svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СКИДАЊЕ ПРАШИНЕ: Зашто су Црногорци извршили духовно самоубиство!

dragos kalajic 9 710x502Зашто су Црногорци извршили духовно самоубиство!

Један од највећих српских интелектуалаца с краја 20. вијека, Драгош Калајић, у ауторском тексту за ревију Исток (број 14, септембар 1995), објашњава ширење антисрпства у Црној Гори

Основни узрок је у патологији политичке псудо-елите, наслеђене из комунистичког система који је деценијама уздизао олош до друштвеног врха, а кажњавао врле, честитост и знање.

Ваља имати у виду чињеницу да људи нису једнаки, да је отпорност људског материјала различита. Мени је сасвим разумљиво да многи не могу издржати овај ужасан притисак санкција и разарања, претњи и уцена „међународне заједнице“.

Данас је у свету најтеже бити Србин. И зато је људски схватљиво да они најслабији, најлабилнији и најстрашљивији међу Србима, подлежу бежанији од сваког српства, одрицању од српског народа.

У том страху и тој слабости, почива основни, психолошки узрок новог црногорског сепаратизма од српства, који противуречи целокупној традицији и наслеђу црногорских великана мисли и дела.

Нација је заједништво у успоменама и надама. Ако изостаје такво осећање заједништва, ако су људи обузети једино саможивошћу и себичним материјалним интересима, онда је то пут ка Содоми и Гомори.

И управо та абдикација од људскости, то самопонижавање човека који се претвара у духовног кепеца да би себе сатерао у штенару економске животиње – то је циљ мондијалиста, односно самозваних господара „новог свјетског претка“.

Имајући у виду чињеницу да је Црна Гора вековима била врх српства, да су Црногорци били елита српског народа, не могу поверовати да ће они добровољно пристати да изврше тако срамно духовно и морално самоубиство.

061f79eb253a74db59278d7e2f675f11
Слика Драгоша Калајића

Преузето са: http://www.sedmica.me/

Последње ажурирано петак, 16 август 2019 10:38  

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 5693518

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.