svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Београд и Бањалука ће тражити међународну комисију

srebranica foto avaz 800Британски документи бацили ново светло на рат у БиХ и догађаје у Сребреници

Београд и Бањалука могли би ускоро да покрену заједничку дипломатску иницијативу да се формира међународна комисија о грађанском рату у Босни и Херцеговини и догађајима у Сребреници.

Ова идеја постоји већ дуго, а поново је "реактивирана" након што је Влада Велике Британије објавила поверљива документа у којима се потврђује да су напад босанских Срба на Сребреницу у јулу 1995. испровоцирале бошњачке снаге, као и да руководства Републике Српске и Србије нису организовала ни наредила злочине.

Такође, у досад непознатим британским документима тврди се да су акцији у Сребреници претходили "константни тромесечни удари Армије БиХ" и да је "напад Срба извршен само с једном четом и четири тенка, чиме се сугерише непостојање намере за већим нападом".

Министар одбране Александар Вулин сматра да, после обелодањивања британских докумената, нема више дилеме да Србија и Српска треба да затраже нову међународну комисију о Сребреници или да је саме формирају.

Иначе, дешавања у Сребреници већ истражује независна Комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији, коју је у августу 2018. формирала Влада Српске. Комисија би до краја године требало да заврши извештај и представи га институцијама у Бањалуци.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже, за "Новости", да је документ британске обавештајне службе, а који се односи на Сребреницу, уступљен овој комисији:


02-srebren 3*Милорад Којић, Фото Д.Поздеровић

- Британски документ на 200 страница потврдио је тезу да у РС није постојао никакав план за злочин. Ипак, Србима је пресуђивано за геноцид. Да све буде још горе, и Британија, која је имала документ из којег се види да Срби нису планирали злочин у Сребреници, послала је Резолуцију о геноциду у Сребреници Савету безбедности УН. Ово је велики апсурд - Британија има документ својих служби који каже да то није тачно, а подноси резолуцију о Сребреници - истиче Којић.

Он објашњава да један такав документ обавештајних служби, евентуално, може довести до понављања поступака у кривичним предметима који су већ окончани пред правосуђем. Такође, потенцијално би могао да помогне и онима против којих се тренутно води поступак.

 


СОЊА КАРАЏИЋ: ПОЧЕТАК ОТКРИВАЊА ИСТИНЕ

02-srebren 1Коментаришући документ британске обавештајне службе о Сребреници, Соња Јовичевић Караџић, ћерка Радована Караџића, рекла да је да су овакве доказе тимови одбране и износили на суђењима у Хагу:

- Већа их нису узимала у обзир, иако су судије несумњиво имале сазнања о постојању оваквих докумената који би многе људе ослободили. Многе западне службе, пре свега америчка и британска, имају на хиљаде оваквих докумената. Искрено се надам да је објављивање овог документа само почетак откривања истине.


ПОТЕЗИ ВЛАДЕ И СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОКУПЉЕНИ СТРУЧЊАЦИ ИЗ 12 ЗЕМАЉА

ОДЛУКУ о формирању Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995, с циљем објективног и непристрасног утврђивања истине о страдању свих народа, потврдиле су раније Влада Српске и Народна скупштина, на посебној седници у августу 2018.

02-srebren 2

У фебруару 2019. Влада Српске именовала је чланове ове две међународне независне комисије из 12 земаља. На челу комисија, које су почеле да раде у марту су признати стручњаци - председавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, а за Сарајево Рафел Израели. Комисија за Сарајево има седам, а за Сребреницу девет чланова.

Независне комисије донеле су одлуку да не излазе у јавност док не заврше комплетан рад, а њихов налаз биће представљен целом свету и обавезујући за институције Српске.

Преузето са: http://www.balkanspress.com/

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5433645

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.