svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Олга Соболевска: РУСКИ „ЈЕЗГРОВИТИ“ УДАР ПО РАКУ

Руски биолози су нашли начин да брзо и прецизно пребаце лекове против рака у мутирану ћелију и да униште њено језгро. И направисли су „транспортна средства“ у ту сврху. Оно може да помогне при многим врстама рака. При томе нуспојаве се своде практично на нулу. Група научника академског Института за биологију гена у Москви под руководством професора Александра Собољева пронашла је модулни нанотранспортер.

Он представља један велики молекул и састоји се од разних модула које је лако заменити у зависности од задатка. А то значи да може да се пребацује на разне типове оштећених ћелија и да преноси разне лекове.

Сада у лабораторији Собољева постоји скуп модулних нанотранспоретера који могу да пребацују лекове у оштећене ћелије приликом рака главе и врата, тумора нервног система и мокраћне бешике.

Један од модула нанотранспортера препознаје ћелије које су мете. При томе он одређује конкретни део у који треба да буде пребачени лек да би се постигао максимални ефекат. Важно је да у таквом случају за разарање мутиране ћелије буде искориштена минимална доза препарата, то озбиљно смањује нуспојаве, које су обично својствене лековима против рака.

Препознавање ћелије и проницање у њу може да се споји захваљујући транспортним системима који постоје у свакој ћелији, између осталог ћелији рака. Ради се о специфичним беланчевинама, рецепторима које могу да од мноштва молекула који се приближе ћелији препознају потребни, придруже га себи и пошаљу у ћелију. Рад таквих рецептора је већ прилично проучен и на њих тачно може да се рачуна, кажу биолози.

Друге беланчевине унутар ћелије рака осигуравају премештање нанотранспортера до коначног места – језгра. Такав „језгровит“ удар лековима по оболелој ћелији је брзо разара.

Како би се мењали препарати у зависности од типа ћелија на које се нишани, могу се лако заменити модули нанотранспортера.

Предклиничка испитивања показала су ефективност рада руског проналаска. А ако он да добар резултат и приликом клиничких проба, могу да га примене одмах у многим гранама медицине. И несумњиво у дијагностици, за транспорт супстанци које су потребне за истраживање ћелија.

Извор: Глас Русије, фото: РИА Новости

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5234493

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.