svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

РУСКА ДОКТОРКА ИЗНЕНАДИЛА ЦЕО СВЕТ

311708 dr02 reuter f„Доста је било скривања истине о коронавирусу…“

Епидемија коронавируса 2019-нЦоВ је и даље једна од ударних светских вести. Опасности од пандемије нема, изјавила је шефица катедре за вирусологију на Биолошком факултету Московског државног универзитета „Ломоносов“ Олга Карпова.

Према подацима кинеске Националне комисије за заштиту здравља, у земљи је заражено више од 24.000 људи. Ван граница Кине је у више од 20 држава забележено 159 потврђених случајева заразе, а укупно је умрло око 500 људи.

Грип је много страшнији

„Коронавирус спада у групу вируса који изазивају акутне респираторне вирусне инфекције. Грип је у тој групи вируса најопаснији, најлакше преносив и изазива највише смртних исхода услед болести, проузрокованих вирусима ове групе“, изјавила је докторка биолошких наука Олга Карпова.

Према њеним речима, од грипа и компликација изазваних њиме у свету свакодневно умре између 500 хиљада и 2,5 милиона људи, а те бројке су неупоредиве с бројкама смртног исхода услед коронавируса 2019-нЦоВ.

Извор коронавируса — животиње

У 21. веку, коронавируси су већ трећи пут главна светска тема. У 2002-2003. години то је била епидемија атипичне пнеумоније, изазване коронавирусом САРС-ЦоВ. Она је и тада, као и сада, почела у Кини, у провинцији Хуандун. Од 8.437 заражених особа, умрло је 819, смртност је износила скоро 10 одсто. Кинеске власти су дуго скривале праве информације о болести, што је успорило почетак борбе светске научне и медицинске заједнице с епидемијом која је расла. Тада је Светска здравствена организација установила основне принципе у превентиви инфекције, који се строго поштују и данас, што даје добре ефекте.

На Блиском истоку је 2012. године дошло до ширења још једног типа коронавируса — МЕРС. До 2015. године су регистрована 1.154 потврђена случаја оболелих и најмање 431 случај са смртним исходом.

„И САРС, и МЕРС, и тренутни коронавирус су зоонозни вируси, односно њихов природни резервоар су животиње, у овом случају слепи мишеви, а кад је у питању МЕРС још и камиле. Генетске информације вируса су кодиране у молекулима РНК, а не ДНК, као, на пример, код људи. Код њих лако пролазе мутације, које омогућавају вирусу да се са животиња пренесе на људе и погоди њихове дисајне путеве и гастроинтестинални тракт“, наводи професорка Климова.

Најважније је прати руке

Какве су, по мишљењу Олге Карпове, перспективе развоја епидемије коронавируса 2019-нЦоВ и како се заштити од њега?

„Мере, које су преузеле СЗО, Кина, Русија и друге земље да би спречиле развој епидемије су одговарајуће“, изјавила је докторка.

Оне, како је навела, имају за циљ спречавање ширења вируса у мање развијеним земљама, где нема тако јаке санитарно-епидемиолошке базе и начина борбе против епидемија.

„Уопште не видим опасност од пандемије. Коронавируси су познати по томе што почињу као епидемије, а онда следи слабљење. Сматрам да ће до краја фебруара — почетка марта болест нестати“, нагласила је Климова.

Што се тиче средстава заштите, медицинске маске, које су постале толико тражене, потребне су само оболелима, да би се спречило да заразе друге људе. Здравим особама маска може само да штети, јер након два сата овлажи и привлачи штетне честице, укључујући и узрочнике респираторних болести. Веома је важно што је могуће чешће прати руке сапуном, или их дезинфиковати одговарајућим средством. На површини предмета вирус може да преживи највише два сата. Из тог разлога, све приче о опасности пошиљки и робе из Кине су потпуно неосноване, сматра докторка Олга Карпова.

(Спутњик)

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

 
Последње ажурирано петак, 07 фебруар 2020 19:10  

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5658213

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.