svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Амфилохије објавио под којим условима је спреман на дијалог са премијером Црне Горе

1121568843Амфилохије објавио под којим условима је спреман на дијалог са премијером Црне Горе

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је спреман да се састане са црногорским премијером Душком Марковићем, који га је позвао на разговор о Закону о слободи вероисповести.

Он је у одговору на тај позив, који је објавио подгорички лист „Дан“, рекао да се нада да је Марковић искрено опредељен за „коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се уклони закон или све дискриминаторне одредбе у њему“, преноси портал ЦДМ.

„Спремни смо да се састанемо са вама, са надом да сте искрено опредељени за коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се, у складу са правним поретком Црне Горе, уклони Закон или све дискриминаторне одредбе у њему, које су вама и читавој јавности добро познате, како би се повратио мир и спокој међу православне вернике и све правдољупце у Црној Гори“, навео је митрополит Амфилохије у писму.

Тек након решења тог питања, рекао је митрополит Амфилохије, може се отворити дијалог ради решавања других сложених питања, попут питања реституције имовине верских заједница након Другог светског рата.

1119595558

© SPUTNIK /

Неопходно је укинути закон или дискриминаторске одредбе у њему...

Тек после тога може се отворити и дијалог за припрему Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе.

Проблем је постојећи закон, а не непостојећи уговор

Митрополит подсећа и на то да је позив Митрополије за јавни и институционални дијалог увек био отворен, али га је до сада власт Црне Горе игнорисала, уз констатацију да Влада сада позива на дијалог како би се припремио темељни уговор о уређењу међусобних односа.

„Жао нам што то морамо да кажемо, али ви очигледно не желите да видите да постојећи Закон, а не непостојећи уговор, представља узрок актуелних друштвених проблема, а о последицама да не говоримо. Из тог разлога, ти озбиљни проблеми се не могу решити и превазићи заједничким сагледавањем најбољих решења за примену овог безаконог закона“, наводи Амфилохије.

Амфилохије се у писму осврнуо на Марковићеве тврдње да доношење закона неће изазвати нове поделе у православном свету, наводећи да је она „у супротности са реалношћу“, о чему сведоче окупљања великог броја грађана.

Он додаје и да не може да се сложи са тврдњом да је „пропис усаглашен са савременим европским стандардима“, јер његова садржина и циљ, како каже, сведоче супротно.

„Ово се посебно односи на одредбе којима се негира и ликвидира вишевековни непрекинути историјски континуитет правног субјективитета и имовинска права првенствено наше цркве, али и других верских заједница. Из тог разлога, никако се не може прихватити ваша тврдња у допису да Закон не уклања само културно и верско, већ и цивилизацијско ограничење у ком смо се затекли“, наводи митрополит Амфилохије.

Преузето са: https://rs.sputniknews.com/

 

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5542906

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.