svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ВОДА НИЈЕ ЉУДСКО ПРАВО?!

Вечерас и сутра док будете со или мамурлук гасили водом, присјетите се једне вијести која је у медијима прошла релативно незапажено.

 

Већина посланика у њемачког Бундестагу прошле недјеље је подигла руку за закон којим се право на воду избацује са списка основних људских права. Иначе, ради се о својеврсној цивилизацијској тековини коју су Уједињене нације усвојиле након Другог светског рата.

Од присутних у Бундестагу 299 посланика сматра да вода није људско право и гласали су ЗА продају воде корпорацијама; 75 посланика нису заинтересовани за ову тему и уопште не гласају, 124 посланика немају мишљење о људским правима и гласали су суздржано, само 122 заступника гласало је против приватизације воде.

“Општа декларација о људским правима“, усвојена и проглашена на Генералној скупштини Уједињених нација 1948. године (резолуција бр. 217 /III/)

Према неким показатељима, водопривреда је у овом тренутку, трећа индустријска грана у свијету иза нафтене индустрије и електропривреде.

Велике свјетске корпорације немају намјеру препустити управљање водним ресурсима народу и владама.

Више од два милиона људи годишње умире у свијету због загађености или недостатка воде, а већина њих су дјеца млађа од пет година. О болестима се баш и не води евиденција па се тако у САД сматра да годишње од тих болести, повезаних с водом, оболи између 500.000 и 7,000.000 људи.

Директор НЕСТЛЕ-а исто као Бундестаг: Вода није људско право

Прије Бундестага - а што је такође прошло незапажено код нас - предсједник компаније Нестле Питер Брабек рекао је потпуно исту ствар: ''Вода није људско право''.

У интервјуу за документарац ''Wе Fееd thе World'' он је говорио како је велико људско достигнуће то што човјек може да се одупре доминацији природе.

Иначе, Нестле је највећи свјетски произвођач флаширане воде. Брабек тврди, што је очигледно, да је вода најважнија ''сировина'' на свијету, и да је приватизација најбољи начин да се осигура ''праведна дистрибуција''.

''Вода је прехрамбена ствар као и било која друга, и треба да има своју вриједност на тржишту'', каже Бробек.

Извор: Фронтал.СРБ

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

ravanica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5234687

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.