svetinjebraniceva.rs

 • Повећај величину текста
 • Подразумевана величина текста
 • Смањи величину текста

Прве тужбе против нато због осиромашеног уранијума

16112244318177 prvi prvi na skali prve tužbe protiv nato zbog osiromašenog uranijuma u planu tužbe i zbog gađanja hazard objekata u beogradu novom sadu panПрве тужбе против НАТО због осиромашеног уранијума, у плану тужбе и због гађања ’хазард’ објеката у Београду, Новом Саду, Панчеву, Крагујевцу, Бору

Вишем суду у Београду адвокат Срђан Алексић поднео је прву приватну тужбу против НАТО са захтевом за одштету због оболевања услед бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. и апеловао да се осим грађана Србије пријаве и становници Републике Српске и БиХ, оболели од канцера, и да на исти начин заштите своја права. Алексић је најавио још четири тужбе и навео да је ова коју је поднео поткрепљена са 70 италијанских пресуда које су потврдиле везу између бомби и карцинома.

- Тужбу је поднео официр Војске Србије оболео од тешког облика канцера, који је боравио у области Копнене зоне безбедности на југу Србије, свакодневно гађаној муницијом са осиромашеним уранијумом. Он је имао три тешке операције, а лек који мора да купује кошта 4.000 евра, прича Алексић за “Вести” и додаје да ће официри, полицајци и резервисти поднети тужбе у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању.

- То ће бити појединачне тужбе оболелих који су били на Косову и Метохији, а против НАТО као организације са својством правног лица, па тако и правом и обавезама због агресије, у којој је војни савез учествовао као организација и дужни су да надокнаде штету. Реч је о специфичним врстама канцера меких ткива, грла, плућа, мозга, костију и леукемији, што је потврдила и Светска здравствена организација, а имамо и мишљења медицинских вештака и налаз вештака за експлозив, јер је војска вршила мерења у гађаним подручјима, казао је овај адвокат.

Он је истакао да је од огромног значаја материјал коришћен у Италији и чињеница да је у адвокатском тиму човек од огромног искуства, италијански колега Анђело Фјоре Тартаља, који је заступао тамошње војнике. Тартаља је, каже, члан Адвокатске коморе Ниша.

Италијански судови су донели већ 181 пресуду у корист преминулих и тешко оболелих војника од канцера против НАТО. Они су на КиМ били изложени осиромашеном уранијуму, а Тартаља је радио две деценије на њима и од 500 поднетих тужби, 300 је у завршној фази. Алексић наглашава да ће после пет тужби војника и полицајаца у другој половини године уследити тужбе цивила који живе или су живели на КиМ.

- Ми смо спремни и на то да се не иде на суд, већ можемо да завршимо све путем медијације, објаснио је он.

Алексић је позвао становништво у Српској и БиХ да учини исто, јер како каже, прве тужбе италијанских војника су се односиле управо на њихов боравак на том подручју.

- Грађани Српске и БиХ су били у истом положају као и италијански војници који су ту боравили, а сви оболели имају иста права, па би адвокати требало да поднесу тужбе и заштите право на живот својих грађана, поручио је Алексић и истакао да је спреман да помогне сваком колеги из БиХ и РС и да уступи судску праксу, како би покушали да остваре права својих грађана.

16112244318177 prvi prvi na skali prve tužbe protiv nato zbog osiromašenog uranijuma u planu tužbe i zbog gađanja hazard objekata u beogradu novom sadu pan

На суд и због хемијске индустрије

- Планирамо да поднесемо тужбе и због гађања тзв. хазард објеката у Београду, Новом Саду, Панчеву, Крагујевцу, Бору, где је комисија Програма заштите животне средине УН истраживала 2000. године и утврдила да је живети у тим местима опасно по здравље – прича адвокат, указујући да су то објекти хемијске и петрохемијске индустрије који по међународном ратном праву не смеју да буду бомбардовани.

Мапа: НАТО
Фото: Срђан Алексић, приватна архива

Драгана Декић 
Извор: Вести, 20. 1. 2021. 

 

И АЛБАНЦИ БИ ДА ТУЖЕ НАТО

Вишем суду у Београду предата је у среду прва појединачна приватна тужба против НАТО са захтевом за одштету због оболевања услед бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тужбу је поднео нишки адвокат Срђан Алексић у име активног официра Војске Србије, који је оболео од тешког облика канцера, а током бомбардовања 1999. године боравио је у области садашње Копнене зоне безбедности на југу Србије, која је готово свакодневно гађана НАТО муницијом са осиромашеним уранијумом.

Алексић заступа оштећене, наредних дана ће предати такве тужбе против Северноатлантске алијансе и судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању. Он каже да је заступник свих оболелих грађана, и Срба и Албанаца, јер осиромашени уранијум не бира националност, већ једнако угрожава све. Тужбе против НАТО подносе припадници војске и полиције који су током рата боравили на просторима које је НАТО загадио радиоактивношћу, али и цивили који су на њима наставили да живе и од осиромашеног уранијума страдају и данас.

- Јављају се да их заступам и Албанци са југа Србије и са простора КиМ, који засад захтевају анонимност, али су огорчени и спремни да на свим судовима траже правду, рекао је за Новости Алексић.

- Заступам и Србе и Албанце, све људе који су због НАТО пројектила оболели од најтеже болести, који не знају колико ће још да живе и имају огромне трошкове лечења. У зависности од развоја првих тужби, најавило се још више клијената из Метохије где је муниција са осиромашеним уранијумом највише коришћена. Тамо је велики број оболелих и рађају се деца се тешким последицама.

Пројектилима посејали зло

Подаци НАТО о, званично, 15 тона осиромашеног уранијума бачених на Србију, као и локацијама, стизали су "на кашичицу", тако да ни реакција државе није била брза.

- Чишћење на Југу Србије је изведено тек 2004-2005, па је питање колико је уранијума од 1999. ушло у дубину земље, брзином од један метар годишње и колико га је остало на биљкама које се користе за исхрану - каже Алексић.

- Зато сада у врањском крају имамо велики број људи који умиру од канцера. Наша држава је урадила шта је и колико је могла. Зато сам предложио да НАТО, који је посејао ово зло, треба да га и почисти.

Тужбе против НАТО поткрепљене су и медицинском документацијом и пресудама италијанских судова у сличним случајевима.

- Вишем суду у Београду предали смо прву тужбу против НАТО, заступајући официре, полицајце, војнике и војне резервисте који су 1999. боравили на КиМ - каже Алексић.

- Желимо да први моји клијенти буду као они које је заступао адвокат Тартаља из Рима. Он је доказао узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и специфичних канцера код италијанских официра и војника у мисији на КиМ и изборио 181 пресуду у корист својих клијената. У прилогу тужби су налази вештака судске медицине и извештаји који потврђују присуство и време боравка сваког клијента на одређеној територији коју је НАТО бомбардовао. Узрочно-последична веза се јасно види, јер је Алијанса сама дала податке колико је муниције употребила, где и у које време. Право на тужбу имају и породице преминулих.

Адвокат каже да се бомбардовање Србије забрањеном радиоактивном муницијом правно квалификује као злочин против цивилног становништва, јер се последице деловања таквих убојних средстава не могу контролисати.

- Нашу тужбу ће примити НАТО канцеларија у Бриселу и очекујем да ће пристати да надокнаде штету, кад су већ признали да су користили осиромашени уранијум - каже Алексић. - Узрочник болести је исти и код италијанских војника и код наших грађана, који не смеју да буду дискримисани. Њима је угрожено право на живот, а ниједна алијанса није изнад тога. Предложио сам као решење и медијацију, али ако НАТО и то не прихвати ићи ћемо на све могуће судове.

Извор: Новости, 21. 1. 2021.

Преузето са: http://prviprvinaskali.com/

 

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 7386379

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.