svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Турски нутрициониста објашњава зашто бели лук нарочито треба да конзумирају жене

1110934297 0 120 1920 1159 1000x0 80 0 1 4ae2fba51137985f65e54d86326039baТурски нутрициониста објашњава зашто бели лук нарочито треба да конзумирају жене

Познато је да бели лук помаже у спречавању многих болести, али поред тога, постоје случајеви када га треба избегавати, док против непријатног задаха након његовог конзумирања постоји врло једноставно решење.

Корист

Многа од благотворних дејстава белог лука су већ одавно позната, а турски нутрициониста Шебнем Кандирали Јилдирим сматра да бели лук помаже у превентиви рака млечних жлезда, а снижава и ниво шећера у крви.

Ово поврће такође помаже у неутралисању последица тровања храном, а сумпорно једињење које садржи доприноси нормализацији крвног притиска.

„У случајевима тровања храном проузрокованих кампилобактеријама, бели лук је сто пута ефикаснији, него уобичајени антибиотици“, сматра Јилдирим.

Позивајући се на податке истраживања, она је изјавила да жене које редовно конзумирају бели и црни лук ређе обољевају од артритиса кукова, пошто ово поврће садржи супстанце, које спречавају уништавање зглобне хрскавице.

1117064354 0 0 1920 1272 768x0 80 0 1 8640d72de7758d1f1ffd1d95353d927c

© CC0 / PIXABAY

Кисело млеко

Штетност

С друге стране, руски инфектолог Елена Циганова је у изјави за радиостаницу „Говори Москва“ упозорила у случају којих болести ипак не би требало конзумирати ово поврће.

Конкретно, треба га избегавати у случају камена у жучи, проблема с бубрезима, као и гастроинтестиналним трактом.

„У случају обичног гастритиса, као и чира на желуцу или дванаестопалачном цреву треба избегавати конзумирање белог лука“, истакла је Циганова.

Она је још истакла да не треба користити превише белог лука у циљу јачања имунитета, јер његова ефикасност у борби против акутних респираторних вирусних инфекција није доказана.

Јак мирис

Турски нутрициониста Шебнем Кандирали Јилдирим сматра да непријатни мирис белог лука не би требало да представља сметњу за његову конзумацију. Да би се то избегло, она препоручује да се бели лук једе заједно с прокуваним млеком.

„Ако вам се свиђа укус белог лука, уместо да га додајете током припреме јела, можете га јести и сировог, пошто термичка обрада спречава формирање веома корисног сумпорног једињења које он садржи“, истакла је турска докторка.

Преузето са: https://rs.sputniknews.com/

Последње ажурирано петак, 27 март 2020 19:27  

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5935577

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.