svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

МИХАИЛ ТЈУРЕНКОВ – Пожар на Атону

Ел. пошта Штампа ПДФ

1 29Пожар на Атону

Прошле недеље са Свете горе Атон стигле су тужне вести: у руском манастиру Светог Пантелејмона избио је озбиљан пожар, чије ће последице тек бити оцењене. Слава Богу, у овој трагичној ситуацији није било људских жртава, а нису оштећене ни древне светиње обитељи, али су за сам манастир, његову братију, трудбенике и ходочаснике димензије ванредног догађаја крајње озбиљне, а материјална штета је врло велика. 

Царград је ступио у везу с настојатељем (игуманом) манастира Светог Пантелејмона, архимандритом Евлогијем (Ивановом), који је у ексклузивном интервјуу за наш канал испричао нешто о ономе што се догодило и о томе кад ће руска обитељ Свете атонске горе моћи да се обнови после пожара и поново да почне да прима многобројне ходочаснике из Русије и других земаља.

1-29а

Оче, јуче смо сазнали да је на радост васкршњих дана у руској обитељи Светог Пантелејмона на Светој атонској гори пала сенка ванредног догађаја. Како и због чега се то десило и колико су велике размере пожара?

У ноћи између суботе и недеље у нашем манастиру се запалила и потпуно је изгорела техничка просторија у којој су били смештени сви наши генератори и акумулатори, као и многа друга техничка опрема. Још увек није јасно шта је проузроковало пожар. Зато је све (сви генератори и сва апаратура) изгорело. Успели смо да повежемо кухињу и фрижидере само с једним малим резервним генератором. Односно, имамо минимум електричне енергије, а све остало је без струје.

Односно, живот обитељи је практично парализован?

Не, наравно да није, обитељ живи и моли се. Али сви фењери (укључујући и оне на богослужењима) су затворени, и не само то, никога не примамо, пошто не раде ни машине за прање веша, ни вентилација. И зато су сви ходочасници (а то је скоро 150 људи) били с принуђени да напусте манастир. Новима, а то је свакодневно 50-60 људи и даље издајемо дијамонитирионе (специјалне писане дозволе за обилазак Свете атонске горе, који су обавезни за све ходочаснике који је посећују и госте – прим. Царград), али их не примамо у манастир. Осим физички немоћних људи који су дошли у обитељ Светог Пантелејмона касно увече, пошто они нису могли да пронађу друго место за конак.

Које још области манастирског живота су обустављене због пожара?

Стоје све манастирске радионице. Браварски, столарни и варилачки погон – све стоји. И по најприближнијим проценама успећемо да их пустимо у рад у току месеца, у најбољем случају.

2-25

Очигледно, ово је озбиљан финансијски ударац за манастир Светог Пантелејмона. Да ли постоје прелиминарне рачунице о томе какве су размере материјалне штете од пожара?

У наш манастир су управо стигли стручњаци који тренутно праве обрачун тога шта је изгорело, шта од опреме треба заменити и колико ће коштати обнављање саме техничке просторије с генераторима. Нажалост, мораћемо да је реконструишемо – у потпуности је изгорела изнутра и премда је сама зграда бетонска, зидови су попуцали. Надам се да ћемо до краја недеље већ мање или више тачно знати размере штете која је причињена обитељи.

Да ли притом можемо умирити вернике и рећи им да у пожару нису настрадали ни људи, ни светиње обитељи?

Да, Господ нас је сачувао од таквих последица.

Ни богослужбени литургијски живот обитељи Светог Пантелејмона није пострадао? Све службе по уставу се обављају без промена?

Хвала Богу, све се одвија као пре, пожар није изазвао никакве промене у богослужбеном животу манастира.

А колико је људи остало у обитељи после пожара и у каквој су ситуацији?

Око 100 сабраће, као и мали број трудбеника и радника. Наравно, ситуација није једноставна пошто сад много тога, између осталог, и на Светој атонској гори, ради на струју и кад је нема, живот замире. Али нисмо склони драматизовању ситуације. Слава Богу за све!

Преузето са: https://srbin.info/

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5417413

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.