svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ПОГРЕШНА ИСХРАНА УЗРОКУЈЕ МОЖДАНЕ И СРЧАНЕ УДАРЕ

Реномирани амерички кардиохирург недавно је на сајту објавио текст о стварним узроцима срчаних болести који вам у целости преносимо.

Ми лекари, уз наше образовање, праксу, знање и ауторитет, често поседујемо поприличан его због ког врло тешко признајемо да нисмо у праву.

Дакле, ево: отворено признајем да нисам био у праву. Као кардиохирург са 25 година радног искуства, након што сам обавио више од 5.000 операција на отвореном срцу, дошло је време да исправим оно што није у реду с медицинским и научним чињеницама.

Дуги низ година радио сам са другим истакнутим лекарима, тзв. креаторима јавног мњења.

Бомбардовани научном литературом, континуирано похађајући образовне семинаре, ми креатори јавног мњења инсистирали смо на тврдњи да срчане болести настају због повишеног холестерола у крви.

Једина прихваћена терапија била је прописивање лекова за снижавање холестерола и дијета са јако ограниченим уносом масти. Последње би наравно снизило холестерол као и саме срчане болести. Одступања од ових препорука сматрана су за јерес и злоупотребе.

Али ово не функционише!

Ове препоруке се не могу више ни научно а ни морално оправдати. Откриће од пре неколико година, да је прави узрок срчаних болести упала у артеријама полако доводи до смене парадигми у начину третирања срчаних и других хроничних болести.

Давно успостављене препоруке за исхрану су довеле до епидемије гојазности и дијабетеса, који су по смртности, људској патњи и материјалном трошку надмашили сваку другу пошаст у историји човечанства.

Упркос чињеници да 25 одсто становништва узима скупе статине (лекове за снижавање холестерола) и упркос чињеници да смо смањили унос масноће у нашој исхрани, ипак ће ове године од срчаних болести умрети више Американаца него икада пре.

Статистика из Америцан Хеарт Ассоциатионс показује да 75 милиона Американаца тренутно пати од срчаних болести, 20 милиона болује од дијабетеса и 57 миллиона има пред-дијабетес. Ови поремећаји сваке године погађају све млађе особе, у све већем броју.

Једноставно речено, без упалног процеса присутног у телу не постоји начин да се холестерол накупи у зидовима крвних судова и да узрокује срчане болести и мождани удар. Без упалног процеса, холестерол би слободно циркулисао по целом телу онако како је то природа одредила. Упала је та која узрокује да холестрол остане заробљен у крвним судовима.

Упала није ништа компликовано – то је једноставно природна одбрана нашег тела против нападача као што су бактерије, токсини или вируси. Циклус (процес) упале савршен је начин како се наше тело штити од ових бактеријских и вирусних нападача. Међутим, ако хронично излажемо тело озледама од токсина или од хране за коју наше тело није створено да је прерађује, тада настаје стање хроничне упале. Хронична упала (инфламација) је исто толико штетна колико је акутна (тренутна) упала корисна.

Која би се промишљена особа добровољно излагала храни или другим материјама за које се зна да узрокују повреде у телу? Па, пушачи можда, али они то барем раде намерно и свесно.

Ми остали једноставно следимо званично препоручену исхрану која је сиромашна засићеним мастима али богата вишеструко незасићеним мастима и угљеним хидратима, а не знамо да тиме узрокујемо поновне повреде на нашим крвним судовима. Ове повреде узрокују хроничну упалу која доводи до срчаних болести, можданог удара, дијабетеса и гојазности.

Допустите да поновим: повреде и упале у нашим крвним судовима узроковане су исхраном са премало масноће која се препоручује од водећих медицинских кругова.

Који су највећи кривци за хроничне упале? Веома једноставно, то је претерана употреба високо прерађених угљених хидрата (шећер, брашно и сви производи направљени од њих) као и претерана употреба биљних уља богатих омегом 6, као што су сојино, кукурузно и сунцокретово уље који се налазе у великом броју индустријских прерађевина.

Издвојите тренутак и визуализујте да опетовано трљате четком по меканој кожи док не постане црвена и скоро прокрвари. Замислите да ово радите неколико пута на дан, сваки дан, пет година. Ако бисте могли поднети ово болно четкање, имали бисте крваво, отечено, инфицирано подручје које постаје све горе са сваким понављањем повреде. Овако отприлике изгледа упални процес који се можда догађа у вашем телу – управо сада.

Без обзира на то где се упални поцес догађа – унутра или споља – потпуно је исто. Ја сам загледао унутар хиљада и хиљада артерија. Болесне артерије изгледају као да је неко узео четку и стругао по њиховим зидовима. Неколико пута дневно, сваки дан, храна коју једемо ствара мале повреде које се претварају у веће повреде и узрокују да тело константно одговара упалним процесом.

Док уживамо у укусу слатког пецива, наше тело алармантно реагује као кад какав нападач објави рат. Храна натрпана шећером и угљеним хидратима, прерађена са омега 6 мастима ради продужене трајности, представља окосницу америчке исхране последњих шест деценија. Оваква храна полако трује све.

Шећер, брашно и биљна уља узрочници су кардиоваскуларних болести

Како једење обичног слатког пецива може створити каскаду упалних процеса који нас чине болеснима?

Замислите да пролијете сируп по тастатури и имате представу онога што се дешава унутар једне ћелије. Кад конзумирамо угљене хидрате, шећер у крви рапидно расте.

Као одговор, панкреас лучи инсулин чија је примарна сврха да потера шећер у ћелије где се складишти за енергију.

Али ако је ћелија пуна и не треба глукозу (шећер), одбија тај екстра шећер. Тада шећер у крви опет расте производећи још више инсулина који глукозу (шећер) претвара у маст.

Какве ово има везе са упалом? Шећер у крви има врло прецизну контролу. Сувишне молекуле шећера вежу се за различите протеине који оштећују зидове крвних судова. Ово оштећење на зидовима крвних судова покреће упални процес. Кад пумпате свој шећер у крви до високих разина неколико пут на дан, то је као да сте узели шмирглу и брусите унутрашњу страну осетљивих крвних судова.

Иако ово не можете видети, будите сигурни да је то тако. Ја сам то видео код више од 5.000 пацијената током 25 година, којима је свима била заједничка – упала у артеријама.

Да се ​​вратимо на слатко пециво. Ова посластица невиног изгледа не само да садржи шећер, већ је печена у једном од бројних омега 6 уља као што је сојино уље.

Чипс и помфрит натопљени су сојиним уљем, све индустријске прерађевине садрже омега 6 уља ради продужене трајности. Иако су омега 6 масноће есенцијалне – део су сваке ћелијске мембране и контролишу шта се дешава унутар и ван ћелије – оне морају бити у исправном омјеру са омега 3 масноћама.

Ако се овај однос поремети прекомерним уношењем омеге 6, ћелијске мембране производе хемијска једињења цитокине, који директно узрокују упалу.

Данашња америчка исхрана производи екстремну неравнотежу између ових масноћа. Однос између омеге омеге 6 и омеге 3 креће се од 15:1 па до 30:1 што доводи до огромне колилчине цитокина који изазивају упале. У данашњим условима, однос од 3:1 би био оптималан за здравље.

Да ствар буде још гора, прекомерна телесна тежина, коју носите због конзумирања овакве хране, ствара преоптерећене масне ћелије које излучују велике количине проинфламаторних хемикалија (које изазивају упале) које још више погоршавају повреде изазване високим шећером у крви. Процес започет слатким пецивом у устима претвара се у зачарани круг који током времена доводи до срчаних болести, дијабетеса и коначно до Алцхајмерове болести, кад се упални процес несмањено наставља у недоглед.

Не можемо побећи чињеници да што више индустријски прерађене хране конзумирамо, то више подстичемо стварање упале, из дана у дан. Људско тело не може прерадити, нити је дизајнирано да би конзумирало храну накрцану шећером и натопљену у омега 6 уља.

Постоји само један начин за сузбијање ових упалних стања, а то је повратак на храну у свом изворном облику. За изградњу мишића, једите више протеина. Бирајте угљене хидрате у облику поврћа и воћа. Смањите или потпуно избаците инфламаторна омега 6 уља као што су сојино, сунцокретово и кукурузно уље, као и храну која их садржи.

Једна кашичица кукурузног уља садржи 7,280 мг омега 6, 1 кашичица сојиног уља саџи 6,940 мг. Користите уместо тога маслиново уље или путер.

Животињске масноће садрже мање од 20 одсто омега 6 и вероватноћа да могу изазвати упале много је мања него са наводно „здравим“ вишеструко незасићеним мастима.

Заборавите „науку“ коју вам деценијама утувљује у главу. Научни докази да засићене масноће узрокују срчане болести не постоје. Научни докази да засићене масноће подижу холестерол такође су врло слаби. А како сада знамо да холестерол није узрок срчаних болести, забринутост око засићених масноћа постаје сасвим апсурдна.

Теорија о холестеролу довела је до препорука да се смањи унос масноћа, што је довело до стварања управо оне хране која изазива упалне процесе. Службена је медицина направила ужасну грешку кад је људима саветовала да избегавају засићене масти и да уместо њих користе вишеструко незасићена уља. Зато сада имамо епидемију артеријских упала које доводе до срчаних и других смртоносних болести.

Оно што можете да урадите је да бирате храну какву је сервирала ваша бака, а не ону којој се окренула ваша мама кад су продавнице почеле нудити индустријске прерађевине.

Избацивањем инфламаторне хране и конзумацијом есенцијалних нутријената из свеже непрерађене хране поправићете штету коју сте годинама изазивали у својим артеријама и целом телу конзумирајући типичну америчку исхрану.

Др Двајт Ландел је бивши шеф и главни хирург Банер харт болнице у Меси, у Аризони. Имао је и приватну праксу, Кардијак кер центар, такође у Меси.

Недавно је др Ландел напустио хирургију да би се посветио нутриционистичком лечењу срчаних болести.

Оснивач је групе Хели хјуманс која промовише људско здравље с нагласком да се великим компанијама помогне у промовисању здравља. Такође је и аутор књига The Cure for Heart Disease и The Great holesterin Lie.

Извор: „Вестинет“

 

Колумна

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 6059495

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.