svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

МИЛОШ (39) ИЗ БЕОГРАДА ЈЕ СТАН, КЛИМУ И КОМПЈУТЕР ЗАМЕНИО ДЕДИНОМ КУЋОМ ОД БЛАТА У ТРСТЕНИКУ

milos vukcevic selo foto price sa dusom 800Сада се греје и кува на дрва, спава на сламарици и купа у Морави, а за нас има важну поруку (ФОТО)

Зидови су од блата и плеве, под је земљани и прекривен је поњавама од конопље, а извор воде је у дворишту. Намештај је минималистички: „душеци“, односно сламарице на креветима пуњени су листовима кукуруза, у соби су и једна пећ и један дрвени сто. Изолација је одлична: лети је пријатно, а зими се простор лако загреје.

1422287 unutrasnjostkuceodblata ff
*
Фото: Приче с душом / Приватна архива

Интернета нема, као ни телевизије, а највећи потрошач струје је сијалица. Храна се спрема на шпорету на дрва.

У припреми је парно купатило, односно старински спа: туш за који се вода греје на дрва. До тада, власник куће и његови гости купају се у Западној Морави.

1422283 img-20170409-153028 ff
*ФотоПриче с душом / Приватна архива

Реч је о Милошу Вукчевићу (38) из Београда, економисти за маркетинг, који се после живота и рада у Србији и на Малти окренуо селу и производњи воћа и ракије. Прича да је одлука да врати живот на породично имање дошла спонтано и у правом тренутку.

1422307 zapadnamorava2 ff
*
ФотоПричесдушом / Приватнаархива

У селу које се налази на 230 км од Београда борави од априла до првих зимских дана. Стара кућа у српском стилу, чакмара са винским подрумом, која је тема ове Приче са душом, направљена је пре око 120 година у Почековини, крај Трстеника, једном од најстаријих села у Расинском округу. Последњи становник у њој је живео до 1984. године, а онда је, након 30 година један наследник решио да је обнови.

1422311 kucaodblatazidanje ff
*
Фото: Приче с душом / Приватна архива

"Прадеда је овде последњи становао, јер се деда одавно преселио у Београд. Тамо сам ишао са породицом викендима као дечак, али нисмо дуго остајали. Ни сам не знам због чега сам овде пожелео да дођем те 2013. године. И срце и глава су ми говорили да тако треба да урадим.

Можда је то једним делом и због стреса, не знам… Имање је било запуштено, кров је био урушен, зидови такође оштећени, али са очуваним костуром куће", сећа се Милош, који је у то време радио у породичној фирми и бавио се грађевинском столаријом.

1422303 stranciupocekovini ff
*
Фото: Приче с душом / Приватна архива

Прво је покосио огромну траву да би пришао кући. Желео је да врати зидове у првобитно стање и да подигне нови кров. Приоритет му је био да се кућа потпуно обнови од природних материјала од којих је и саграђена.

Тих дана спавао је са погледом на небо и звезде, а његови гости често кампују у дворишту.

1422299 volonteriupocekovinitrstenik9 ff
*
ФотоПриче с душом / Приватна архива

"Нико ми није помогао. Знао сам да човек кад се суочи са неким проблемом у животу, мора да крене од почетка. Буквално сам узео косу и почео да косим, раскрчио сам пут до улаза у кућу, и кренуло је. Радио сам, радио, радио, а највеће задовољство било је на на крају дана, када бих угледао напредак и резултат.

Једна девојка из Москве ми је једном рекла да после 10 година рада у канцеларији није имала прилику да види резултат свог рада, а овде је, након што је окопала башту, то одмах сазнала."

1422309 volonteriupocekovinitrstenikzidajukucu ff
*
ФотоПриче с душом / Приватна архива

Како су радови текли, тако је Милош о томе објављивао информације и фотографије на друштвеним мрежама. Сазнао је за сајт Wорк аwаy (линк је на крају текста), на којем око 35.000 домаћина из 170 земаља нуди посао, односно волонтирање за смештај и културолошку размену. Написао је да прави кућу и да му је потребна помоћ, а странци су почели да се јављају и да долазе у Почековину.

1422293 francuskinja ff
*
ФотоПриче с душом / Приватна архива

"Допали су им се мој начин живота и рада, односно нова димензија живота, да из једног уређеног система одете у други, у којем немате ни интернет ни услове за живот. Не могу да вам опишем искуство купања на реци, јер кад после напорног дана ускочите у Мораву, из ње изађете потпуно регенерисани. Не постоји спа центар који може да вас поврати као река, као природа, као тај живот тамо. Почео сам да се осећам срећно и испуњено у свему томе, а затим су волонтери упознавали тај живот и давали своје препоруке", каже Милош.

Први гост био је Мустафа из Истанбула, банкар који је радио у једној од највећих турских банака, напустио посао и почео да путује по свету. Након њега стигли су Немци, Бразилци, Французи, Руси… До сада их је било двадесетак, а Милош открива да сада прави строжу селекцију.

1422289 volonteriupocekovinitrstenik ff
*
ФотоПриче с душом / Приватна архива

"Моје главно правило је да правила нема. Гости имају потпуну слободу и то им буде чудно у почетку јер су на другим местима навикли на ред и план. Код мене се договор за дан пред нама прави уз доручак,ради се онолико колико неко жели да ради и шта жели да ради. На крају увек све испадне одлично."

1422285 received-10209803714717049 ff
*
ФотоПриче с душом / Приватна архива

Милош је желео да има здраву кућу која дише. Док се обнављала, гости из иностранства су је зидали и кречили, а научили су и да праве малтер од блата. 

Посла на селу увек има, поготово откад је мој саговорник посадио воћњак са око 300 садница шљиве и дуње. Странци, између осталог, могу да доносе песак са реке, или да раде многе друге задатке на селу. У припреми је и органска башта како би се домаћинство директно са земље снадбевало храном.

1422305 rakijasuvasljiva ff
*
Фото: Приче с душом / Приватна архива

"Тај психички мир и баланс до којег сам овде дошао и који не може да се купи новцем, осетили су и моји гости. То је такав начин живота да не осећате бриге, да не размишљате о томе шта ће сутра бити, да радите физичке послове који вас изморе, да се дружите са људима, да не причате о политици и о тешким темама, већ о здравим темама, да се шетате, да радите на земљи и да се на крају дана осећате феноменално."

1422281 milosvukcevicpocekovinaselo ff
*
Фото: Приче с душом / Приватна архива

На крају разговора рекао ми је да су у почетку сви мислили да је луд јер све ово ради, поготово комшије из села. Они једноставно нису могли да схвате да неко може да пређе из Београда, из комфора, у нешто што се тешко може тако назвати.

Ипак, саговорник Прича са душом сматра да се на селу добија нешто много лепше и истиче да је питање избора: да ли желите да проведете дан у стану, поред клима уређаја, седећи за рачунаром на интернету, или да радите у природи, да се купате на реци, да спремате храну на отвореном, шетате се и упознајете се са новим људима? Избор је на нама самима.

(BalkansPress / Priče sa dušom)

Последње ажурирано понедељак, 13 мај 2019 20:09  

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

trska_crkva.jpg
Број прегледа чланка : 6772348

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.