svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Из времена кнеза Лазара

МАНАСТИР ДУШНИК

ИЗМЕЂУ БИСКУПЉА И РЕЧИЦЕ

На постојање овог давно несталог манастира подсећа само име потеса Манастириште и свети извор у непосредној близини места где је манастир некада био. Стари људи сећали су се црквених темеља и говорили да им је дебљина била 60-70 сантиметара, а да је манастир био широк око 4 метра.

Локалитет се налази у дубоком кланцу, кроз који је некада водио пут између села Бискупље и Речица, око три километра далеко од првог и два километра од другог села. Место где се сматра да је био манастир, а другог тако погодног простора нигде више у кланцу нема, мала је увала од једва 15-так ари. Темељи манастира се не назиру, нити ту више има икаквих камених трагова. Камен којим је озидан свети извор донесен је из Рама, јер на овом простору камена нема. Шта је остало од темеља манастира сазнало би се једино археолошким истраживањем.

До манастиришта се може стићи само пешице или трактором и то по лепом времену, јер је тај узани, земљани пут, непроходан за кишних и снеговитих дана. Цео кланац до изнад манастиришта зове се данас Душник, а тако се звало и средњевековно село које је било на улазу у кланац, у једној омањој котлини. Претпостављамо да је село добило име по манастиру, а да је манастир био посвећен Светом Духу, одакле је настало његово име Душник. Манастир код Шетоња звао се Духовник, а Манасија је у средњем веку била позната као Светодухна. Посвета оба манастира била је Света Тројица, односно Духови. Манастир Душник, значи, могао је да буде један од светотројичких манастира.

Само село Душник било је старо српско насеље и помиње се још у повељи Радича Поступовића, коју је потврдио деспот Стефан Лазаревић, а потом деспот Ђурађ Бранковић 1428/29. године.Забележено је и у турском попису из 1467. године када је имало само шест кућа и производило знатно више меда него Пожаревац са 49 домова. То је један од озбиљнијих доказа да је у његовој непосредној близини био манастир за који је оно припремало мед и восак.

Уз манастир, петнаестак метара даље, на веома узаном дну кланца, и данас постоји свети извор, мада сасвим запуштен и готово заборављен. Озидан је добро обрађеним каменим плочама величине 40 х 30 сантиметара, мада су неке и мањих димензија, док им је дебљина равномерна и износи десетак сантиметара.

Видљив је лепо озидан али запуштен свети извор

Гајење успомене на манастир трајало је све 1960. године. Народ се окупљао на месту некадањег села Душник, и то у великом броју (кажу да је по пет-шест кола одједном играло). Скуп се одржавао на Биљани петак, односно последњи петак пред Ђурђевдан, у старом селишту зато што на манастиришту није било толико простора за мноштво света из околних села, а сметао је и тешко проходан терен. Светиња је била у великом поштовању народа па су и учитељи бар једном годишње доводили овде децу на излет.

Манастир је вероватно саграђен у време кнеза Лазара или деспота Стефана као синаитска богомоља, али не пре 1376. године, јер је ове крајеве уз Дунав тек тада свети кнез припојио својој држави, одузевши их од Радича Бранковића, дотле апсолутног господара браничевске области.

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 6772356

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.