svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Можда на месту Ивине цркве код Ореовице

МАНАСТИР СВЕТИ ЈОВАН

БИО У НЕСТАЛОМ ПОЛИМЕРОВУ

Село у којем је 1467. године поменут манастир Свети Јован прочитао је Момчило Стојаковић као Полимерово, док је Олга Зиројевић тај турски запис протумачила као Кулимирово или томе слично и приметила да се то давно нестало село може идентификовати са потесом Кулме у селу Лесковцу крај Петровца на Млави. Стојаковић га је, међутим, означио као непознато.

Треба рећи да су у 15. веку у Браничееву постојала два села сличних имена: Полимерово или Кулимирово у Ждрелу и Кулимир у Лучици.

Село Полимерово имало је 1467. године 21 кућу и било тимар Војина, сина Радановог, члана знатније властелинске породице Радановића, која је по доласку Турака задржала део својих поседа. Њени чланови држали су: Батушу, Бубушницу, Дољинац и Курјаче у Лучици, Врбницу Свињар, Полимерово, Доње Прхово, Стануловац, Доброселце и манастир Мирљево у Ждрелу, затим Долњу Субску, Керлевце и Црквеницу у Ресави и Радошевце у Пеку.

Манастир Свети Јован био је 1467. године опорезован десетком од винограда и меда, што показује да су се његови монаси у већој мери бавили виноградарством и пчеларством, карактеристичним пословима за манастире тог времена.

Само село у чијем је атару био манастир мора да је да лежало мало даље од реке, у брдима, јер није имало воденицу, а било је окружено храстовим шумама, судећи по плаћанју 100 аспри пореза на горунов жир, и, усто, гајило је више од стотину свиња, којима је у оно време жир био главна храна. Поред манастира и село се бавило пчеларством и за то плаћало турској благајни 60 аспри.

Манастир се појављује још једном, 1476-78. године у турском пописном тефтеру. Уз њега су биле четири куће, можда калуђерске, а приход му је износио 448 акчи.

На крају села Орешковица, под брдом, налази се извор чија најближа околина и данас носи назив Ивина црква. Извор је у поштовању, а говори се да је ту некада био манастир. Постоји могућност да је управо ту био манастир Светог Јована. Овај светац се и данас на овим просторима помиње као Иван, па се празник њему посвећен назива Ивандан. Тако је могао да настане и топоним Ивина црква. Томе у прилог иде и његова локација у близини Доњег Прхова, односно данашњег Александровца, где се данашња Oреовица и налази.

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5054111

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.