svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Монахиња Атанасија, манастир Рукумија: КАКВА ЈЕ МУЗИКА КОРИСНА ЗА ХРИШЋАНЕ?

Музика покреће код човека осећања и зависно од тога каква је може да буди узвишена осећања или да распламсава ниске страсти, или да разбија ум и уноси хаос у душу. Модерна музика је ишла упоредо са стилом распусног начина живота, а посебно хаотична се слуша упоредо са употребом наркотика.

Наравно, треба све селективно посматрати, али добар део савремене рок- музике, јесте штетан и по слух и душу младих људи. Хармонична музика, са лепим музичким тоновима може да у човеку разбуди молитвена осећања. Живећи хиљаду година пре Христа цар Давид је уз музику на инструменту псалтиру испевао прелепе псалме, који су и до данас у употреби и код народа и у црквеним богослужењима. Св апостол Павле саветује: “Изграђујте себе псалмима и славословљем и песмама духовним, певајте у срцима вашим Господу.”(Кол. 3:16)

Ми читамо и у књизи Откровења, да анђели и свети на небу својим песмама славе Бога. Слуша ли се музика и у аду? Она сигурно наликује савременој рок-музицитешки метал”. То знамо јер она распаљује све сама јаросна, гневна осећања код слушаоца.

Музика није само разонода, него у извесној мери и проповед. Она сасвим изражава духовно стање композитора и може бити силно оружје како добра, тако и зла. Бог благонамерним људим даје Богонадахнуће и они стварају музику, која људске душе привлачи још више Богу. Али, и сатана надахњује злом људе који су се одметнули од Бога. Хришћанин је дужан да ово има у виду и да расуђује којим духом је надахнута музика коју слуша или је одабира за своју децу.

Гласни, рески звуци и јака светла су моћни инструмент индоктринације. Психолизи комерцијални саветници рок-индустрије кажу да овако примљене песме остају урезане у свест младих бића дуготрајно, јер су укомпоноване у динамичку природу младости. Омладина изложена дуготрајно оваквој музици све мање је способна да промишља о себи и околини и испољава расејаност и збрканост мисли. По мишљењу многих који су се бавили овом темом, - нарочито у Америци је то почело, а после захватило свет, - таква музика је служила да разгради родитељски ауторитет и да разврати младеж, да би је данас довела до филозофије беспућа и безнађа. Она њих, нажалост, често баца прерано у полни живот (афирмише телесни живот без брака и сваку врсту неприродности и изопачености) и тако оскрнавивши своју чедност, пре него су духовно сазрели, они се предају и конзумирању алкохола и дотичу као млади депресију и “дно живота”, а да у њега још нису истински ни закорачили. Постоји дакле, таква музика која је практично сама развратност са свим њеним разарајућим дејствима.

Родитељи, васпитачи, Црква и држава, дужни су да се боре за сваку врсту здравља народног, а нарочито за чувањe моралних вредности хришћанских у нашој хришћанској земљи. Треба се пуно Богу молити како би смо у овоме успели и како би нас Он руководио на том задатку. Музички укус се као и сви укуси код деце негује од малена. Ако их изградимо, наша деца биће сачувана од оних штетних. У сваком тренутку свога живота ми морамо да сведочимо Христа, јер ако мало застанемо, или будемо неопрезни, штеточине ће се увући у душу наше деце, а онда их је тешко истерати.

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 5235112

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.