svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Можда на месту Ивине цркве код Ореовице

МАНАСТИР СВЕТИ ЈОВАН

БИО У НЕСТАЛОМ ПОЛИМЕРОВУ

Село у којем је 1467. године поменут манастир Свети Јован прочитао је Момчило Стојаковић као Полимерово, док је Олга Зиројевић тај турски запис протумачила као Кулимирово или томе слично и приметила да се то давно нестало село може идентификовати са потесом Кулме у селу Лесковцу крај Петровца на Млави. Стојаковић га је, међутим, означио као непознато.

Треба рећи да су у 15. веку у Браничееву постојала два села сличних имена: Полимерово или Кулимирово у Ждрелу и Кулимир у Лучици.

Село Полимерово имало је 1467. године 21 кућу и било тимар Војина, сина Радановог, члана знатније властелинске породице Радановића, која је по доласку Турака задржала део својих поседа. Њени чланови држали су: Батушу, Бубушницу, Дољинац и Курјаче у Лучици, Врбницу Свињар, Полимерово, Доње Прхово, Стануловац, Доброселце и манастир Мирљево у Ждрелу, затим Долњу Субску, Керлевце и Црквеницу у Ресави и Радошевце у Пеку.

Манастир Свети Јован био је 1467. године опорезован десетком од винограда и меда, што показује да су се његови монаси у већој мери бавили виноградарством и пчеларством, карактеристичним пословима за манастире тог времена.

Само село у чијем је атару био манастир мора да је да лежало мало даље од реке, у брдима, јер није имало воденицу, а било је окружено храстовим шумама, судећи по плаћанју 100 аспри пореза на горунов жир, и, усто, гајило је више од стотину свиња, којима је у оно време жир био главна храна. Поред манастира и село се бавило пчеларством и за то плаћало турској благајни 60 аспри.

Манастир се појављује још једном, 1476-78. године у турском пописном тефтеру. Уз њега су биле четири куће, можда калуђерске, а приход му је износио 448 акчи.

На крају села Орешковица, под брдом, налази се извор чија најближа околина и данас носи назив Ивина црква. Извор је у поштовању, а говори се да је ту некада био манастир. Постоји могућност да је управо ту био манастир Светог Јована. Овај светац се и данас на овим просторима помиње као Иван, па се празник њему посвећен назива Ивандан. Тако је могао да настане и топоним Ивина црква. Томе у прилог иде и његова локација у близини Доњег Прхова, односно данашњег Александровца, где се данашња Oреовица и налази.

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5948002

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.