svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Не рачунајте више на Немачку, уцењена је с 30.000 милијарди евра преко Дојче банке

Angela-Merkel-Deutsche-Bank-700x479Не рачунајте више на Немачку, уцењена је с 30.000 милијарди евра преко Дојче банке

Прије пар дана стигла је вијест о 18 000 отказа у Дојче банци. Бруталност ове ситуације није попраћена у медијима, иако је била слична оној када је пропаст Лиман брадерс поплавила све медије. Тада смо свједочили пакирању кофера и одласку тужних банкара који су остали без посла. Они најквалитетнији су већ били преузети од других банака прије кризе. Сви рачунају да ће ову банку спасити држава, јер Дојче банка је превише велика да би пропала – тврде стручњаци. Најновији прописи, након кризе из 2008., не омогућавају државни “појас за спашавање”. Стање је више него алармантно… 

Да подсјетимо. Спашавање банка 2009. је коштало Европу 10% укупног БДП-а Европске уније. Замислите да српски порезни обвезници морају платити 30.000.000.000 динара за спас својих банака? Јесте ли свјесни колико је то мање болница, школа, путева, вртића…, а све у име слободног тржишта које тражи штедњу у ситуацији када задужени грађани више немају што јести.

Што се дешава с Дојче банк нитко не говори, иако се из извештаја јасно види разлог нове кризе која слиједи. Дојче банк је најавила одустајање од трговине финансијским дериватима. Посебно америчким, које још посједује у великој количини. Говоримо о финансијском деривату ЦДС (Credit Default Swap) којег је Дојче банк на савјет савјетника банке Џ. П. Моргана масовно покуповала и довела се у незгодну ситуацију. ЦДС је измислила Blythe Mastersс док је још радила за Џ. П. Морган 1994. година.

Што је Credit Default Swap?

Покушаћемо вам објаснити на један врло једноставан начин, разумљив свима, што је ЦДС, а након чега ћете одмах разумјети кризу из 2008. године.

Sto-je-CDS-Sto-je-Credit-Default-Swap-854x584-700x479

Већина нас је већ дизала кредите за куповину своје некретнине или аутомобила. Банке су, осим камата на главницу, често захтијевале и узимање осигурања у случају да не можемо вратити кредит.

Свакога мјесеца смо плаћали део главнице, камате и ово осигурање. Осигурање је штитило банку у случају да кредит не можемо вратити, чиме је банка сав ризик пребацивала на финансијску институцију која је нудила осигурање. Управо ово пребацивање ризика се зове Swap (Замјена или пребацивање). Осигурања су већ унапријед процијенила ризике о којима овиси цијена њиховог јамства.

ЦДС се може користити за приватне кредите, финансирање подузећа, куповину државних обвезница или било који други финансијски производ. Висина осигурања зависи о висини ризика. Осигуравајуће куће су сваког мјесеца или тромјесечно узимале дио колача банке за јамство које су нудиле. Јамство им је стварало приход и профит.

Пошто осигуравајуће куће нису финансијски имбецили, путем берзе су понудиле тржишту ове финансијске деривате. Као што је банка препустила један диео свог профита, тако су и осигурања препустила део свог и понудила ЦДС на берзи.

Пребацивање дуга из САД-а у Немачку

Управо је Дојче банк препуна ових финансијских деривата путем којих је преузела ризике из Сједињених Америчких Држава. У случају да банка не може наплатити своје кредите од дужника, она ће се обратити осигурању, а оно је уговоре “упакирало” и продало немачкој банци која јамчи.

Јесте ли схватили манипулацију? Немачки радник ће платити све што не могу платити амерички дужници, јер је сав ризик путем ЦДС-а пребачен у Немачку.

Нова криза ће све оголити у случају да се почну појављивати захтјеви за одштету (враћање номиналне вриједности) које мора платити Дојче банка. Сада вам је јасно, како је Америка уништила Немачку и зашто Немачка помно слуша све што долази из Америке.

Прије него прочитате доњи параграф, искрено вас молимо да сједнете на столицу, јер оно што ћете прочитати, доиста ствара страх.

Читајући финансијска извештаја Дојче банке и слушајући финансијске експерте, јасно се види да је банака и данас препуна ЦДС-ова који покривају номиналну вриједност од чак 30 000 000 000 000 долара (тридесет хиљада милијарди долара). Што је скоро 30% више од укупног америчког дуга.

Консеквенце су јасне. Ако ова банка пропадне, све банке пропадају. Дојче банк је постала политички проблем и проблем националне безбедности.

У међувремену, Дојче банка је одлучила креирати двије банке. Једну која треба остати “здрава”, а другу у коју ће пребацити све токсичне деривате и друге проблеме. Подјелу је најавио директор John Cryan.

Јесу ли Немци доиста толико наивни да тотално игнорирају да им неће помоћи никакво дијељење банке, како би се избјегла колосална јамства. Сједињене Америчке Државе нису банана република и точно знају како правно стиснути Немачку у датом моменту.

Најјача свјетска банка је данас постала највећи свјетски и европски проблем која засигурно умире у агонији. Преузимање ове банке не долази у обзир, јер не постоји нитко ко ће стати иза 30.000 милијарди могућих номиналних потраживања.

Вријеме пред нама носи велике промијене које ће погодити све оне који живе у Европској унији. Зато, памет у главу, даље од евра и градимо своје националне државе на здравим темељима, међусобној суарадњи и интересима. Уколико нас увуку у евро зону, увући ће нас у кризу за коју нисмо нити можемо бити одговорни.

 

Колумна

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

Сутра ће бринути за себе

sutra ces se brinuti za sebe

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 5957599

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.