svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Хаџи Драгиша Шоћ: ВИНЧА КОЛЕВКА ПИСМЕНОСТИ

vinčansko-pismo-700x449Да ли је од Србице настало 12 језика?

Ја, када сам читао дјела невјероватно образоване Олге Луковић – Пјановић која је докторирала на Сорбони и то Грчку филологију, а сама говорила, читала, писала и преводила са девет језика, међу којима и старогрчки и латински, себи сам записао и то много пута прочитао најдивнију похвалу српској раси коју сам чуо: „Једна раса надарена даровима мудрости, растући бројем и напредујући, изграђивала је као моћно средство свој језик, диван по свом богатсву, својој снази, својој хармонији и по савршенству својих форми, језик кроз који су спонтано избијале све њене импресије, њени благи осјећаји, њена наивна дивљења“. Рекла је, дакле то, за стару Србицу, Олга Луковић! 

Тај прастари почетак развоја језика Срба, због све мањих заједничких веза, сељења, промјена у начину живота, довео је до тога да се из заједничког коријена развио извјестан број дијалеката, који су опет наставили да се развијају трансформишући се полако у сопствени језик издвојених и расељених српских племена који кроз миленијуме губе полако чврсте везе са матичним језиком, али основи и корени свих тих језика су заједнички!

vinčansko-pismo-700x449

Тако је у Европи од Србице настало чак дванаест језика!

Доказано и непорециво заједничко поријекло толико расутих народа данас који говоре такозваним индоевропским језицима је тачно само уколико се зна да воде поријекло од једне мајке – Србице!

Дакле као и народи, тако и језици имају заједнички коријен!

Говорећи о лакој и готово савршеној граматици ведског језика, чувени и свјетски признати Адолф Пикте је рекао :„Овај језик је музикалан, свјеж, чудесан, створен да буде ехо живе природе, истовремено динамичан и хармоничан“.

Велики Ами Буе истиче „Србски језик је богат и употребљава се једнако срећно за опјевавање љубавних њежности и крвавих подвигаБога Марса“.

Даље говори са толико хвале о свим граматичким аспектима српског језика и упоређујући га каже :“ …толико супериоран са муцањем Грка, одвећ надувеним и пуним реторичког цвијећа француским и италијанским, натмуреним њемачким, да је готово немогућа свака упоредба“.

Изричито наглашава да, ако је икада један језик био створен да влада јавним расправама, онда је то српски!

Наш Илија Живанчевић, научник свјетске репутације јасно и недвосмислено каже:„Словени су осталима дали ријеч, јер она извире из безграничне, простране и несравњиво чисте бесмртне словенске душе“.

Индијске Веде су најстарији писани споменик који у форми поетског зборника у хиљаду химни чувају прапочетке поимања законитости људи и њиховог живота, а све засновано на светости куће, породице, земље све до данас неизбрисиве традиције код Срба!

Овдје морам поставити питање које се намеће данас: Да ли је форсирање на популаризацији такозваног ЛГБТ културе директно уперено против Срба у најширем смислу те ријечи?

Да ли је то опсежан и најозбиљнији покушај Ватиканско- германске школе и политике да униште Србе? Или само савремени, а миленијумски стари српски јањичари лијече историјски комплекс?

Али, да наставим са Ведама…..које су у Европу донијете из Индије.

Готово сви признати и познати лингвисти не сумњају у то да су написане на Србици, јер у свакој од тих химни доминира име Србинда, али исто тако и стотине других ријечи које су и данас актуелне у српском језику као …..Нана, Тата, Брат, Сестра, Пут, Огањ, Дан и још јако, јако пуно ријечи.

Једном ми је проф др. Јован Деретић рекао да је лично слушао у Индији људе који говоре Србицу! Чак се и „љуте“ на нас Европљане који смо је искварили.

Недвосмислено је тачно да је прва писменост на свијету откривена у Винчи!

И ту се отаџбина Срба лоцира на простору „Светог Седморечја“.

Етрурска писменост је ипак доста млађа, а помињем је зато што ју је дешифровао Светислав Билбија и то на начин што је користио Србицу!

И тада је дефинитивно потврђено да су сами Етрурци себе називали Рашанима, тј. Србима који су из Индије дошли у данашњу Италију.

Посебно је настала велика збрка кад је Ћирило донио кирилицу која није имала математичку нумерацију слова…

Црква је покушала у 17. вијеку да поврати стару азбуку, али без успјеха…

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће „Јерусалим“ из Бара)

Преузето са: https://srbin.info/

Последње ажурирано среда, 31 јул 2019 06:55  

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5955986

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.