svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СКУПШТИНА: Бошко отворио нову аферу

бошко.оЛегализована досадашња и будућа пљачка народа

Кад вас јавни извршитељ ороби још сте у обавези да му платите накнаду за успешно обављену пљачку. 

Као прво спорно питање у вези са изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) истиче се сумња зашто је уопште ова судска дужност поверена приватним лицима? Званичан изговор је растерећење судова због огромног броја предмета, али зашто једноставно није повећан број судских извршитеља? Овде се поставља и питање кршења Устава јер се судска овлашћења додељују приватним лицима.

Новим изменама није решено кључно питање шта ћемо са тим када је грађанин поверилац, а држава дужник? У случају индиректних корисника буџета или оштећених радника предузећа у стечају који не могу да наплате своја потраживања (неисплаћене зараде, доприносе, отпремнине…) – овај закон је остао нем. У случају директних корисника буџета заштитио је државу дајући додатни рок од месец дана након истека свих рокова да држава исплати свој дуг грађанину, са сулудом обавезом грађанина да достави доказ да је још једном замолио државу да испуни своју обавезу и по истеку свих рокова.

Треће спорно питање је граница дуга до које се дужнику не одузима породични дом као једина некретнина због комуналних дугова. Зашто је та граница баш 5000 евра? Да ли то значи да дужнику који дугује 5050 евра можете одузети породични дом у коме живи са својом породицом зато што је остао без посла и нема да плати своје приспеле комуналне дугове? Посебно је питање да ли ћете ту његову једину некретнину продати по тржишној вредности или га закинути односно покрасти на овој трансакцији? Иако нови закон забрањује да откуп врше јавни извршитељи и њихови сродници, да ли забрањује да то раде њихови кумови и другари, па да у будућности то препродају њима или њиховим рођацима? Најспорније питање остаје шта ћемо са досадашњом пљачком грађана Србије коју ове измене и допуне ЗИО практично признају? Када ће одговарати јавни извршитељи за све што су до сада радили? Да ли је овај закон само легализација досадашње и будуће пљачке грађана Србије?

Посебно питање су скандалозне јавноизвршитељске тарифе (а додао бих и јавнобележничке тарифе). Подсећам на пример једног пензионера који је дуговао 4000 динара за Инфостан, а извршитељ му је испоставио рачун од 12.600 динара за своје услуге. На примеру наплате дуга од 40.000 динара јавни извршитељ ће вам узети још 23.000 динара за свој рад. Поред накнаде за припремање, вођење и архивирање предмета, као и накнаде за предузимање бројних појединачних радњи које се све тарифирају, постоји и невероватна накнадна за успешност спровођења поступка. Дакле, не само да сте опљачкани од стране јавног извршитеља и да сте са својом породицом избачени на улицу из свог породичног дома, већ сте дужни да извршитељу платите и накнаду за успешно обављену пљачку.

Посебно је спорно што тужба дужника не одлаже извршење, као што и молба за одлагање извршења не одлаже извршење већ је судбина дужника у рукама немилосрдног јавног извршитеља који се добро обогатио од антиуставног преузимања судских надлежности и тешко да ће престати то да ради на исти начин као до сада.

Постављају се и питања где је овде брига за социјално угрожено становништво које не може да сервисира своје банкарске и комуналне дугове? Шта са људима који су остали без посла или једва састављају крај са крајем са ниским примањима или пензијама? Зашто није предвиђен ефикаснији надзор рада јавних извршитеља и њихово оштрије кажњавање за сваку злоупотребу? Ко ће надокнадити досадашњу штету од овога закона и кривично гонити све извршитељске лопове који су испод сваке тржишне цене откупљивали станове дужника које су оробили?

Једино решење за ову бољку правног система у Србији Двери су понудиле још пре више година, а то је увођење института личног стечаја којим се истовремено штити грађанин од помахниталих јавних извршитеља, али и обезбеђује постепено намирење поверилаца. Држава није ту само да штити саму себе већ и своје грађане, а то овим законом није постигнуто. Овим изменама и допунама ЗИО само се потврђује могућност пљачке грађана Србије и даљег дивљања јавних извршитеља који су узурпирали судску власт у Србији и постали четврта и неконтролисана грана власти у нашој држави.

Преузето са: https://srbin.info/

 

Колумна

Ја

ja

 

Алас на Дунаву

alas

 

Пауза

pauza

 

vlast

Власт

 

ono sto se vidi

Оно што се види, често није оно што се налази тамо

 

muk

Мук

 

vera nada ljubav mudrost

Вера, нада, љубав и мудрост

 

posle svega

После свега

 

vidim a ne cujem

Видим а не чујем

 

recnik secanjaРечник сећања

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 4925783

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.