svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ДОKТОР ДУЊИЋ ШОKИРАО НА РТС

308017 doktor fЗрачење нас разара! Фен, пуњач, продужни, па чак и ЈАСТУK!

Специјалиста опште медицине и лекар интегративне медицине Слободан Дуњић открио нам је који је то уређај који највише зрачи, да ли остављен пуњач од мобилног телефона штети, зашто увек морате да ходате док причате на телефон, али и зашто никако не би требало да носите златан ланац! Ово су заблуде и истине о зрачењу, а на једну и водитељка РТС је остала у шоку!

 

ЗАБЛУДЕ

Зраче само електрични уређаји

„То нису само класична зрачења, већ материјали који стварају статички електрицитет, тако да имамо јастуке од перја који су штетни по наше здравље, неки ситан сунђер, меморијске пене, то су све материјали који не зраче у смислу да се то може измерити апаратом, али утиче на наше биолошке ћелије. Ево примера, ми осам сати лежимо на једној подлози, када су временске промене, ствара се статички електрицитет и спавање на таквим подлогама, ми имамо од три до пет рендгендска снимка“, истиче доктор Дуњић.

Он додаје да су први симптоми утицаја зрачења алергија, штитна жлезда, повишен крвни притисак.

„Нама се јављају пацијенти који ујутру имају повишен крвни притисак, што је апслоутлно апсурдно, јер одмарате осам сати, требало би да се пробудите одморни, а ви заправо устајете уморни, имате комшарне снове. Најбољи избор је душек за федерима, вуна, памук“, истиче он.

На селу и у природи нема зрачења

„Реч је о још једној заблуди. Ми мислимо на селу нема зрачења, а наша деца су са мобилним телефоном и са базном станицом која је много удаљена. Што је станица даља, то су зрачења штетнија и јача, а људи су обично убеђени у супротно. Осим тих ствари у природи имамо и подземне воде, та циркулација пролазак кроз земљину кору ствара турбуленције и опет се јавља тај биолошки ефекат“, објашњава доктор Дуњић.

Телевизор много зрачи

„Ови нови телевизори не зраче. Оно што је први извор зрачења је фен за косу, микроталасна пећница и трећа ствар која највише зрачи је рутер који обезбеђује интернет сигнал. Што је најгоре, ми њега ноћу не искључујемо, а ноћу су највећа зрачења јер се лучи мелатонин од кога зависи стање нашег имунитета, мозга, срца, штитне жлезде… Неком нормалном метаболизму док спава та зрачења су најштетнија“, открива он.

Пуњач остављен у утичници без мобилног телефона не зрачи

„Пуњачи које ми држимо поред главе док спавамо, а он је под напоном плус има кабл и везан је са струјом. Обавезно га треба искључити и никако не држати у спаваћој соби. Продужне каблове исто тако, сви ми имамо мале станове па држимо и компјутере у дечјим собама, све то треба искључити из напона“, упозорава овај стручњак.

 

ИСТИНЕ

Мобилни телефон највише зрачи када се успоставља веза

„Неопходно је да мобилни телефон држимо што даље, да не зовемо из подрума, када успостављамо везу требало би што више да се крећемо, јер не знамо где се тачно налази базна станица па ћемо на тај начин смањити зрачење, а исто тако и док причамо би требало да шетамо. Чим видимо да је слабији сигнал, требало би да чекамо бољи сигнал. На село не би требало да носимо телефон, јер су тамо обично сигнали слабији, а зрачење самим тим је веће. Тамо само димни сигнали (смех). Држање телефона на увету је најгора ствар, али има нешто још горе – то је златан ланац око врата. Најбољи проводник је злато, када успостављамо везу, златан ланац се понаша као антена и ми онда смањимо микроциркулацију главе, крвни судови врата и штитна жлезда као наш главни осигурач је угрожена. Kад дођемо кући требало би да све то скинемо“, додаје Дуњић.

Мобилни телефон не би требало користити непосредно пре спавања

„Осим што то штетно зрачење успорава лучење мелатонина, мобилни има још једно штетно дејство, а то је та плава боја. То је сад доказано и на Харварду и доказано је да плава боја на екрану је најштетнија, има сад доста тих програма који смањују интезитет плаве боје на екрану. Оно што је важно код мелатонина јесте да се он лучи од 12 до 2 ноћу, наша деца морају да легну да легну до 11 сати, а два сата пре тога да не користе мобилни. Могу да гледају телевизор који не зрачи или још боље да читају књигу, али мобилни никако, како би наш организам увели у сан. А наша деца легну у 1, устану у 12, онда су нервозна, немају концентрацију за учење, изгубљени су у времену и простору – све то је због мелатонина.

Kада причамо о мобилном телефону, у исту групу спадају и лаптопови и таблети и сви ти слични уређаји. Они шаљу те нискофреквенте таласе који утичу на рад наше надбубрежне жлезде и хипофизе. Kад видимо децу који имају алергије, први знак је зрачење. Они блокирају рад надбубрежне жлезде, што значи да нема довољо кортизола, јављају се екцеми на кожи и слична обољења. То се неће десити одмах после употребе, за њихов развој је потребно од пет до 10 година“, отркива доктор.

Рутер треба искључити ноћу

„Замолити комшије да га искључе би заправо било најбоље, јер он зрачи преко 200 метара. Обавезно овај уређај искључити. Међутим, јако је важно да искључимо све електричне уређаје из зида ноћу, уопште их пре свега не треба држати у спаваћој соби, али ако већ стоје онда их искључити из напона потпуно“, додаје Дуњић.

Преузето са: http://www.intermagazin.rs/

Последње ажурирано уторак, 21 јануар 2020 10:55  

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5542877

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.