svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЈЕКАТЕРИНА СИНЕЉШЧИКОВА: Бурлинско ружичасто језеро у Сибиру

5d4846d115e9f92de55b7bb6Да ли сте чули за Ружичасто језеро у Сибиру? Сланије је и од Мртвог мора! (ФОТО)

Овако лепу боју језеро има само неколико седмица у години. И то доба је управо настало! Пожурите!

Многи туристи долазе на Бурлинско језеро на Алтају да би видели величанствену комбинацију плавог неба и ружичасте воде. Језеро је такође највећи извор соли на територији Западног Сибира.  

5d4846d115e9f92de55b7bb6
mozgunova_olga26/Instagram.com

Какав је салинитет, питате? Већи него у Мртвом мору, у којем, како је познато, тело не тоне. Бурлинско језеро је најдубље на око 2 км од обале, и та дубина износи 2,5 метра. 


olamiaba/Instagram.com

Језеро површине око 31 квадратни километар се прочуло пре 200 година, захваљујући Романовима, владајућој руској династији. Царски сланик, тако је језеро крстио Петар I, а Јекатерина II је једно време тражила да се за њену трпезу користи само со из овог језера, јер сматрало се да је веома квалитетна.   


riab_chic/Instagram.com

Отад се језерска со скупља правим железничким вагонима. На дну језера су постављене шине, а у један воз натоваре до 18 тона соли.  


l.laktionova/Instagram.com

Со и блато Бурлинског језера су лек за многе кожне болести, што је други највећи разлог туристичких посета. (Први је, свакако, могућност да напуните албум прелепим фотографијама!)


kseniya_vantenkinaphoto/Instagram.com

„Ушла сам у језеро и одмах сам осетила како ме пецкају огреботине које ми је маца оставила на нози. Магија соли је тако брзо прорадила да су крајем дана огреботине нестале. Ех, кад би само ова вода могла да ми залечи срце“, каже Марина из Новосибирска.  


y_m_a_h_a/Instagram.com

Кад је хладно Бурлинско језеро се наизглед не разликује од било ког другог језера. А када постаје топлије добија оригиналну ружичасту боју. 

katcherry5/Instagram.com

Али, како сте вероватно већ помислили, необична боја језера није због соли. Кривци су само мали 15-милиметарски рачићи aртемијe, присутни и у многим другим сланим језерима у свету. Када почиње њихово активно размножавање има их толико да се стиче утисак да је сама вода ружичасте боје.


_ali_kolenkina_/Instagram.com

Најлепшу ружичасту нијансу језеро поприма крајем јула - почетком августа. 

she__za/Instagram.com

Пошто сте то сазнали и већ спаковали кофере, упутите се у Алтајски крај, Славгород (3.241 км источно од Москве), а затим још 18 км на северозапад до насеља Бурсољ.

5d4846d115e9f92de55b7bb5

sergey_sterling

Преузето са: https://cdni-rt.secure2.footprint.net/

 

Колумна

Време преиспитивња

vreme preispitivanja

 

На ивици

na ivici

 

Тешко је

 tesko je

 

Време твоје и време моје

tvoje i moje vreme

 

Не горди се

ne gordi se

 

До тебе је

do tebe je

 

Тешко је

tesko je 1

 

О доброти

o dobroti

 

Људи

ljudi

 

О несрећи

o nesreci

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5671467

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.