svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Монахиња Атанасија, манастир Рукумија: КАКВА ЈЕ МУЗИКА КОРИСНА ЗА ХРИШЋАНЕ?

Музика покреће код човека осећања и зависно од тога каква је може да буди узвишена осећања или да распламсава ниске страсти, или да разбија ум и уноси хаос у душу. Модерна музика је ишла упоредо са стилом распусног начина живота, а посебно хаотична се слуша упоредо са употребом наркотика.

Наравно, треба све селективно посматрати, али добар део савремене рок- музике, јесте штетан и по слух и душу младих људи. Хармонична музика, са лепим музичким тоновима може да у човеку разбуди молитвена осећања. Живећи хиљаду година пре Христа цар Давид је уз музику на инструменту псалтиру испевао прелепе псалме, који су и до данас у употреби и код народа и у црквеним богослужењима. Св апостол Павле саветује: “Изграђујте себе псалмима и славословљем и песмама духовним, певајте у срцима вашим Господу.”(Кол. 3:16)

Ми читамо и у књизи Откровења, да анђели и свети на небу својим песмама славе Бога. Слуша ли се музика и у аду? Она сигурно наликује савременој рок-музицитешки метал”. То знамо јер она распаљује све сама јаросна, гневна осећања код слушаоца.

Музика није само разонода, него у извесној мери и проповед. Она сасвим изражава духовно стање композитора и може бити силно оружје како добра, тако и зла. Бог благонамерним људим даје Богонадахнуће и они стварају музику, која људске душе привлачи још више Богу. Али, и сатана надахњује злом људе који су се одметнули од Бога. Хришћанин је дужан да ово има у виду и да расуђује којим духом је надахнута музика коју слуша или је одабира за своју децу.

Гласни, рески звуци и јака светла су моћни инструмент индоктринације. Психолизи комерцијални саветници рок-индустрије кажу да овако примљене песме остају урезане у свест младих бића дуготрајно, јер су укомпоноване у динамичку природу младости. Омладина изложена дуготрајно оваквој музици све мање је способна да промишља о себи и околини и испољава расејаност и збрканост мисли. По мишљењу многих који су се бавили овом темом, - нарочито у Америци је то почело, а после захватило свет, - таква музика је служила да разгради родитељски ауторитет и да разврати младеж, да би је данас довела до филозофије беспућа и безнађа. Она њих, нажалост, често баца прерано у полни живот (афирмише телесни живот без брака и сваку врсту неприродности и изопачености) и тако оскрнавивши своју чедност, пре него су духовно сазрели, они се предају и конзумирању алкохола и дотичу као млади депресију и “дно живота”, а да у њега још нису истински ни закорачили. Постоји дакле, таква музика која је практично сама развратност са свим њеним разарајућим дејствима.

Родитељи, васпитачи, Црква и држава, дужни су да се боре за сваку врсту здравља народног, а нарочито за чувањe моралних вредности хришћанских у нашој хришћанској земљи. Треба се пуно Богу молити како би смо у овоме успели и како би нас Он руководио на том задатку. Музички укус се као и сви укуси код деце негује од малена. Ако их изградимо, наша деца биће сачувана од оних штетних. У сваком тренутку свога живота ми морамо да сведочимо Христа, јер ако мало застанемо, или будемо неопрезни, штеточине ће се увући у душу наше деце, а онда их је тешко истерати.

 

 

Колумна

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 6047680

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.