svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ОВА имена су носили НАЈСНАЖНИЈИ СРБИ!

obilić miloš 324 700x467Симболика имена је јако важна

Ако је истинита она латинска изрека да је име знак, онда обратите пажњу које име ћете дати свом детету. 

Ово су нека од мушких имена која су носили наши највећи краљеви и витезови коју су познати по јунаштву!

Александар – састављено је од две грчке речи: глагола алéxо и генитива именице андрóс (анéр) што значи “заштитник”, односно “онај који брани људе”; Владар из историје: Александар Обреновић је био српски краљ, последњи из династије Обреновић, који је, заједно са својом супругом краљицом Драга Обреновић, убијен у Мајском преврату1903. Краљ Александар је био син краља Милана и краљице Наталије Обреновић.

Вукан – Значење имена долази од именице вук; Владар из историје: зетски краљ Вукан Немањић, син Стефана Немање.

Вукашин – име потиче од две именице српског језика и то “вук” и “син”; Владар из историје: Краљ Вукашин Мрњавчевић био је српски средњовековни великаш и краљ од 1365. до 1371. године.

Душан – доводи се у везу да именицом душа и дух, али и са црквеним празником Духови. Када се детету надене ово име, претпостављало се да ће бити ведрог духа и да ће дуго живети; Владар из историје: Душан Силни, средњевековни краљ и први српски цар, син Стефана Дечаноског.

Ђурађ – од Георгије што значи “онај који обрађује земљу”; Владар из историје: српски деспот рођен 1377., владао 1427-1456 године, други син Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара.

Константин – води порекло од латинске речи “цонстантинус”, а у значењу “константан, постојан, сталан, чврст”; Личност из историје: Константин Немањић, српски принц и син краља Милутина.

Лазар – име је хебрејског порекла и у преводу значи “Бог је помогао” или “онај коме Бог помаже”; Владар из историје: Српски кнез Лазар Хребељановић и обласни господар из 14. века са престоницом у Крушевцу.

Марко – постоје два извора о значењу имена, према једном, превод овог имена би био “рођен у марту”, према другој, придев “мас, марис” што значи “мужеван”; Владар из историје: Краљевић Марко или Марко Мрњавчевић, син Краља Вукашина, српски властелин, који је владао у раздобљу 1371-1395 у крају око Прилепа познатом као Прилепско краљевство.

Милан – од придева мио, драг; Владар из историје: После убиства кнеза Михаила Обреновића, за новог наследника је проглашен Милан Обреновић. Кнез Милан Обреновић је 1872. године преузео власт од намесништва.

Милош – од придева “мио”, мушко име Милош се слободно преводи као “онај који је рођен мио” или “онај који је милосан”; Владар из историје: Милош Обреновић био је кнез Србије од 1817. а пре тога други врховни вожд од 1815. године. Године 1830. добио је достојанство наследног Кнеза.

Милутин – потиче од придева “мио”; Владар из историје: Српски краљ Милутин, један од најмоћнијих српских владара, син Уроша И.

Младен – изведено од речи “млад” које значи “заувек млад, младолик, чио и виталан”; Личност из историје: српски властелин из прве половине XИВ века и родоначелник породице Бранковић. Био је у служби краља Милутина, Стефана Дечанског и цара Душана. Носио је титулу жупана, а касније и војводе.

Момчило – момак, да буде леп стасит момак, момчина; Личност из историје: Војвода или Севастократор Момчило, снажни српски разбојник кансније феудални властелин западних Родопа.

Немања – Ништа му не мања, не фали; Владар из историје: Велики жупан Стефан Немања, родоначелник династије Немањића

Никола – потиче од грчке речи која значи победа, дакле “победник”, односно “онај који доноси победу”; Личност из историје: Никола Алтомановић – српски великаш, војсковођа и ратник из друге половине XИВ века. Владао је широким простором од Рудника до Јадранског мора.

Петар – потиче из старогрчког језика, односно од речи “петрос”, која значи камен или стена, онда би слободан превод био “онај који је чврст као камен”; Владар из историје: Петар И Карађорђевић је био краљ Србије, од 1903. до 1918. и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. до 1921. године.

Растко – раст, храст што зачи да расте и да порасте велики, да буде велики и јак попут храста; Личност из историје: Растко Немањић касније Свети Сава, први српски архиепископ. Син Стефана Немање.

Стефан – венац, круна Владар из историје: Стефан Немањић или Стефан Првовенчани, син Стефана Немање.

Угљеша – порекло имена је црн, мрк, таман односно гарав; Личност из историје: Угљеша Мрњавчевић, брат краља Вукашина, српски деспот, управљао Серском области.

Урош – потиче од именице “ур” што значи господар, а наставак који има је ознака за деминутив, те би име Урош могло да се преведе као “мали господар” или “господичић”; Владар из историје: Стефан Урош И српски краљ од 1241 – 1276., син Стефана Првовенчаног.

Хреља – претпоставља се да мушко име Хребљан, од кога се сматра да је изведено и Хреља или Реља, потиче од глагола “хрлити” или “брзати”; Личност из историје: Хреља Охмућевић великаш српске средњевековне државе и протосеваст под краљем Стефаном Душаном.

Преузето са: https://srbin.info/

Последње ажурирано понедељак, 04 мај 2020 18:05  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 6790792

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.