svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ШТА СЕ ДОГАЂА СА СУНЦЕМ?

2153065 shutterstock 666649831 lsШТА СЕ ДОГАЂА СА СУНЦЕМ? У овом стању је први пут од 18. века а тада је уследило мало ледено доба!

Сунце које пружа праву количину светлости и топлоте за живот на планети Земљи, пролази кроз фазе и промене, а сада је у фази мање активности која се назива "соларни минимум".

Сунце има редовне интервале од 11 година - од врхунца енергетске активности, с више Сунчевих "пега" и "бакљи", до минимума активности, када је много мирније, што значи мање тих појава и мање исијавања енергије.

Научници из НАСА кажу да је Сунце сада у фази названој "Велики соларни минимум".

"Велики соларни минимум" се последњи пут догодио између 1650. и 1715. године, а тај период је на Земљиној северној хемисфери назван "Мало ледено доба". Зиме су биле месецима дуже него иначе и веома хладне, лета кратка, падало је много снега и кише, жетве и бербе су биле слабе, а глад и болести велике.

2077855 profimedia0086707679 ff
ФОТО: ПРОФИМЕДИА

"Тада је комбинација хлађења изазваног прашином у атмосфери Земље од активности вулкана, и ниске активности Сунца, произвела пад температуре на тлу", пише у блогу НАСА о глобалној промени климе.

Али, садашњи "соларни минимум" неćе изазвати још једно такво ледено доба, каже НАСА, а то је вероватно последица климатских промена.

"Загревање атмосфере загађујућим гасовима од потрошње фосилног горива шест је пута веćе од могуćег вишедеценијског хлађјења од дуготрајног 'Великог соларног минимума' ", каже НАСА.

"Чак и ако би 'Велики соларни минимум' трајао читав век, температура у свету би расла" као последица такозваног "ефекта стаклене баште", изазваног активношћу човека.

Научници су знали да долази садашњи "соларни минимум" јер је то део редовног Сунчевог циклуса: Сунчеве пеге су биле на врхунцу 2014. години, а минимум је, по подацима НАСА, почео 2019. године.

Сунце производи појаве назване "време у свемиру" - налик метеоролошком времену, на Земљи, тако што избацује честице и космичке зраке кроз читав Сунчев систем. Снажно магнетизоване Сунчеве пеге ослобађају "Сунчеве бакље" које могу да шаљу "рендгенске", Икс-зраке и ултраљубичасто зрачење на Земљу.

Чак и када је Сунце мирно током "соларног минимума", активно је на друге начине, попут "короналних рупа" које се отварају у Сунчевој атмосфери - "корони", шаљући блиставе токове енергијом набијених честица које јуре кроз Сунчев систем ношене јаким "Сунчевим ветром".

1981979 profimedia0462174257 ff
ФОТО: ПРОФИМЕДИА

Опасност за астронауте и системе навигације

Као и "Сунчеве бакље", ти токови честица током "соларног минимума" могу пореметити телекомуникације и систем навигације ГПС који раде помоћу сателита у орбити Земље.

"Те рупе у сунчевој корони видимо током читавог соларног циклуса, али током 'соларног минимума' оне могу трајати дуго - шест месеци или више", рекао је Дин Песнел из Соларне динамичке опсерваторије у Свемирском центру НАСА "Годар".

Током "соларног минимума" управо због мале активности Сунца, с разних страна у свемиру до горње атмосфере Земље стиже више но обично честица набијених енергијом, званих "галактички космички зраци", насталих експлозијама широм наше галаксије Млечни пут.

2086205 profimedia0347104391 ff
ФОТО: ПРОФИМЕДИА

Објашњење за то је да "током 'соларног минимума', Сунчево магнетно поље слаби и зато даје мање заштите од тих космичких зрака", рекао је Пенел и додао да "то може повеćати опасност по астронауте у орбити Земље".

Ове недеље је НАСА на поруке људи забринутих због "соларног минимума", одговорила да "Сунце пролази кроз редовне циклусе велике и мале активности, што утиче на учесталост појава 'свемирског времена', али нема великог утицаја на климу на Земљи - чак и дуг период минимума не би имао знатнији утицај на температуру у свету".

Овај "соларни минимум" је на завршетку текућег, "24. соларног циклуса".

За сада се прогнозира да ćе врхунац наредног, "25. соларног циклуса" бити у јулу 2025. године, по подацима Управе САД за океане и атмосферу (НОАА).

Податке о активности Сунца НАСА прикупља и осматрачком соларном сондом "Паркер" коју је лансирала 2018. године.

Та сонда се приближила Сунцу више него било која друга, и неки од њених првих пролазака поред Сунца донели су низ раније непознатих података о његовој активности.

"Паркер" ће током седмогодишње мисије облетети Сунце 21 пут и 2024. године му се приближити на 6,3 милиона километара.

Иако то изгледа као веома далеко, истраживачи кажу да је то заправо исто као када је на фудбалском терену лопта на само 3,5 метра од гола, закључује ЦНН.

Преузето са:  https://www.kurir.rs/

Последње ажурирано понедељак, 08 јун 2020 07:32  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 6790642

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.