svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

АДИТИВИ И КОНЗЕРВАНСИ ПРЕТЕ РАКОМ

Умро је после кратке и тешке болести.” Читуље су пуне слика и имена оних који су живот окончали на овај начин, односно оних који су умрли од рака. Рак или канцер реч је која се избегава, не изговара се и не пише чак ни у умрлицама.

У Србији сваке године од ове болести оболи 32.000, а умре 18.000 људи! У сваком моменту најмање 160.000 Срба има неку врсту карцинома. Будућност је, нажалост, још црња. Професор др Ненад Боројевић, директор Института за онкологију, највеће установе за лечење малигних болести у нашој земљи, за Курир каже да се број оболелих сваке године увећа за пет одсто! Као потенцијалне узрочнике рака директор Института наводи и храну пуну адитива и разних врста конзерванса за које је доказано да су канцерогени.

- Као доктор не могу да забраним да се у појединим намирницама налазе те материје. Многе врсте пестицида које се употребљавају за прскање биљака које се касније користе у исхрани могу бити потенцијални изазивачи рака. Потребно је да се оне законом забране – истиче доктор Боројевић.

Са тврдњама доктора Боројевића слаже се и доктор ветеринарске медицине Мирослав Стојшић, бивши начелник Републичке ветеринарске инспекције и некадашњи савезни инспектор за увоз и извоз.

- У неким месним прерађевинама налази се и забрањени полифосфат, који на људе делује мутагено и у другом и трећем колену, а који утиче на оболевање од рака дебелог црева. Свињско месо у српским месарама најчешће је лошег квалитета.

У исхрани свиња користи се такозвана сано храна, пуна хормона, антибиотика и седатива, захваљујући којима је животиња за пет месеци спремна за клање. Једући такво месо, нарочито пљескавице које су пуне соје, лоја и полифосфата, који спада у генотоксичне материје и чија је употреба забрањена свуда у свету, људи могу добити мутације гена које ће се испољити тек код њихове деце или деце њихове деце – објашњава доктор Стојшић. Он додаје да на декларацијама не пише да месо садржи те материје, већ се оне воде као адитиви, који нису законом забрањени.

- Шунке у цреву и “пица шунке” такође спадају у врло лоше прерађевине које, ако се дуго и често једу, могу да изазову рак дебелог црева. Шунка се прави од свињског бута, чија је цена око 500 динара, а она је дупло јефтинија. А то је зато што на 100 килограма свињског бута иде од 100 до 150 килограма леда. Да би се та маса ујединила, додаје се соја, а у то још улазе и већ поменути полифосфати, као и побољшивачи укуса и глутаминати – прича Стојшић, и наглашава да ту није крај “рецептури”. У масу се додаје и емулгатор карагенан, који се добија из морских алги и спада у хидроколоиде, материје које везују воду, па је такође канцероген.

Доктор Стојшић наглашава да за канцерогене материје нема безбедне границе вредности због чега и најмање количине могу утицати на развој и појаву рака!

- Ни виршле нису безбедне. Исто као и шунка, упола су јефтиније од меса од којег се праве. У њихов састав улазе шија, леђа, тртица и кости од пилића који су пуни антибиотика, хормона, тешких метала и бактерија – закључује Стојшић.[ антрфиле ]

КАКО ШУНКА ИЗАЗИВА КАНЦЕР

- Када човек поједе шунку и она се разложи у дигестивном тракту, карагенин се лепи за слузокожу дебелог црева изазивајући његову упалу или колитис, а нуспојава је затвор. После пражњења дебелог црева, на зидовима се праве ранице које доводе до улцерозног колитиса. Нитритна со из шунке с протеинима из меса и соје прави нитрозоамине, а они, када дођу у додир с раницама, на слузокожи дебелог црева изазивају рак – истиче Мирослав Стојишић и додаје како се “сад сви чудимо одакле толики број оболелих од рака”.

ОПАСНИ ЕМУЛГАТОРИ

Према речима доктора Стојшића, емулгатор је материја која се додаје у индустријски произведену храну да би она имала лепши укус, мирис или боју. Емулгатори се такође користе и као конзерванси.

- Њихов дуготрајан унос штетан је по здравље. У земљама западне Европе веома се строго контролишу и готово не користе. У земљама које су недавно “ушле” у Европу постоји законска обавеза да на етикети производа буде декларисано који су емулгатори додати и у којим количинама. Код нас је та “политика” у повоју и има доста производа на којима то није јасно или није уопште декларисано.

ОВО САМ НАШЛА У СВОМ ФРИЖИДЕРУ

Енергетско пиће – натријум бензоат (Е211) максимум 0,012 одсто

Благи кечап – исти конзерванс али максимум 0,1 одсто

Пилеће виршле – конзерванс: натријум нитрит (Е250), антиоксиданти: натријум лактат Е325, конзерванс Е 250, емулгатор Е450

Крањска кобасица – конзерванс Е 250, боја Е 120, стабилизатор Е 450, антиоксидант аксорбинска киселина Е 300, конзерванс натријум нитрит (Е250), емулгатори Е450, Е 451, Е452

ПАЖЊА! ПАЖЊА!

Залепите ово на фрижидер и преконтролишите има ли у ономе што једете емулгатора са списка!

Емулгатори

Листа емулгатора (адитива) који су сумњиви, опасни и забрањени у ЕУ:

више од 2% нитрита канцерогено (у одређеној количини изазива рак)

више од 3% полифосфата – веома опасно

Е102 – опасан

Е103 – забрањен

Е104 – сумњив

Е105 – забрањен

Е110 – опасан (вештачка боја)

Е111 – забрањен

Е120 – опасан

Е121 – забрањен

Е122 – сумњив

Е123 – веома опасан

Е124 – опасан (вештачка боја)

Е125 – забрањен

Е126 – забрањен

Е127 – опасан

Е130 – забрањен

Е131 – изазивач рака

Е141 – сумњив

Е142 – изазивач рака

Е171 – сумњив

Е173 – сумњив

Е180 – сумњив

Е210 – изазивач рака

Е211 – изазивач рака

Е212 – изазивач рака

Е213 – изазивач рака

Е215 – изазивач рака

Е216 – изазивач рака

Е217 – изазивач рака

Е221 – поремећај црева

Е222 – поремећај црева

Е223 – поремећај црева

Е224 – поремећај црева

Е226 – поремећај црева

Е230 – штетан за кожу

Е231 – штетан за кожу

Е232 – штетан за кожу

Е241 – сумњив

Е250 – изазива поремећај крвног притиска

Е251 – изазива поремећај крвног притиска

Е330 – лимунска киселина (клиника за педијатријску клинику у Диселдорфу тврди да изазива рак)

Е311 – изазива осип

Е312 – изазива осип

Е320 – холестерол

Е321 – холестерол

Е322 – напада желудац, лецитин

Е338 – поремећај желуца

Е339 – поремећај желуца

Е340 – поремећај желуца

Е341 – поремећај желуца

Е407 – поремећај црева

Е450 – поремећај желуца и црева

Е461 – поремећај желуца

Е462 – поремећај желуца

Е463 – поремећај желуца

КОНЗЕРВАНСИ

ИЗАЗИВАЧИ ЗЛОЋУДНИХ ТУМОРА: Е105, Е121, Е125, Е131, Е142, Е210, Е240, Е447

ИЗАЗИВАЧИ ОБОЉЕЊА ЖЕЛУДАЧНО-ЦРЕВНОГ ТРАКТА: Е221-226, Е320, Е338-341, Е405, Е407, Е461-466

ИЗАЗИВАЧИ АЛЕРГИЈЕ: Е230, Е239, Е311-313

ИЗАЗИВАЧИ БОЛЕСТИ ЈЕТРЕ И БУБРЕГА: Е171-173, Е320, Е322

Извор: „Курир“

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5937880

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.