svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ПРЕВАРА: ЕУ НАМЕТНУЛА „ШТЕДЉИВЕ СИЈАЛИЦЕ“ А ДА УОПШТЕ НИСУ ТЕСТИРАНЕ

Невероватно али истинито, Европска Унија је наметнула коришћење такозваних „штедљивих сијалица“ на основу испитивања у једној белгијској фирми на само 5 узорака.

 

Moritz Gieselmann кинематограф снимио је документарни филм “Bulb fiction’  у којем испитује исправност забране класичних сијалица.

Он каже да је ЕУ хтела по сваку цену да спроведе одлуку о забрани класичних сијалица, па су тражили испитивања са којима би поткрепили своју одлуку.

Бирократији Европске Уније уствари уопште није битно да ли су „штедљиве сијалице“ штетне и да ли се њиховим коришћењем штеди енергија.

Тако је дошло до увођења веома озбиљне промене у земљама ЕУ а да је заправо испитивање извршено на само 5 узорака што је испод нивоа тоталног аматеризма.

Највећи проблем у „штедљивим сијалицама“ је уствари жива која је унутра. Потпуно је небитно колика је количина живе унутра, битно је да је има и да је опасна по здравље људи.

„Штедљиве сијалице“ без живе не постоје и без живе не могу да раде.

Рециклажа ових сијалица је веома тешка и компликована а после поступка рециклирања остају веома отровни материјали са којима се не зна како их и где депоновати.

У већини земаља ЕУ остаци после рециклаже ових сијалица се депонују заједно са нуклеарним отпадом.

У Србији не постоји могућност обраде прегорелих „штедљивих сијалица“ нити постоје упутства за одлагање ових сијалица. Поуздано знамо да грађани Србије ове сијалице бацају у канте за отпатке где се оне ломе а жива излази у природу око нас.

Треба знати да је жива најотровнији елеменат на Земљи.

Шта радити ако се штедљива сијалица разбије

Према упутству Агенције за заштиту животне средине САД (У.S. Enviromental Protection Agency) за одлагање сломљених компактних флуо (штедљивих) сијалица, ако вам се деси да се сијалица разбије у стану треба да предузмете следеће кораке.

1. Отворити прозор и напустити просторију. Проветравати 15 минута.

2. Сакупити стаклене остатке сијалице коришћењем крутог папира или картона (никако голим рукама будући да жива продире кроз кожу).

3. Лепљивом траком сакупити мале фрагменте стакла.

4. Под обрисати влажним папиром или крпом.

5. Уколико се преостали остаци усисавају, кесу из усисивача након чишћења треба извадити

6. Све предмете употребљене за чишћење, као и кесу из усисивача, треба одложити у пластичну кесу, и добро је затворити .

7. Одећу или постељину на које су пали делови сијалице не треба више употребљавати, већ их треба бацити.

Извор: „Вестинет“

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

00zlatenac2qy7.jpg
Број прегледа чланка : 5250532

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.