svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЕМИР КУСТУРИЦА: Срби никад нису били робови

kusturica 700x368Срби никад нису били робови

Српски народ никада није био роб, него је плаћао данак, каже Кустурица 

Након предавања историчара Салиха Селимовића у Андрићевом институту на тему „Исламизација на нашим просторима као историјски феномен“, отворена је дискусија током које је модератор био директор института и прослављени српски редитељ Емир Кустурица.

Поред модераторског дела, Кустурица је током дискусије делио и своје импресије у оквирима теме о којој је било речи, као и о српској историји уопште.

– Манихејска власт која влада у Сарајеву је у ствари више производ историјских услова из којих се генеришу кризе, а из тих криза се у последње време мења и пол, а не само вера – рекао је Кустурица.

– На Блиском истоку се сучељавају два тумачења исте вере која користе великим силама за обављање задатака. Није у питању само завађање, већ и прављење мотива за ратове. Све од 18. до 20. и 21. века је кулминација, односно препознавање те активности која је међу муслиманима производила контроверзе – речи су Кустурице.

– Протестантско-пуритански концепт себи задаје мисионарску димензију и тумачи Стари завет као и Јевреји не поштујући Јеванђеље и Нови завет, већ се самоумишљеном идејом о мисионарском положају и цивилизовању света не преже од било какве идеје која замешатељство, које је професор споменуо, шири на читав свет – казао је Кустурица.

– Дарвинизам се примењивао као теза о цивилизовању света, тачније, теза о предодређености. Теза која је суштински дубоко расистичка и супротна ономе како ми видимо живот и Бога. Та идеја највише кореспондира са идејом како је заштићен наш национални дух и колика је изложеност нечему чему ми нисмо били склони, а што је карактеристика свих векова укључујући и овај данашњи, а то је робовласништво. Професор [Салих Селимовић] је у једном тренутку рекао да су многи одвођени у робље, а ми не треба да заборавимо да су највећи градови и државе у Европи заправо највећи новац направили управо на робљу. Оно што нас веже са Русима и са том онтолошком вертикалом јесте то да ми никада нисмо били робови. То је нешто што се ретко спомиње у нашој историографији, само спорадично, и мислим да је у томе негде тајна нашег опстанка, наравно, поред цркве која је успевала да „тихом ватром“, како Андрић каже, чува језик и културу. Дакле, српски народ никада није био роб, него је плаћао данак – каже Кустурица.

Преузето са: https://srbin.info/

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 5056439

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.