svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ЈЕКАТЕРИНА ОПАРИНА: Спектакл на води:

5d35b34385600a5b8e3c0498Како функционишу покретни мостови Санкт Петербурга (ФОТО)

Туристи из целог света долазе у Санкт Петербург да виде његове чувене покретне мостове, иако неки градови света имају и већи број оваквих конструкција. Петербург је  познат по томе што у чаробним призорима подизања мостова можете уживати уз звуке симфонијске музике.

Покретни мостови су препознатљиви симбол Санкт Петербурга. Од 342 моста, колико град поседује, 22 су покретна. А само њих девет се подижу и спуштају редовно, привлачећи пажњу туриста.

Читав спектакл можете уживо посматрати сваке године од априла до новембра. С тим што се мостови не подижу ако је температура виша од 25 степени Целзијуса, нижа од -8 или ако брзина ветра прелази 15 метара у секунди, као и у нерадне дане државних празника.   

Mostotrest

Како су се у Петербургу појавили мостови

Санкт Петербург је подигнут на реци Неви 1703. године. 27. маја те године на Зечјем острву је почела изградња тврђаве која је касније добила назив Петропавловска. Истовремено су се на другој обали Неве - на Градском (Брезовом) острву (данас Петроградска страна) - градиле стамбене куће.

Први мост у граду био је дрвени понтонски мост између тих обала. За разлику од сталних, понтонски мостови су подизани на понтонима (сплавовима). Мост, који се звао Петровски, био је начињен од брвана положених на сплавове и покривених даскама. 1706. године мост је реконструисан: направљена су два покретна дела који су додатно штитили тврђаву. А у случају приближавања непријатеља, мостови су се могли и спалити.  

Getty Images

За време владавине Петра I мостови нису били популарни. Становници града су били принуђени да канале прелазе чамцима и скелама. По мишљењу императора, на тај начин становници новог града требало је да се навикну на живот на води. Мостови су се градили само тамо куда је пролазила вредна роба, а били су искључиво од дрвета.

Градња камених мостова заживела је тек средином XVIII века. Први је био лучни Ермитажни мост преко канала Зимски јарак. Он је и данас један од најелегантнијих.  

Ермитажни мост

Ермитажни мост

Public domain

Уместо гранитних касније су постале популарне конструкције са ливеним гвожђем. Самим почетком XIX века том техником је направљен, на пример, Зелени мост преко реке Мојке, који до данас чини хармоничну целину са ансамблом Невског проспекта.

Mostotrest

Први покретни мостови

Први стални покретни мост у Санкт Петербургу био је Благовешченски (од 1918. до 2007. носио је назив Мост поручника Шмита). Подигнут је средином XIX века. Пре тога сви мостови преко Неве били су понтонски, јер је због дубине и снажне речне струје изградња сталних мостова преко ове реке била компликован и скуп подухват. Један од осам лукова моста био је покретан и налазио се код десне обале Неве (са стране Васиљевског острва). 30-их година овај покретни лук је пребачен на средину моста, где је могао да обезбеди већи простор за бродове.

Благовешченски мост

Благовешченски мост

Karl Bulla

Други стални покретни мост био је Литејни. Подигнут је у XIX веку изнад најдубље тачке Неве (дубине 24 метра).

Како се мостови подижу

Сваки од покретних мостова Санкт Петербурга има своје специфичне особине. Неки су двострани расклопни мостови, код којих се истовремено подижу две стране. Међу такве спада, на пример, најпознатији Дворски мост између Васиљевског острва и центра града.

Дворски мост

Дворски мост

Петар Коваљов/TASS

Мостови код којих се подиже само једна страна називају се једнострани. То су Троицки, Литејни, Гренадирски, Кантемировски и Володарски мост. Сви они се подижу навише. Али није увек било тако: до средине прошлог века Литејни и Троицки су се померали у страну. Реконструисани су због све већих бродова који плове Невом.

Литејни мост

Литејни мост

Getty Images

Већина мостова се подиже и спушта помоћу хидрауличног система. Само Сампсонијевски и Биржевој мост користе електромеханички погон. Биржевој мост је специфичан још и по томе што има клизно-расклопни систем: после расклапања његове стране се клизно размичу.

А Гренадирски мост се, за разлику од свих осталих, подиже у три фазе са малим паузама.

Биржевој мост

Биржевој мост

Mostotrest

Одакле је најбоље посматрати подизање мостова

Најромантичнији угођај имаћете на води. Осим што ћете уживати у погледу, моћи ћете и да прођете испод отворених страна моста. Али пре него што купите карту за овакву вожњу, проверите где ћете тачно проћи. Наиме, док велики бродови пролазе Невом, малим туристичким бродићима је пловидба забрањена. У том случају ћете само стајати у плићаку поред обале, што је исто као да подизање мостова пратите са кеја и на шта не вреди додатно трошити новац.

Петар Коваљов/TASS

Са леве обале Неве (са оне стране где се налазе Невски проспект и Ермитаж) подизање мостова је најбоље пратити са Дворског кеја. Са потеза од Зимског дворца до Суворовског трга добро се виде три моста: Дворски, Троицки и Биржевој. Ту такође можете уживати у свакодневном спектаклу „Распевани мостови“. Ради се о подизању Дворског моста уз звуке симфонијске музике. Али то није једино место у граду са којег се на мостове пружа величанствен  поглед. Са Адмиралитетског кеја код Бронзаног коњаника имате диван поглед на Благовешченски и Дворски мост. А са Стрелке Васиљевског острва можете видети и Литејни мост, који се налази узводно. 

Mostotrest

Са десне обале реке најлепши поглед ћете имати ако стојите поред крстарице „Аурора“ или хотела „Санкт Петербург“. Предиван призор вас очекује и са плаже Петропавловске тврђаве, Троицког трга и Митнинског кеја поред Биржевог моста.

Јуриј Белински/TASS

Ако желите покретни мост да видите из близине, идите на Суворовски трг код Троицког моста. Ту до детаља можете пратити како се подиже страна моста дуга 43 метра са свим уличним светиљкама. Нешто слично можете видети и са кеја Кутузова код Литејног моста.

Литејни мост

Литејни мост

Alex 'Florstein' Fedorov (CC BY-SA 4.0)

Распоред подизања мостова, одступања од распореда и локације мостова на карти можете пронаћи на сајту  https://en.mostotrest-spb.ru/.

Преузето са: https://rs.rbth.com/

 

Колумна

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 5054534

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.