svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

СРБИЈА, 14 ГОДИНА ПОСЛЕ НАТО БОМБИ - фото

УРАНИЈУМ НАС УБИЈА, ОД 2020. ОД РАКА ЋЕ ОБОЉЕВАТИ 70.000 ЉУДИ ГОДИШЊЕ

Стручњаци тврде да због НАТО бомбардовања више од 80 одсто становништва Србије у телу носи „ДНК канцерогени комплекс“. Проф. др Миша Ђорђевић за С медиа портал: „До 2020. године проценат оболелих од рака порасти за чак 130 одсто!“

 

 

Ни после 14 година од бомбардовања Србије нико са сигурношћу не може да каже колико је пројектила са осиромашеним уранијумом завршило на нашем тлу. Процене су између 37.000 и 50.000 пакета различитих типова радиоактивне муниције.

Иако статистика већ сада упозорава на енормно повећање броја малигних и других обољења код становништва, радијација ће тек узети данак. Осиромашеном уранијуму је потребно 20 до 30 година да здраву ћелију у организму претвори у канцер! Дакле, тек после 2020. године да бисмо могли реално да проценимо последице бомбардовања по здравље становништва.

Тиха епидемија канцера

- Од првог дана бомбардовања водио сам дневник и на основу постојећих студија по питању утицаја уранијума на људско здравље предвидео да ће из дана у дан све већи број људи обољевати и умирати од канцеогених обољења – каже за С медиа портал онколог проф. др Миодраг Миша Ђорђевић.


Он упозорава да осиромашени уранијум не изазива само канцер, већ и респираторна обољења и алергије. Уранијум, такође, изазива и неуролошка обољења, проблеме репродуктивних органа, развојне поремећаје... Међутим, слика и прилика здравља нације изложене уранијумским зрачењем најбоље се види по броју малигних обољења.

Подаци Националног института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ још 2007. године упозоравали су на тиху епидемију малигних болести. Код мушкараца је учесталост обољевања од рака простате порасла је за чак 60,3 одсто, рака мокраћне бешике за 36,6 рака дебелог црева за 28,6, а карцинома плућа за 15,5 одсто.

Код жена предњачи пораст обољевања од тумора дебелог црева за 24,6 одсто, плућа за 23,7, а тумора материце за 17,1 одсто.

Потребно 20 година да уранијум „проради“

Међутим, у истом истраживању се пораст броја оболелих објашњава бољом дијагностиком и старењем популације, док се НАТО бомбардовање ређе помиње. Да ли је оправдано „гурати под тепих“ последице које изазива радијација осиромашеним уранијумом, иако је и сам НАТО признао да је на неколико десетина локација испаљивана радиоактивна муниција?

Професор Ђорђевић каже да је направио биолошки периодни систем са седам група фактора ризика који утичу на појаву рака:

-У спољашње факторе ризика спадају и хемијски елементи, хемијска једињења и радиоактивна зрачења.

Подсетићемо на последице радијације после Чернобила 1986. Према украјинским изворима, око 2,6 милиона људи имају статус особа настрадалих од последица катастрофе, међу којима је више од пола милиона деце!

Чак 80 одсто Срба носи ДНК канцерогени комплекс

Какве последице ће изазвати бомбардовање које смо преживели 1999. године? Саговорник С медиа портала упозорава да ће оне бити стравичне:

- Биће запањујуће на шта ћемо наићи после 2020. године. Извесно је енормно повећање броја оболелих. Без обзира колико напредовало лечење, очекујем дуплирање броја и новооболелих и умрлих. Према пројекцијама које сам направио, од 2020.године у Србији ће сваке године бити 70.000 новооболелих од карцинома, од којих ће 40.000 умирати упркос лечењу!

Медицина каже да је ризик од добијања карцинома седам до осам пута већи ако је човек изложен зрачењу. Разлог за забринутост је и процена да чак четири петине нације у свом организму носи „канцерогени комплекс“.

- Када радиоактивно зрачење дође до ћелије, ствара се ДНК канцерогени комплекс. Више од 80 одсто становништва у Србији има у свом организму овај комплекс, и стари и млади – тврди проф. Ђорђевић.


Он даље објашњава да је довољан само окидач да добијемо још једног оболелог. Онколози се углавном слажу да су окидачи у највећем броју случајева психострес, проблеми са имунитетом и генетика. И ето канцера!

На Србију и КиМ бачено 35 тона уранијума!

Генерал потпуковник Слободан Петковић рекао је прошле године на стручном скупу „Осиромашени уранијум“ да је на Србију бачено око пет тона осиромашеног уранијума, а на КиМ више од 30 тона!

- То је застрашујућа количина која нам је остављена на ’чување’. Време полураспада је 4,5 милијарди година. Да бисмо се изборили са последицама, требало би да буде дефинисана јединствена државна политика и да се прати здравствено стање нације – истакао је Петковић.

Радијација и у Београду

Према извештају тела при УН Балкан Таск Форце (БТФ) из октобра 1999. године, НАТО је изјавио да је осиромашени уранијум кориштен током око 100 мисија, а према речима Лорда Робертсона – “није могуће прецизирати сваку локацију на коју је испаљена радиоактивна муниција“! Сумњу је потврдио новинар Скот Петерсон који је пронашао велике количине уранијума у Ђаковици, Врању и Бујановцу.

- Преко пријатеља из Јапана добио сам дозиметар који је мерио кумулативну дозу током 24 сата радиоактивног зрачења на местима бомбардовања. Београд је такође показивао знаке радиоактивног зрачења, и то на Тошином Бунару – каже Ђорђевић и додаје да му није било дозвољено да мерење обави и код Амбасаде НР Кине и да је са тог места буквално уклоњен.

Шта је држава урадила да нас заштити?

Повезаност бомбардовања и повећања броја малигних обољења у Србији је још табу тема. Истраживања Америчког ваздухопловства у ранијим ратним дејствима показују контаминацију на територији од 90 до 120 метара у пречнику од места непосредног дејства.

Не треба заборавити да се, ако се деконтаминација тла не одради правилно, уранијумски ланац наставља од земљишта, преко флоре и фауне до човека. Обичан смртник, у оваквим околностима, мало шта може да предузме. Да ли је држава Србија учинила довољно да нас заштити од најстрашнијег сценарија последица радијације?

С медиа портал ће се и у наредном периоду бавити последицама осиромашеног уранијума по здравље становништва. За наш портал говоре најеминентнији стручњаци који откривају запањујуће податке о порасту броја оболелих.

Сваки други-трећи има поремећај штитњаче

Проф. Миша Ђорђевић упозорава да су проблеми са штитном жлездом прва последица зрачења уранијумом.

- Застрашујуће је да је данас, 14 година након бомбардовања, забележено све више поремећаја штитне жлезде. Сваки други-трећи грађанин има или појачану или смањену функцију штитне жлезде или карцином – упозорава наш уважени онколог.

Крвна слика показује ко је озрачен

Интересантан је податак да се често код рутинске анализе крвне слике може уочити изложеност повећаној концентрацији уранијума у лимфним чворовима, костима или слезини.

Према речима проф. Ђорђевића, код таквих људи повећане су вредности еозилнофилних леукоцита у крвној слици.

Тамар Влашкалин

Извор: „С медиа“

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

zaova.jpg
Број прегледа чланка : 5241861

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.