svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Саграђен на размеђу 14. и 15. века

МАНАСТИР РАВАН

КОД СЕЛА ЦРЉЕНЦА

Историјски извори бележе у атару села Кула манастир Раван 1467. године. Био је тада празан, а његову имовину село није обрађивало. Монаси су, највероватније, избегли пред турском најездом 1458. и 1459. године, када су османлије потпуно завладале српским просторима. У нама познатим изворима више није поменут.

Свети извор Кусан радо посећују становници околних места

У североисточном делу атара села Црљенац, чију пространу висораван омеђавају брда, налази се познати извор Кусан и данас посећен и цењен по својој светој и лековитој води. Налази се у пољу, десетак минута хода од краја села. Људи ту долазе по воду, како кажу изузетно питку и здраву, с чврстим уверењем да је света и лековита.

Тај извор народно предање везује за давно порушени манастир. Обновио га је Боривоје Стокић из Црљенца 1998. године, и притом сачувао његов пређашњи изглед. Кажу да се не памти да је икада пресушио.

Назив Кусан добио је по кратком или кусом потоку који од њега потиче и улива се 400 метара даље у поток Мореч. Заправо, име тог кусог потока понео је и сам извор.

Око равнице у великом кругу поређана су брда Бубња где су се 1915. године водиле велике битке између бранитеља српске земље и немачких освајача. Трагови тих беспоштедних сукоба још су видљиви.

Сама равница, смештена међу брдима, вероватно је, попут равница у другим сличним пределима, носила име Раван у средњем веку, као што и данас носе равни простори између брда или под брдом. А по називу предела, како је често бивало, назван је и манастир.

Пошто се у атару Куле већ 1476. године помиње манастир Гориље, каснија Брадача, неки мисле да би Раван могао да буде претходно име тог манастира. Уствари, Раван је престао да постоји. Разлози су – недокучиви, због великог протока времена и турског уништавања српских писаних докумената.

Хроничар села Црљенац Милић Антонијевић бележи како су до турског рата 1912. године били видљиви остаци старе цркве, двадесетак метара повише светог извора. О томе му је казивао човек на чијем имању су били темељи цркве.

 

Досад овде нису овде обављана никаква археолошка истраживања, а она би могла да открију праву истину.

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 6772344

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.