svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Хаџи Драгиша Шоћ: Веде - српске химне

Ел. пошта Штампа ПДФ

strabon 800x400 rezВеде - српске химне

Веде су химне у којима су сублимирана сва дотадашња знања, искуства, обичаји, мудрости, пословице изреке и све остало што је било дио свакодневног живота, са циљем да подучи и помогне тадашњим људима.

Настале су у периоду од 5 до 3 хиљаде година прије нове ере. Значајне су за историју, јер се по њима може пратити порјекло народа у цијелом тада познатом свијету.  Јединствене су и дивне, јер се све у њима заснива на светости брачног и породичног јединства, а све је окружено вјером и традицијом.

Најкраће речено, Веде су србска мудрост, србска техника, и србски језик. У њима се први пут помињу летилице и амфибије. Зар је онда чудно што Др. Деретић проналази доказ да је прва летилица направљена у средњем вијеку у Херцеговини?

Њемачки Швајцарац Адолф Питке дословно тврди да је један народ надарен мудрошћу успио својим радом да побиједи сурове услове свог опстанака.

Тај народ је развио и свој језик и због своје бројности населио све просторе између Индије и Атлантика. а све то много, много прије Христа.

Посебно истиче да су из овог народа настали многи народи, а да је језик овог народа био основ за настанак многих језика. По Пиктеу то је језик - Мајке.

Истовремено тврди да је то језик Веда, истичући да је гласовни систем тог језика веома складан: У њему су три рода и седам падежа, те се једино са њим могу разликовати нијансе времена и начина.

По свему изнијетом код Пиктеа, тај језик је најближи савременом српском језику, јер таква складност се не налази ни у једном другом нама познатом језику.

Олга Луковић - Пјановић доказује да су из српског настали грчки и латински језик. Француз Левек истиче да је српски језик дао прве и најстарије основне елементе латинском језику.

Данковски децидно тврди да су грчки и латински језик настали из српског језика.Много пута цитирани Страбон наводи да је латински најприје био средишња група дијалеката сабинског језика, а Сабини су били древни Срби, први становници Апенинског полуострва.

Сократ, несумњива античка величина истиче да су Грци били потчињени Варварима и да су говорили њихов језик.

Пишући о Ведама М.В. Неве наглашава: " Веде су отмене, снажне, једноставне, али истовремено нису лишене умјетничке вриједности".

Даље наводи:" овај језик је музикалан, звучан, хармоничан, и чудесан и пристаје и мушком и женском роду, а добар је за пјевање љубавних пјесама, као великих и крвавих подвига. Зато је овај језик звучан и отмен, Србин говори полагано, јер душу српску загријава јужно сунце.

Конструкције реченица у српском језику су једноставне, имају изузетан смисао за прецизност и маштовитост. Ако су икада један народ и један језик створени за владавину јавним расправама - то је сигурно српски језик и српски народ".

Француз Ами Буке истиче: " ... да Срби посједују тако лијепу поезију и само то би требало да обавеже све остале народе да уче њихов језик".

Павел Шафарик као несумњиво, говори да је народ који је написао Веде - српски народ.

Овим, али мноштвом других доказа несумњиво је утврђено да су Веде нераздвојиво везане за српски језик и српским пјесништвом. Веде на српском језику имају значење Вида и Знања.

Сипријан Робер доказује да су сви словенски језици настали из српског језика - језика "прамајке".

Само и једино у српском језику коријен Вид задржава ведско-србско значење Светог, Унутрашњег, 

Веде су најстарији индоевропски писани споменик који чини поетски зборник од око хиљду химни. Химне су све посвећене божанствима, митским бићима, вјеровањима, обичајима. У науци за Веде кажу да је опште признато врхунско дјело људског ума. Из Веда сазнајемо да је народ који их је створио био миран и спокојан, самопоуздан у своје знање и енергију, али и да је био у непрестаној борби за опстанак са својим сусједима.

Веде чувају поетска поимања законитости људског живота и живљења у једној прадавној епохи, а све засновано на светости куће, породице и земље.

Није тешко закључити да и данас то исто представаља идеал и највећу вриједност међу свим Србима. Веде су се код нас појавиле послије похода Нина Беловог око 2000 прије нове ере, мада су настајале много раније и у дугом временском периоду.

На западу се каже да су Веде написане на санскриту, а то је само због тога да се сакрије српски језик, мада у великом оксфордском сансритско - енглеском речнику има јако много ријечи које су и данас у модерном српском рјечнику готово идентичне.

Слично је и са осталим "словенским језицима", јер истина се не може сакрити.

Наравно да сам спреман да набројим више стотина таквих ријечи, које су историчари умјетности, лингвистичари, историчари језика, али и многи други интелектуални ауторитети открили, али за то ми треба још један оволики текст. 

Наравно, ако би се неко стручно и одговорно према науци нашао да тражи, радо ћу се одазвати.

Код Срба се ријеч Веда тумачи коријеном српског појма : Вид, Видовитост и значи Знање, Светост.

У коријену ријечи Вид је поимање мудрости и светости. Бог је код древних Срба Световид и њему је данас посвећен Видовдан.

У Ведама су многи називи мјеста, ријека, планина , језера, који се могу тумачити само уз знање српског језика.

Шафарик свечано изјављује : "У Европи ни за један други народ осим за Србе не може се рећи да је био у Индији".

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Преузето са: http://barskiportal.com/

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 6576881

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.