svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Ово је Путинов предлог за нови светски поредак

putin1 700x466Планети треба ресетовање

Руски председник позвао лидере пет земаља сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација да се састану 

ПРЕДЛОГ Владимира Путина да се састану лидери пет земаља сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација поздрављен је с обе стране океана. Експерти оцењују да ће тај самит помоћи формирању новог светског поретка, ресетовању односа и глобалној безбедности.

Руски председник је наступајући на 5. Светском форуму сећања на Холокауст предложио да се током ове године одржи „састанак шефова држава сталних чланица Савета безбедности УН — Русије, Кине, Француске, Велике Британије и САД“ и изјавио је да Русија намерава да без одлагања „упути одговарајуће поруке лидерима ’петорке‘“. Путин сматра да би такав састанак имао огромну улогу у потрази за колективним одговорима на тренутне изазове и претње. Он је рекао да светски лидери не смеју да превиде прве клице мржње и антисемитизма и да треба да учине све да заштите свет.

 

Ресетовање или нови светски поредак

Руски политиколог Игор Шатров овај предлог повезује са проблемима глобалне стратешке безбедности и ово види као прилику за земље „петорке“ да „ресетују“ односе.

„Предлог је дошао правовремено. На крају крајева, ове године обележавамо не само 75. годишњицу од завршетка Другог светског рата, већ и 75. годишњицу од оснивања Уједињених нација и сасвим је могуће да је неопходна нека врста ’ресетовања‘, процена перспектива саме организације и Савета безбедности, пошто постоје питања о којима би требало да се разговара и потребно је приближити ставове. Када су се победничке земље у Другом светском рату окупиле пре 75 година, имале су углавном заједничке погледе на то шта је светско зло. Тада је то био фашизам. Сада видимо да постоје противречности у проценама и то уништава институцију УН. Стога би било занимљиво да се негде изван организације поново окупи пет земаља сталних чланица Савета безбедности УН. Ово је идеја коју би требало размотрити“, сматра Шатров.

Шатров сматра да ће Путинову иницијативу за састанак пет држава-сталних чланица Савета безбедности УН које имају право вета подржати сви, а УН, Париз и Пекинг су већ то поздравили, док Лондон чека детаље Путиновог предлога.

 

На првом месту глобална стратешка безбедност

Путинов предлог се повезује са проблемима глобалне стратешке безбедности, о чему је руски председник говорио и приликом свог последњег обраћања Федералној скупштини, где је истакао да стратешка питања глобалне безбедности треба да реше стране легитимне нуклеарне силе. То је посебно актуелно питање у тренутку појачаних тензија између Русије и САД, „резервисаног“ става Кине о поништеном Споразуму о ракетама средњег и кратког домета и продужењу уговора о стратешком наоружању СТАРТ 3, који истиче у фебруару идуће године и чија је даља судбина неизвесна, као и трења унутар „западне тројке“.

„Предлог је вероватно умногоме био неочекиван за светску заједницу, али с друге стране, био је и предвидљив у одређеној мери, јер се 2020. године не обележава само годишњица велике победе у Другом светском рату, већ и јубилеј УН , које су производ држава-победница тог рата. То што је Путин предложио да се у условима невиђене кризе, у којој се нашло међународно право и систем међународне регулације, усагласе ставови и окупе лидери пет земаља оснивача УН, сталне чланице Савета безбедности, врло је озбиљна иницијатива, у оквиру које се може створити читав низ занимљивих пројеката за формирање новог светског поретка“, сматра руски политиколог Александар Коњков.

Коњков сматра да нема никаквих препрека за одржавање овог састанка и сигуран је да ће сви лидери „петорке“ пристати да се окупе и реше кључна безбедносна питања.

Преузето са: https://srbin.info/

 

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

vitovnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5660708

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.