svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Златко Шћепановић: НОВА БОЛЕСТ – ЗАВИСНОСТ ДЕЦЕ ОД ФЕЈСБУКА

Зависност деце од Facebooka почиње да забрињава. Родитељи обратите пажњу на понашање ваше деце и колико времена проводе са Facebookom на рачунару, таблету и телефону. Бићете непријатно изненађени новим стилом живота који води ваше дете.

Зависност од Facebooka је појам који сам први пут чуо пре неколико година. Радило се о једном старијем познанику који је почео да се лечи озбиљним лековима од зависности од Facebooka и интернета. Морам признати да ми је то било мало страно и чудно јер сам не користим Facebook. А не користим ФБ јер ми је просто као медијум одбојан. Заправо, од како се Facebook појавио у њему сам интуитивно видео много више лошег него доброг, па сам га у широком луку заобилазио.

И Twitter такође не користим, јер мислим да је и то бесмислен сервис који само људима троши енергију, време и доноси им глупу и бескорисну забаву кроз пренос још глупљих информација. Али, то је мој став, не очекујем да ће се други сложити са тим.

У сваком случају сусрет са познаником који се лечио до овисности од интернета и Facebooka ми је остао у памћењу. И остало ми је неко упозорење да ако под утицај ФБ-а могу да потпадну одрасли, колико је тек осетљива тема зависност деце од Facebooka.

С обзиром да имам децу, пратио сам њихово понашање на Facebook -у. И чинило ми се да не проводе много времена на ФБ-у, колико користе мобилни телефон и смс поруке. Није ми деловало забрињавајуће, тим пре што смо исконтролисали у пар наврата са ким се дописују и какве су врсте поруке.

А онда се десило отрежњење.

Дете ме је замолило да је одведем у ПЦ Ушће на рођендан другара. У реду, кренуо сам са њом, и да бих прекратио време док је чекам у тржном центру, понео сам таблет са собом да преко њега читам вести са неких мени драгих сајтова. Одвео сам дете на рођендан и сео у оближњи кафе да сурфујем са таблетом.

Међутим, како је то био таблет који користе моја деца, и како је био пријављен на Facebook налог мог детета које је било на рођендану, одједном су почеле да ми искачу поруке и статуси са њеног налога. Не бих обратио пажњу на то, јер не шпијунирам дете, да нисам приметио да поруке оставља моје дете. Шта је сад ово, па оно је на рођендану?

Обратио сам пажњу на преписку и остао у шоку. Све време рођендана на којем је било моје дете, оно је слало ФБ поруке преко мобилног телефона и дописивало се са неколицином пријатеља. Био сам у стању неверице. Моје дете је све време било на Facebooku, као и да није било на рођендану. Испратио сам целу комуникацију преко таблета. Оно што ме је додатно разочарало је што је комуникација била потпуно безвредна, небитна и банална, типа:

Еееее, шта имааааааа?

Уууу, какав смор.

Хахахахахахах….

Шта радиииииииишшшш бре!

Јааааааавиииии сеееееее!

Цооооол лику …

И тако редом, бе, а, у, ие, као неке животиње, без имало смисла. Мислио сам да се води преписка јер имају неки договор, међутим ништа од тога, само безвезна комуникација мууууу. Али довољно да мени израсту рогови. Муууууу.

Када ми се дете вратило са рођендана, питао сам да ли је уопште било на рођендану. Наравно, што не би било. А што је све време слало смс поруке за Facebook и што се мени чини да то почиње зависност деце од Facebooka, моје дете је само мумлало како је досадно било, и тако редом. Зато сам следећих дана обратио пажњу на ФБ комуникацију и постао запањен колико те комуникације има. Уз то дошло је и неколико лоших оцена детета и одлучио сам да делујем превентивно.

Сачинио сам низ неких правила и ограничења и позвао дете на разговор. Дете је стојички поднело сва наметнута ограничења, док нисам рекао да се Facebook комуникација укида радним данима. Дете је вриснуло: „Само ми то не дирај! Шта ћу да радим када одем код пријатељице“

„Како шта ћеш да радиш, па да се дружиш“

„Па да, али ми када се надјемо код некога кући ми идемо заједно на Facebook“.

„Како? Зар се не дружите, не причате, не играте неке друштвене игре?“

„Ма не ћале, то је досадно. Седнемо на компјутер и Фаце, па се дописујемо са другим екипама са Фејса“.

Муууууу. Схватио сам да је зависност деце од Facebooka реална ствар и феномен који ми се управо сада догађа. У сопственој кући.

Могу сада ламентирати и лупати главом, али је прва ствар у оваквим кризним ситуацијама брза реакција и контрола штете. Имамо проблем а то је зависност деце од Facebooka, и ту нема много дилеме. Детету се морају променити животне навике, а прва ствар коју мораш предузети је да их отргнеш од извора овисности. Мора се склонити од Facebooka физички. Одмах сам конфисковао мобилни телефон, таблет, компјутер и ограничио време проведено на Фацебооку само суботом поподне и недељом у току дана. С обзиром да тих дана имају низ обавеза, време које ће моћи провести на Facebooku ће бити свега пар сати.

Дете се бунило, драмило, љутило, плакало. Међутим, наша родитељска толеранција по том питању је била нула. Заузврат понудили смо детету неке друге занимљиве ствари, као што су часови музичког, спорт и заједнички одлазак у природу. Ако већ укидамо један стил живота, морамо понудити неки други стил живота, да нас не дете не схвати као недобронамерне родитеље, јер дете нема перцепцију колики је то проблем. Оно мисли да је неправедно ускраћено за баналну забаву. А ми супротно, мислимо да је дете у процесу стварања дубоке зависности и овисности од интернера.

Срећом, изгледа да зависност нашег детета од Facebooka није била толико јака, и да смо реаговали на време, јер је после пар недеља дете нормално функционисало без приласка Facebooku. Но, свесни снаге коју Facebook има на децу, не смемо се опуштати и мислити да је опасност прошла, јер оно што је поражавајуће у целој причи је њихово окружење, њихови другари који су сви опседнути Фејсом. Боравак и чат на Facebooku је садашњој генерацији тинејџера постао стандард забаве. Они и не знају другачије да се забављају. ФБ, биоскоп, блејање по шопинг моловима, и нема друге забаве. Они не знају за другачију забаву.

Обратите пажњу на сопствено дете, зависност деце од Facebooka се може десити свакоме.

Извор: „Башта Балкана“

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

pokajnica-s.jpg
Број прегледа чланка : 5241749

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.