svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Званична Подгорица објаснила због чега копа канал на граници са Србијом!

rovovi Pljevlja 800Званична Подгорица објаснила због чега копа канал на граници са Србијом!

Влада Црне Горе саопштила је данас да се копање канала на граници са Србијом изводи у складу са предвиђеном динамиком коју су усагласиле две државе и да се заправо ради „о запречавању тзв. дивљих прелаза на државној граници Црне Горе и Републике Србије“.

Тим саопштењем је Влада Црне Горе реаговала на информацију да је протеклих дана почело „по налогу полиције“ копање канала на граници са Србијом, како би се наводно „спречио долазак верника из Србије на литије“.

Влада Црне Горе наводи да је са Србијом од 7. марта 2011. године водила преговоре који су резултирали закључењем међудржавног Споразума о регулисању режима пограничног саобраћаја и више споразума о граничним прелазима и пограничном саобраћају између Црне Горе и Републике Србије.

„Споразумима који су потписани, ратификовани у обе државе и који су ступили на снагу, пописана су и прелазна места за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза, како би становништву настањеном у пограничним општинама Црне Горе — Пљевља, Бијело Поље, Петњица и Рожаје, и Републике Србије – Прибој, Сјеница, Тутин и Нови Пазар било олакшано кретање и прелажење заједничке државне границе у намјери да развијају и унапређују привредну, образовну, здравствену, социјалну, културну, спортску и друге видове сарадње, уважавајући да је сарадња између становништва пограничних подручја основ добре сарадње суседних држава“, пише у саопштењу.

„Две државе су усагласиле и динамику запречавања путева погодних за незаконит прелазак државне границе. На састанку одржаном у Подгорици 19. марта 2019. године констатовано је да су руководиоци граничних полиција обеју држава потписали елаборат којим је, како је констатовано на састанку међудржавне Мешовите комисије задужене за праћење спровођења одредаба споразума, предвиђено затварање 29 путних праваца и 30 тачака и то 16 у Републици Србији и 14 у Црној Гори“, наводи се у саопштењу Владе.

Радови на запречавању путева погодних за незаконит прелазак границе изводе се са црногорске стране у складу са закључцима Мешовите комисије и у складу са раније предузетим припремама, додаје се у саопштењу.

Влада Црне Горе истиче да су сви гранични прелази између Црне Горе и Републике Србије отворени и да се на њима саобраћај одвија без сметњи.

Преузето са: http://www.balkanspress.com/

 

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5542791

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.