svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

У СРБИЈИ ДЕЛУЈЕ ВИШЕ ОД 40 СЕКТИ, ОД КОЈИХ СУ МНОГЕ САТАНИСТИЧКЕ!

У Регистар цркви и верских заједница уписано је свега 17 заједница ове врсте, иако их на простору Србије делује много више. Многе од њих су опасне, деструктивне и киње своје припаднике

Хришћанска адвентистичка црква, црква Христова љубав, црква Исуса Христа светаца последњих дана, Христова црква браће, Јеховини сведоци, заветна црква Синон, Јеховини сведоци … само су неке од седамнаест верских заједница које су уписане у регистар цркава и верских заједница. Последња уписана је Христова јеванђеоска црква која је регистрована 2011. године.

Иако је Закон из 2006. предвидео обавезу верских заједница да се упишу у регистар (да би имала статус правног лица, потребно је да верска група поднесе потписе најмање 100 грађана) многе од њих то нису учиниле, а процењује се да верских заједница у Србији има између 40 и 60, као и да тај број константно варира, јер се дешава да припадници поједних секти “дођу, прошире своју мисију и оду са овог терена“.

Многе од њих су, опасне, деструктивне, “киње своје припаднике”. Велики број има “сурове ритуале”, који се по припаднике, неретко завршавају и трагично. Стручњаци годинама уназад упозоравају да је у Србији присутан велики број сатанистичких секти, мистичних култова, као и да се “ништа не чини да би се они сузбили”.

“Борба са сектама је борба са ветрењачама”

Слађан Мијаљевић, сектолог, који се овим питањем бави више од двадесет година, каже да је у последњих десет година немогуће утврдити број секти у Србији јер су многе од њих добиле “заштиту”.

- Први ниво заштите је јавни ниво, који су секте добиле после доношења Закона, када је 10 до 15 секти признато у верске заједнице. Други проблем је што је у последњих двадесет година на овим просторима имали и политичке, економске, војне и верске ратове. Једино верски рат и даље траје, и секте и даље раде на узурпацији нашег простора – сматра Мијаљевић.

- Имате секте које мрцваре своје чланове, од неколико година, до неколико деценија. Има и оних које не раде малтретирање, већ их уводе у неко кривоверје – објашњава Мијаљевић. Он објашњава да се људи који су неко време у сектама, потпуно “изгубе”:

Они живе на овом терену, али не раде за вас, већ за организацију, иду и скупљају информације по пронципу: у овој згради нас је примило толико, у овој толико. Нису нас примили из тих и тих станова. Онда се даље распитују код комшија и те информације прослеђују организацијама у којима су.”

Мијаљевић ради у саветовалишту за жртве секти при Цркви Александра Невског у Београду, и има богато искусво у раду са људима који су “загризли” у неку од ових организација.

- По савет долазе и они који су у сектама и њихови родитељи. У последње време, највише долазе људи који су забринути због свеоје деце која живе у иностранству. Има људи који желе да напусте секту, али они не знају ни где су, ни шта су. Налазе се као у неком полупијаном стању – каже Мијаљевић и додаје да после толико година бављења овим питањем, није било никакве подршке од стране државе, а да за оне који се упусте у борбу против секти то представља “борбу са ветрењачама”.

Популарне источњачке секте, “Фамилија љубави”…

У велики број нерегистрованих заједница, сврстани су и неки крајње мистични култови и витешки редови, које је шира јавност често жигосала печатом сатанизма. Нико нема ни приближну процену колико хиљада људи сви они окупљају. Последњих годна, огромну популарност доживљавају источњачке верске заједнице (Харе Кришна, Саи центар, Сатхџа Саи Баба, Шри Чинмој…) које су у Србији просутне још од 1963 године.

Такође, последњих дана, велику пажњу јавности привукла је и сектаФамилија љубави која је позната по педофилији, инцесту, оргијама и иживљавањ над децом. Иако се у медијима писало да је у Србији просутна од 2008. године, сектолози твде да је на наше просторе стигла пре двадест година, а да је само питање када се више активирају, а када мање.

( М. Батинић)

Извор: "Телеграф"

 

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 5916273

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.