svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ВЕСТ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА!

cuba2 43Кубанци имају лек за КОРОНАВИРУС!?

Најпре ебола, а сада корона: хоће ли кубански стручњаци сузбити ову епидемију, пише Дојче Веле и наводи да у светској кризи са корона вирусом једна кубански лек има важну улогу. Реч је о медикаменту Интерферон алфа-2б.

Овај антивирални препарат, према наводима кубанског владиног листа Гранма, спада у 30 медикамената које Пекинг примењује у терапији код оболелих од корона вируса.

Када је реч о глобалној примени тог лека, Светска здравствена организација (СЗО) је тренутно уздржана. Дина Пфајфер из медицинског штаба СЗО указује да је немогуће коментарисати шансе за лечење без клиничких студија.

Медицинска сарадња Кубе и Кине би ипак могла бити и прилог социјалистичке земље борби против епидемије КОВИД-19 јер кубански медикаменти и серуми обично нису познати по примени на ратним подручјима, али кубански лекари – јесу, указује Дојче Веле.

Подсећа се да се о томе посебно причало поводом њихове акције у јеку епидемије еболе 2014. у Западној Африци. Куба је послала више од 460 лекара и неговатеља у Сијера Леоне, Либерију и Гвинеју, а 165 њих је радило по директном налогу СЗО.

„СЗО има веома позитивна искуства са кубанским лекарима када је реч о акцији против еболе“, каже Берт Хофман, стручњак за Кубу института за латиноамеричке студије ГИГА.

Он прогнозира да ће и у борби против корона вируса бити тражена кубанска експертиза. „Имаћемо корону и у многим сиромашним земљама са слабим здравственим системима. Ако СЗО хоће да на то реагује, кубански лекари би могли да се ангажују и у Африци“, каже Хофман.

„Армија белих кецеља“, тако је Фидел Кастро назвао кубанске лекаре који су служили у међународним мисијама. Од 1963, према наводима кубанског Министарства здравља, било је више од 600.000 акција у 164 земље. Тренутно је у 67 земаља ангажовано око 30.000 кубанских стручњака, посебно у Африци и Латинској Америци.

Дојче Веле наводи да кубански здравствени систем има много лекара, али да, с обзиром на економску кризу и недостатак девиза, нема довољно медикамената и медицинске опреме. Возачи таксија који се плаћају у доларима зарађују више од лекара.

Статистика показује да на Куби влада успешна превенција и основна медицинска заштита, па је тако смртност деце у САД већа него на Куби. На Куби се вакцинише више деце него у САД, а готово сви грађани спроводе мере превенције канцера.

Иако Куба није медицински узор за САД, та социјалистичка острвска држава која издваја 11 одсто свог БДП за јавно здравље, у Латинској Америци и многим афричким земљама важи као једна од најнапреднијих.

Сада је корона вирус стигао и до Хаване. Новине комунистичке партије „Гранма“ објавиле су 12. марта да је троје италијанских туриста позитивно тестирано на вирус.

Берт Хофман оцењује да епидемија корона вируса показује не само преотивречности између богатих и сиромашних, већ и између диктатуре и демократије.

„Државе попут Кубе и Кине су у великој предности када је реч о ригидном сузбијању епидемија, јер је захват државе директан. Постоји једна војна рутина; тамо се, ако треба, у случају нужде испразни цео аеродром. То су акти самовоље који у овој ситуацији могу да делују позитивно“, истиче Хофман.

(Танјуг)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

Последње ажурирано среда, 18 март 2020 01:09  

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 5660851

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.