svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Бранко Ракочевић: У ЧИКАГУ ЗАТВАРАЈУ ШКОЛЕ

Ел. пошта Штампа ПДФ

Масовно гашење основних школа у Чикагу због катастрофалног стања финансија у јавном сектору изазвало плач ђака и протесте наставника и родитеља.

Најмање 30 .000 ученика из 61 угашене школе ће морати да пређе у школе у другим реонима града.

Затварање основних школа због дефицита у градском буџету масовна појава у САД.

Дефицит у буџету школског округа Чикага у 2014.г. износиће најмање милијарду долара.

Власти Чикага су одлучиле да од наредне школске године затворе 61 основну школу (Chicago Public Scools) у циљу санирања катастрофалне ситуације у градском буџету , јавља СNN.

Предвиђа се да ће у 2014. години дефицит у буџету школског округа Чикага износити најмање милијарду долара.

На удару су најпре школе у којима опада број ученика и недовољно су опремљене , а то су претежно оне образовне установе размештене у реонима насељеним афроамеричким становништвом .

Како пише Чикаго тријбун (Chicago Tribune ) најављено затварање школа погодиће најмање 30.000 ученика у Чикагу који морају да пређу у друге школе.

По речима начелнце школске управе округа Чикаго, Барбаре Берд-Бенет (Barbara Byrd-Bennett) ова мера је била нужна ,ма колико била болна :“И ја сам сама била учитељица и директорка школе и знам како је то тешко преживети кад ти укидају школу.Али ја знам и то да ће се наћи решења која ће бити у интересу наше деце“, изјавила је Барабара Берт-Бенет.

У наредних 10 година укидањем школа уштедеће се у буџету Чикага најмање 560 милиона долара.

Ђаци плачу, а наставници и родитељи протестују

Против мера градске управе Чикага побунили су се наставници и родитељи , док њихова деца плачу. Они страхују да ће се одласком у школе ван рејона у којима станују , ученици неминовно суочити са многим опасностима које их вребају , а посебно са могућностима конфликта са бандама малолетних преступника и њиховим агресивним вођама.

Огласио се и председник градскг синдиката образовања

Овим поводом се огласио и председник синдиката наставника Чикага, Карел Луис (Chicago Teacher Union President, Karel Lewis):

„Ове ригорозне мере не само што угрожавају безбедност и будућност наших ученика , него могу довести и до опасног повећања насиља, свих врста криминала и разбојништава.“

Школске реформе градоначелника Чикага

Прошле године је градоначеник Чикага, Рам Емануел ( Rahm Emanuell) ,започео реформу образовања у свом округу на које су запослени у школама одговорили вишенедељним штрајковима. Наставници су били погођени повећањем фонда часова и новим системом оцењивања њиховог рада.

За сада се не доводи у везу овако драстично укидање школа са недавним штрајковима наставног особља у Чикагу.

Укидање школа из финансијских разлога-масовна модерна појава диљем САД

Чикаго није изузетак у овој етапи“ реформе образовања „–укидања школа . Целе САД је захватила масовна и свеобухватна акција стављања ланаца и катанаца на школе због драстичног дефицита у јавним финансијама. Али ипак, како наводи већ помињани Chicago Tribune , Чикаго засад остаје рекордер у закатанчивању основних школа , што не значи да ће дуго остати на водећој позицији у тој области стварања благостања за младе генерације.

Извор: „Васељенска ТВ“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 5241805

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.