svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

У чему је тајна новог руског бетона који је девет пута јачи од традиционалног

1121219863Нови бетон је чак до девет пута отпорнији на пуцање од традиционалног, а од њега се разликује 40 одсто.

Научници су развили нови, флексибилнији облик бетона који би могао допринети да зграде и грађевине широм света буду јаче и сигурније, преноси портал „Експрес“ писање „Њу атласа“. Тајна је у мешавини, где су научници заменили 40 одсто цементног везива богатим, еколошки прихватљивим материјалима који повећавају „давање“ и чине бетон истовремено еластичнијим и чвршћим.

Сваки бетон се израђује комбиновањем агрегата (шљунка, дробљеног камена или других чврстих материјала) с цементом (прах помешан с водом с циљем стварања пасте).

 

За све су заслужни Римљани

Цемент представља свакодневну ствар у модерном свету, али његов изум у старом Риму утро је пут хиљадама година технолошког напретка. Римљани су створили најранији познати бетон кад су мешали цемент и затим додавали шљунак и вулкански пепео да би га ојачали.

Бетон је неизмерно користан, посебно кад се излива око оквира челичног кавеза, познатог као арматура. Коришћење челичне арматуре не чини бетон само јачим, већ и нешто флексибилнијим.

Али постоје и главни недостаци употребе бетона ојачаног челиком, укључујући и једноставну ману изливања око гвожђа — било која врста влаге или супстанци лако се лепи за пукотине и спојеве, које могу да садрже бактерије и друге агенсе који узрокују слабљење бетона временом.

1121219830
CC0 / PIXABAY
  - Арматура осим предности има и озбиљне мане

Кад се једном појави прва пукотина — ту почињу проблеми

Управо одлагање настанка те прве пукотине био је циљ научника из Центра за војне студије на руском Федералном универзитету на Далеком истоку, а њихова нова мешавина је шест до девет пута отпорнија на пуцање од традиционалног бетона.

Осим тога, бетон има велики „еколошки отисак“, не само због процеса стварања цемента, већ и од отпадног бетона који се акумулира током времена. Због тога су стручњаци давно препоручили мање коришћење цемента.

Управо такав је нови руски бетон — не употребљава само чисти цемент као везиво. Уместо тога, отприлике 40 одсто цемента замењено је везивом сачињеним од љуски риже, отпада дробљеног вапненца и силикатног песка.

Пепео од рижине љуске већ се дуго истражује због могуће примене у индустрији, док је силика минерал чија је кристална форма кварц, природни „песак“.

Обнављање отпада из каменолома, попут вапненца и мермерне прашине, може умањити утицај на околину, али и повећати чврстоћу влакана бетона.

Ова замена даје плочицама бетона нешто гуменије квалитете, омогућујући им да се скупљају и да се враћају кад се изложе ударцима, уместо да пукну.

 

Идеално за мостове

Осим тога, нови бетон се сâм „запечати“ кад се излије, што значи да би могао бити врло прикладан за изградњу подземних грађевина попут бункера.

Није јасно да ли је бетон с 40 одсто мање цемента погодан за изградњу великих размера. Грађевинари већ имају много врста арматура које треба узети у обзир у различитим климама, јер температура и влага играју улогу у начину на који арматура и бетон старе одвојено и заједно.

Флексибилнији бетон могао би бити изврсна алтернатива за изградњу мостова, где је потребно савијање, али задржавање облика. Научници су такође навели потенцијал изградње бункера и других сигурних војних и владиних објеката.

Преузето са: https://rs.sputniknews.com/

Последње ажурирано недеља, 24 новембар 2019 14:25  

Колумна

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

Прошлост никада не пролази

proslost nikad ne prolazi

 

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5538505

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.