svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ВАТИКАН У СЕНЦИ СКАНДАЛА – 3.део

ПОД КУКАСТИМ КРСТОМ

Папа Пије Дванаести подарио је "очински благослов" генералу Франку, вођи фашиста у Шпанији и одобрио агресију Италије на Етиопију и Албанију, а подржао је и немачку инвазију на Чехословачку

БЕЖАЛИ ПАЦОВСКИМ КАНАЛИМА: Поглавар Анте Павелић са немачким официрима у НДХ

Папа Пије Дванаести, који је био на трону Римокатоличке цркве од 1939. до 1958. године, подарио је "очински благослов" генералу Франку, вођи фашиста у Шпанији и одобрио агресију Италије на Етиопију и Албанију. Подржао је немачку инвазију на Чехословачку, а Програм мира који је лансирао 1939. садржавао је отворен напад на "версајски диктат" и био снажно антируски обојен, наводи др Смиља Аврамов у свом делу "Опус Деи - Нови крсташки поход Ватикана", и наставља: - Те две одреднице нашле су место у енциклици Сумми Понтифицатус од 27. октобра 1939. Такође, Света столица је настојала да спречи улазак Сједињених Америчких Држава у рат против хитлеровских Сила осовине - каже др Аврамов.

Пацовски канали

После пада Стаљинграда дипломатски напори Ватикана ишли су у двоструком правцу: да се ублаже захтеви САД и Британије о безусловној капитулацији Сила осовине, и да се припреми терен за формирање фронта за обарање комунизма чије стварање је потпомогао исти тај Ватикан подржавајући Лењина. Др Аврамов наводи и да је њујоршки надбискуп Франсис Спелман водио разговоре у Ватикану 1943. године о будућности Европе у целини. Разматрано је и питање спасавања Павелићеве Независне државе Хрватске, како би се обезбедила чврста позиција католичанства према Истоку. - По завршетку Другог светског рата Ватикан се ангажовао на спасавању усташа, да би доцније, почетком хладног рата, усташку политику вешто укључио у антикомунистички покрет Запада. Павелић, један од највећих ратних злочинаца 20. века, са 500 католичких свештеника напустио је Хрватску и "пацовским каналима" стигао у Рим, где му је пружен први азил у зидинама Ватикана. Умро је 26. децембра 1954. у Мадриду, након што је примио "свето причешће и лични благослов" папе Пија Дванаестог. И поред непобитних историјских чињеница о сарадњи са Силама осовине, папа Пије Дванаести у енциклици Сацра Вергенте Анно од 07.07.1952. покушао је да убеди свет како Света столица није била на страни ниједне ратујуће стране - пише др Аврамов. Историјат тајних контаката између Ватикана и Вашингтона, описао је Лофтус, високи службеник америчког Министарства правде, и сам учесник у тој игри.

Благословио нацисте: папа Пије Дванаести

Он каже да је одмах по окончању Другог светског рата оформљен Ватиканско-британско-амерички антикомунистички конзорцијум који је окупио најокорелије ратне злочинце Сила осовине и њихових сателита и трансформисао их у борце за слободу, у нове крсташке ратнике. Директор ЦИА Ален Далс упутио је Вилијама Кејсија у Лондон како би потпомогао функционисање "пацовских канала". САД су оформиле посебну службу (МИ-6), утврдиле посебну квоту за улазак тих лица у земљу, која су одмах по уласку била додељена Пентагону и ЦИА. Лофтус даље наводи да је папа Пије Дванаести координирао најтајнијом и најсрамнијом операцијом у историји Ватикана - наводи др Аврамов. Доласком Роналда Регана у Белу кућу, Католичкој цркви у САД признат је привилегован статус, што није имала ниједна друга црква.

Према тврђењу америчких експерата за Ватикан, ЦИА је још раније ушла у врх католичке хијерархије, снабдевала је информацијама и тајну ватиканску организацију Опус Деи и индиректно јој је пружала финансијску помоћ. Ватикану је на основу споразума између Регана и папе додељен ТВ сателит, Лумен 2000, који треба да допринесе планетарном ширењу вере. Да би удовољио захтевима папе, чија је политика била против контрацепције и абортуса, Реган је блокирао програм планирања породице у САД.

- То је имало тешке последице, јер су прекршени унутрашњи прописи САД. Католичке организације браниле су Реганову одлуку, насупрот грађанима који су захтевали поштовање државних прописа. Сукоб двеју страна имао је повремено драматичан исход: убиства лекара који су вршили абортусе, подметање бомби у клиникама на којима је то рађено. Амерички бискупи примењивали су духовне санкције - пише др Смиља Аврамов.

Пратећи рађање антиколонијалног покрета у земљама Трећег света, папа Пије Дванаести је фебруара 1946. именовао две трећине кардинала из различитих земаља света, а 1953. повећао је тај број за још 24. Италијани, који су до тада доминирали кардиналским Колегијумом чинили су мање од једне трећине укупног броја.

- Прве идеје о уједињењу западне Европе потекле су од папе Пија Дванаестог. Он је у томе имао ослонац у италијанској Демохришћанској странци, а у Француској у Народно-републиканском покрету иза кога је у целости стајао Ватикан.

Није никаква случајност да је уговор о Европској економској заједници потписан у Риму 25.03.1957. уз благослов папе Пија Дванаестог - наводи се у "Опус Деи - Нови крсташки поход Ватикана". Његов наследник, Јован Двадесет трећи, који је на папски трон дошао 1958, сматрао је, пак, да је прошло време "католичких држава", и да се Римокатоличка црква мора отворити према свету и према другим религијама. За процес ревитализације цркве овај папа је осмислио термин Аггиоранаменто, осавремењавање. Црква, према његовим речима, "није ни тврђава ни музеј". Идеју о сазиву екуменског или васељенског сабора тај папа је приказао као "позив који је примио од Бога". Први пут у историји Англиканске цркве надбискуп је дошао у Рим и у децембру 1960. године био је примљен код папе. У својству посматрача била су присутна и три руска свештеника који су примљени у одвојеним посетама код папе Јована. И Српска православна црква је упутила своје посматраче - каже др Аврамов. Јована Павла Првог, који је напрасно преминуо после само једног месеца у Светој столици, наследио је краковски надбискуп кардинал Карол Војтила 1978. године. Иницијатива за избор Војтиле за папу потекла је од бечког кардинала Кенига и америчког кардинала Крола. Они су сматрали да савремени тренутак налаже да на чело цркве дође човек са политичког Истока, док је највећи број италијанских, француских и белгијских кардинала предност давао фирентинском надбискупу Бенелију. Тада је немачки кардинал Јозеф Рацингер уз помоћ чланова Опус Деи развио кампању у прилог Војтиле.

Папа Јован Павле Други

Пољак руши Варшавски пакт

Папа Јован Павле Други, био је у историји Ватикана први папа из групације словенских народа. Само две године касније у његовој родној Пољској, која је у то време била у Варшавском пакту, кренуо је талас радничких протеста и формиран је покрет Солидарност на челу са Лехом Валенсом. За време Војтилиног понтификата срушен је Берлински зид, растурен Варшавски пакт и разбијен Совјетски Савез, а дошло је и до крвавог распада Титове Југославије. Кад је Војтила преминуо 2005, за папу је изабран баварски кардинал Јозеф Рацингер. За време његовог понтификата, Немачка је постала је апсолутно доминантна земља у Европској унији.

Поништена анатема

Анатема изречена 1054. године када је дошло до великог и још непревазиђеног црквеног раскола међу хришћанима, поништена је 1965. у виду заједничке изјаве папе Павла Шестог и цариградског патријарха Атинагоре, која је истовремено прочитана у Риму и Цариграду. Председник синода РПЦ изван Русије, митрополит Филарет, изразио је први протест "због самовољног скидања анатеме" и назвао је тај чин "компромитованим јединством". Рим се није покајао ни за једну своју грешку, указао је Филарет.

Операција "Ева"

Ханс Лангеман, представник тајних служби бившег ДДР-а, објавио је 1982. године постојање мреже тајних служби које активно делују из Ватикана. Током шездесетих година, према Лангерману, агенти Западне Немачке, ЦИА и МИ 6 успели су, уз помоћ свештеника језуита, да дођу до компромитирајућих докумената који су се односили на Источну Немачку. Операцију звану "Ева" Ватикан је демантовао, а сви осумњичени за умешаност премештени су из Ватикана. Ханс Лагерман је у више наврата понављао како Ватикан има једну од најмоћнијих тајних служби, која није ни регистрована ни евидентирана.

Извор: "Франкфуртске вести"

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

bradaca.jpg
Број прегледа чланка : 5241661

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.