svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Земљане куће су еколошке и јефтине можете сазидати 35 квадрата за 500$

Screen-Shot-2015-07-22-at-13.42.50Земљане куће су еколошке и јефтине можете сазидати 35 квадрата за 500$

Дуго сам размишљао о градњи мале куће негде у природи и како би могао да хакујем тај проблем. У једном француском документарцу чуо сам за иранског архитекту Надер Халилија (енгл. Nader Khalili) и о његовом програму градње кућа од земље.  Оно што сам сазнао ме је потпуно оставило без речи.

Screen-Shot-2015-07-22-at-11.23.00Надер Халили

Надер је американац иранског порекла, радио је за NASA на пројекту насеља на Марсу, а касније за Уједињене Нације на програму изградње кућа за сиромашне. Он је осмислио систем изградње кућа од земље где вам је за изградњу куће од 35 квм трошак око 500$. Добио је многе награде и по његовом нацрту су направљене стотине села по целом свету. У почетку сам био скептичан али врло брзо ми је окренуо наопачке целу моју визију о изградњи кућа и све постулате архитектуре.

Да ли знате да трећина светске популације тренутно живи у кућама од земље? Земља је бесплатна и доступна свима. Земља је еколошки материјал и одличан изолатор. Лети је у кућама хладно, а зими топло. Ми смо робови предубеђења и догме која нам је имплементирана у систему образовања. Једна од тих догми је да су куће од земље назадне и трошне, а да су куће од бетона врло напредне и дуговечне. Ипак, ако мало размислите схватићете да око нас нема кућа од бетона које су старе по неколико векова, док куће од земље које су вековима старе имате у свим земљама света и у њима људи данас живе.

Screen-Shot-2015-07-22-at-09.58.16
Вековима стари солитери од земље. Град Shibam у Јемену.

Надер је у почетку правио куће са куполама по угледу на села у Африци. Систем је врло прост и можете буквално сами изградити кућу или можете ангажовати једног зидара и два неквалификована физичка радника за изградњу ове куће. Кућа од 35 квадратних метара кошта око 500 долара ако радите сами. Новац ће те већим делом потрошити на куповину пластичних плетених врећа и бодљикаве жице.

Прави се пливајући темељ, тако што се укопа рупа и постави дренажни слој од каменчића.

Потребан вам је ашов, лопата и каменчићи за дренажни слој како се влага не би улазила у зидове
Потребан вам је ашов, лопата и каменчићи за дренажни слој како се влага не би улазила у зидове

Пластичне кесе се пуне влажном земљом, ређају да формирају зид и затим набијају.

кућа од земље
Џакови су плетени од пластике како би дозволили дисање и сушење земље. Ређају се тако да формирају зидове.

Између редова се фиксира бодљикава жица како не би долазило до смицања џакова.

кућа од земље
Бодљикава жица спречава смицање пластичних џакова

Џакови се набију са алатом тако да се земља у њима обликује у сваком слоју, што повећава комапктност.

набијање земље у дзаковима
У џаковима се налази влажна земља и потребно ју је обликовати према слоју испод.

За врата, прозоре и друге отворе се користе дрвени шаблони.

куће од земље
Отвори се праве коришћењем шаблона и обликовањем џакова набијањем.

Најпростији систем је градња купола које су јако чврсте.

кућа од земље
Купола је јако издржљива структура, много издржљивија од класичне коцке јер се оптерећење распореди. Као што видите и без малтерисања на куполу може да се попне гомила људи.

На крају се зидови малтеришу земљом или неким другим материјалом као рецимо кречним малтером. Инсталација се хоризонтално води између џакова, а вертикално се џакови исеку скалпелом и провуче се инсталација.

Малтерисање може бити цементом, кречним малтером или земљом. Врло је просто свако то може сам урадити.
Малтерисање може бити цементом, кречним малтером или земљом. Врло је просто свако то може сам урадити.

Да поменемо да се овим системом може радити и намештај као нише, столови, кревети, камини и слично.

куће од земље
На крају када се зидови измалтеришу и окрече, добијате јединствено лепу кућицу.

У овом систему градње нема бетона а ни дрвета што драстично смањује трошкове градње. Цена од 500 долара је наравно само за зидове, без радне снаге и инсталација. Овакве куће су отпорне на земљотресе и поплаве. У случају земљотреса због пливајућег темеља кућа ће се само благо пресложити према терену. Може се десити да пукне спољни малтер али вам за поправку уопште нису потребни мајстори јер свако може умешати кофу блата или малтера и залепити га на зид. Собзиром да нема равних површина зида, није потребно превише бринути о стручности и поправке су лаке.

куца од земље
Пример завршене куће од земље

Земљане куће се осим у облику куполе могу градити на све могуће начине. Можете комбиновати са дрвеном конструкцијом или градити у традиционалном облику.

Нећу претерано улазити у технике градње јер о свему имате много материјала на интернету. Довољно је да у Гугл претрази или на Youtube-у укуцати „earth bag building“ и наћи ћете све што вам је потребно да изградите кућу.

У Србији генерално постоје два типа кућа од земље. Куће од набоја по Војводини са дебелим зидовима од земље и куће које су прављене од дрвене конструкције и прућа а затим облагане земљом и ових кућа има више по остатку Србије. Тај систем облагања прућа земљом иначе вуче своје порекло још из времена Рима где су се куће обичног света градиле на тај начин.

На западу постоје бројне радионице о градњи земљом. Можда није претерано да кажем да је то сада прави мали покрет у архитектури и да се ту и тамо модерне куће граде од земље. У Немачкој је довољно да прођете кратак курс-обуку који траје неколико дана и можете градити од земље у руралним областима.  Оваквих радионица има и код нас.

Пишем овај чланак да можда неком заголицам машту. Градња земљом може бити згодна за викендицу, атеље или бунгалов. Размишљао сам и о покретању грађевинске фирме која би се бавила овим типом градње, међутим ја већ имам довољно посла за један живот. Ипак, сматрам да би једна таква фирма била итекако успешна због оригиналног изгледа и економичности градње ових кућа. У сваком случају ко први сагради овакву кућу нека ми пошаље слике. :)

Преузето са: https://milos.io/

Последње ажурирано понедељак, 20 мај 2019 07:19  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 7071915

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.