана конференција “Српско-немачки грађански дијалог” који су организовали Европски покрет Србије и Европски покрет Немачке.[1] Тим поводом је Бернд Хитеман, генерални секретар Европског покрета Немачке, изнео читав низ карактеристичних изјава поводом захтева Србије за пријем у ЕУ. Наводимо његове главне тезе:

Опширније...
 

Срђа Трифковић: СРБИЈА У РАЉАМА ГМО МАФИЈЕ

Досадашње одбијање Србије да измени законе којима се забрањује гајење, увоз и пуштање у прехрамбени ланац генетски модификованих организама (ГМО) није наишао на критику само од ЕУ и Светске трговинске организације, већ и од владе Сједињених Држава. То само значи да је Србија, до сада, бар нешто радила добро.

Опширније...
 


Страна 158 од 198

Колумна

Бахатост

bahatost

 

Паника

panika

 

Дела и недела

dela i nedela

 

Капа

kapa

 

Близина и даљина

blizina i daljina

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Очајање

ocajanje

 

Никада нам неће опростити

nikada nam nece oprostiti

 

Путовања

putovanja

 

Умор

umor

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 4560722

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2019.

2019-pravilo posta

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.