svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Саграђен на размеђу 14. и 15. века

МАНАСТИР РАВАН

КОД СЕЛА ЦРЉЕНЦА

Историјски извори бележе у атару села Кула манастир Раван 1467. године. Био је тада празан, а његову имовину село није обрађивало. Монаси су, највероватније, избегли пред турском најездом 1458. и 1459. године, када су османлије потпуно завладале српским просторима. У нама познатим изворима више није поменут.

Свети извор Кусан радо посећују становници околних места

У североисточном делу атара села Црљенац, чију пространу висораван омеђавају брда, налази се познати извор Кусан и данас посећен и цењен по својој светој и лековитој води. Налази се у пољу, десетак минута хода од краја села. Људи ту долазе по воду, како кажу изузетно питку и здраву, с чврстим уверењем да је света и лековита.

Тај извор народно предање везује за давно порушени манастир. Обновио га је Боривоје Стокић из Црљенца 1998. године, и притом сачувао његов пређашњи изглед. Кажу да се не памти да је икада пресушио.

Назив Кусан добио је по кратком или кусом потоку који од њега потиче и улива се 400 метара даље у поток Мореч. Заправо, име тог кусог потока понео је и сам извор.

Око равнице у великом кругу поређана су брда Бубња где су се 1915. године водиле велике битке између бранитеља српске земље и немачких освајача. Трагови тих беспоштедних сукоба још су видљиви.

Сама равница, смештена међу брдима, вероватно је, попут равница у другим сличним пределима, носила име Раван у средњем веку, као што и данас носе равни простори између брда или под брдом. А по називу предела, како је често бивало, назван је и манастир.

Пошто се у атару Куле већ 1476. године помиње манастир Гориље, каснија Брадача, неки мисле да би Раван могао да буде претходно име тог манастира. Уствари, Раван је престао да постоји. Разлози су – недокучиви, због великог протока времена и турског уништавања српских писаних докумената.

Хроничар села Црљенац Милић Антонијевић бележи како су до турског рата 1912. године били видљиви остаци старе цркве, двадесетак метара повише светог извора. О томе му је казивао човек на чијем имању су били темељи цркве.

 

Досад овде нису овде обављана никаква археолошка истраживања, а она би могла да открију праву истину.

 

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 5660721

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.