svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ОРБАН И МАЂАРИ ШОКИРАЛИ ЗАПАД

Hungary Kfor 087„Захтевамо да преузмемо команду у КФОР-у! Доста је било малтретирања Срба!“

Мађарски начелник генералштаба Ференц Кором изјавио је недавно у Вашингтону да његова земља намерава да идуће године преузме командну дужност у мировној мисији на Косову. Тиме би по први пут држава из региона добила челну функцију у КФОР-у.

„На тај начин би се одало велико признање досадашњем раду мађарских војника“ рекао је Кором након разговора у Пентагону са замеником начелника здруженог генералштаба САД генералом Џоном Хајтеном.

Уколико Мађарска добије подршку за ову иницијативу место команданта КФОР-а по први пут преузеће једна држава из региона. Тиме би се прекинула досадашња пракса по којој су на чело мисије долазили официри западноевропских чланица НАТО-а.

Први човек КФОР-а данас је генерал Микеле Ризи. Он је једанаести официр из Италије који предводи ту мисију. Од 2000. године до данас команданти КФОР-а били су генерали Велике Британије (једном), Француске (три пута), Немачке (седам пута), Норвешке (једном) и Шпаније (једном).

Најава мађарског начелника генералштаба долази после недавне одлуке Будимпеште да појача свој контигент на КФОР-у са још 100 војника. Министар спољних послова те земље Петер Сијарто тада је рекао да је безбедност Западног Балкана од кључног значаја за Мађарску и Европу.

Мађарска од свих држава региона има највише војника у мисији КФОР која укупно броји 3 526 људи из 27 земаља.

Мађарски контигент састављен је од 385 људи у саставу Тактичког резервног батаљона (KTBRN-KFOR Tactical Reserve Battalion). То је јединица посебне намене директно потчињена команданту мисије. Обучена и опремљена за борбу против насиља, обезбеђивање конвоја, осматрање и пружање помоћи унесрећеном становништву.

Мађарски батаљон сматра се кључном интервентном снагом за заштиту становништа и спречавање евентуалног насиља какво се догодило 2004. године.

Будимпешта води активну политику у региону и сопствену сигурност везује за стање јужно од својих граница.

Мађарска и Србија имају врло развијену војну сарадњу. Од 2011. године на Дунави или Тиси редовно се одржавају вежбе речних јединица „Гвоздени мачак“. На вежбама „Комшије“ заједно наступају јединице копнене војске Мађарске, Србије и Националне гарде Охаја.

Поред улоге у мисији КФОР, Мађарска на основу уговора са НАТО од 2014. године обавља контролу горњег слоја ваздушног простора Косова.

Питање безбедности граница и балканска мигрантска рута у фокусу је интересовања Будимпеште.

Због појачаног прилива миграната средином јануара та земља је дуплирала снаге безбедности на границама ка југу а полицијски контигенти се шаљу као испомоћ пограничним полицијама Северне Македоније и Србије. 

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

rukumija-s.jpg
Број прегледа чланка : 5678229

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.