svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

На месту где је некада највероватније био манастир

СВЕТА ВОДА КОД ЧЕТЕРЕЖА

На педесетак метара источно од монументалне цркве у Четережу, саграђене 1852. године добрим делом од камена са рушевина манастира Миријево и посвећене Рођењу Пресвете Богородице, налази се свети и лековити извор, на који долазе становници из широке околине. Ту је и обновљена црква брвнара из 1805. године, а посвећена Светој Тројици.

Извор је на почетку једне повеће шуме, а конфигурација терена око њега подсећа на локације многих других светих изворе у Браничеву: налази се у ували изнад које се уздижу густо пошумљена брда.

Садања капела над извором саграђена је крајем прошлог века што сазнајемо из текста на мермерној плочи. На њој је написано: „Ову свету воду обновише из темеља нову Драгутин, Милица, Воја и Живојин Пауновић из Бошњака својим прилогом 1986. год. Протонамесник Цветан“. Капела је дуга 4, а широка 3 метра. Верује се да вода лечи од грознице и болести очију.

Цео простор око цркава и свете воде веома је лепо уређен и могао би да послужи као пример за углед многим црквама и манастирима. Мештани Четережа кажу да је за то најзаслужнији парохијски свештеник протојереј отац Андреја Лазић.

Некада давно овде је вероватно постојао манастир. На то указује и узимање камена за зидање садање цркве управо са рушевина манастира у оближњем селу Миријеву. Та тешко оштећена манастирска црква била је дуга 20, а широка 8 метара..Људи с половине 19. века, који су градили четерешку цркву, свакако су мнго више знали о прошлостии овог краја него ми данас. Њима је свакако било познато да је у њиховом селу, управо на овом месту, некада био манастир, па су могли сматрати да не чине грех када узимају камен са рушевина друг манастира ѕа подизање цркве на истом месту.. Слично су чинили и мештани Шетоња двадесетак година пре Четережана, када су за своју цркву доносили камен с манастиришта повише села Ждрело. Ми данас поуздано знамо да је у Шетоњу био манастир Духовник, што је на неки начин давало за право људима из Шетоња да цркву граде каменом с манастира

Само место где су четерешке цркве неодољиво подсећа на пределе у којима су били манастири. Ту су: и велика шума, и света вода, и брдовит терен.

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5164243

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.