svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ВАШИНГТОН ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА И ЕВРОПЕ

Патријарх Павле о глобализацији

»Драга децо духовна, живимо у тешким временима глобализације, у временима гажења основних људских права – права човека на живот, права детета да буде рођено, права родитеља да своје дете васпита и води, права мајке да буде брижна мајка свом детету и супруга своме мужу, права човека да буде човек!

Ствара се чудовишна глобалистичка цивилизација по мери изопаченог морала, без квасца вечног смисла људског живота. Таква цивилизација, све док је у супротности са васкрслим Христом и његовом благом науком, не може преживети. Имајући то у виду, будимо мудри и опрезни када прилазимо нездравој трпези понуде овога света. Изаберимо с ње само оно што је за Христа вредно и достојно нашег звања и достојанства.

Све псеудоцивилизацијско, извитоперено и нехумано одбацимо, као што је Христос одбацио понуду кушача на Гори кушања: ако ми се поклониш, све ово што видиш биће твоје!«

***

Упокојени патријарх московски и целе Русије, Алексеј Други:

»Ми морамо схватити да се против руског народа води одлично испланиран рат, који има за циљ његово уништење«.

***

Алан Далс, директор ЦИА-е (1953-1961), директива америчким службама безбедности под насловом »ДОКТРИНА АМЕРИЧКЕ БОРБЕ ПРОТИВ ИСТОКА«:

»Рат је завршен, полако ћемо све изградити, и ми ћемо дати све што имамо, сво злато, сву материјлану моћ на магарчење и залуђивање људи. Човечији мозак, свест људи склони су променама. Посејемо ли тамо хаос, ми ћемо неприметно да им подметнемо лажне вредности и примораћемо их да те вредности и прихвате. Како? Ми ћемо наћи истомишљенике, своје савезнике и помоћнике у њиховој домовини. Мало по мало, ми ћемо одиграти грандиозну по свом обиму ТРАГЕДИЈУ ПОГИБИЈЕ СВИХ ПРАВОСЛАВНИХ СЛОВЕНА, И КОНАЧНО НЕПОВРАТНО ЋЕМО УГАСИТИ ЊИХОВУ НАЦИОНАЛНУ СВЕСТ. Литература, биоскоп и позориште ће прослављати најнижа људска осећања. Ми ћемо на сваки начин подржавати оне који буду усађивали у човеков разум култ секса, насиља, садизма и издаје – једном речју сваке неморалности. У управљању државом, ми ћемо изазивати хаос и неред. Неприметно, но активно и постојано, помагаћемо деспотизам чиновника, корупцију и непринципијелност. Честитост и праведност биће исмевани, никоме неће бити нужни и биће сматрани остатком прошлости. Грубости и наглост, лаж и обмана, пијанство, наркоманија, издајништво, шовинизам и непријатељство према народима – све ћемо то култивисати у свест људи. И мали број, веома мали број људи ће схватити о чему се ради. Али, такве ћемо људе ставити у беспомоћан положај, исмевати се са њима, оклеветати их и прогласити их отпадницима друштва. Ми ћемо рушити духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати покољење за покољењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо на омладину, деморалисати, разврашћивати и обешчаћивати је. Ето, тако ћемо ми то да урадимо«.

***

Директива Службе безбедности Сједињених држава број 20/1 од 18. августа 1948. године:

»Ми морамо имати аутоматске гаранције које обезбеђују да чак и некомунистички, те номинално пријатељски режим Русије не располаже убудуће никаквом војном моћи, у економским односима да силно зависи од спољњег света, да нема озбиљну власт над главним националним мањинама, те да не успостави никад више ништа налик на »гвоздену завесу«. У случају да такав режим успоставља непријатељство према комунистима, а пријатељство према нама, морамо се побринути да ови услови и поред тога буду наметнути. Али, ми морамо ако не милом, онда силом да их придобијемо ради заштите наших интереса«.

***

Назим Арифи, турски геополитичар:

»Европа је свесна турских потенцијала, свесна је и њене многољудности. Европа на Турску гледа као на земљу са потенцијалних 200 милиона становника. Логично је да јој се неће супротставити. Усто, муслимани у Европи су нешто посве нормално. Кроз 20 година ће сваки други становник Европе бити муслиман. Јер, високи наталитет код муслиманских народа, економска миграција из исламских земаља у Европу, пад наталитета код европских народа, прелажење на ислам, све су то чињенице које Европа, хтела то или не, мора прихватити.«

***

Карл Хаусхофер је показао колика је моћ предвиђања геополитике. У свом геополитичком часопису (бр. 8, 1943), Хаусхофер има јасну визију тога шта ће се збити након ИИ светског рата и победе савезника. Он пише у тексту под насловом Геополитичка динамика меридијана и паралела:

»Како стоје ствари, Сједињене државе остварујући своје планове геополитичког панамериканизма и држећи под контролом цео амерички континент, дакле тек остваривши први корак ка својој планираној светској превласти, већ усредсређују и покрећу своје снаге ка тропској Африци, Ирану, Индији и Аустралији. Сједињене државе оријентишу своју геополитичку експанзију по линији запад-исток тежећи да концепт широке динамике учине темељом растуће светске моћи. То им отвара могућност да већ у блиској будућности угрозе све потенцијалне противнике са могућношћу трећег светског рата. На тај начин, по завршетку своје геополитичке експанзије по меридијанима стварају основу за најозбиљније угрожавање света, јер то носи у себи могућност да цела планета буде поробљена од стране Сједињених држава.«

***

Према добром запажању америчког повесничара Кенеди Пола о узроцима пропасти империја током повести света, Сједињене државе пате од хроничне, смртоносне бољке која је оборила све претходне империје, а то је растућа диспропорција између финансијских моћи и финансијских потреба за одржавање светске превласти, тј империјалне силе.

Додуше, Сједињене државе успевају да превладају ову диспропорцију, будући да располажу моћним средством масовне обмане као што је хегемонија долара која је данас уздрмана, јер је постало свима очигледно да је долар средство без покрића, средство хегемоније највеће војне силе света. А, с друге стране, Сједињене државе примењују једну врло стару стратегију владавине коју Кинези зову убити непријатеља туђим ножем. Током читавог XX  столећа Сједињене државе су успевале да остваре своје геополитичке циљеве посредством туђих жртава, туђих залагања. То је добро приметио немачки генерал и негдашњи члан генералштаба НАТО пакта, Хајнрих Јордис фон Лохаузен када је анализирао исходе војне операције Пустињска олуја (1991) коју су Сједињене државе и њени савезници без одобрења Савета безбедности Уједињених нација спровеле противу Ирака:

»Само они који површно осматрају војне појаве мисле да је тучени, нападани непријатељ обавезно и истински непријатељ. У рату, непријатељ је онај коме се жели нанети штета. Воља наношења штете често има за свој предмет неког другог, а не декларисаног непријатеља. Тај други уопште није изложен (војном) нападу. Напротив, бива проглашен за савезника. И зато тај други не узвраћа. Такви савезници често постају учесници рата који предводи један од савезника, обично најмоћнија, хегемонска сила, која ствара услове за њихову будућу зависност и уништење извора њиховог богатства. Процедура која се састоји у преображају савезника у вазала током заједничког рата стара је колико и свет. Римљани су постали мајстори у тој вештини. Данас их замењују Американци. Таквим су се показали у оба светска рата. У оба случаја, под исприком да желе да униште немачку силу - њихов битни циљ био је потчињавање Европе. Педесет година касније САД имају задовољство да виде како њихови савезници и комерцијални партнери финансирају војни поход који је покренут да би их заправо још висе подјармио. А Немци, узорни ученици атлантске класе, у томе су крајње педантни.«

Кофи Анан, тадашњи генерални секретар Уједињених нација, изјавио је одмах након што су прве бомбе америчких и британских агресора пале на Ирак: Ово је тужан дан за Уједињене нације и за свет. Моје мисли су вечерас уз ирачки народ и уз 370 хуманитарних радника Уједињених нација који су остали у земљи, и са свима осталима чији су животи у опасности.

Немци, додуше, нису војно учествовали у операцији Пустињска олуја, али су били дужни да плате одређену своту финансијских трошкова која је према рачуници Вашингтона износила око 68 милијарди долара, док су Немци израчунали стварне трошкове Пустињске олује и утврдили да је њихов улог много мањи, око 30 милијарди долара, али су ћутке платили испостављени и унапред одређени рачун.

Посредством Пустињске олује Сједињене државе су утврдиле монопол својих компанија и своју хегемонију над Блиским истоком, над светским трезором нафте који покреће светску индустрију. Њихов циљ је био и остао да посредством тог монопола уцењују привреде и технологије које зависе од нафте, од Европе до Јапана.

Извор: "Метаноја"

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 5916295

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.