svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

ВАТИКАН У СЕНЦИ СКАНДАЛА - 1.део

АФЕРА ВАТИЛИКС

На одлуку папе Бенедикта Шеснаестог да се повуче утицао је и извештај у коме се наводи да су различити лобији, укључујући геј лоби, вршили "неприкладан утицај" на унутрашњу политику Свете столице

Папа Бенедикт Шеснаести, Немац Јозеф Рацингер, последњег дана фебруара ове године званично престао да обавља дужност поглавара Римокатоличке цркве и шефа теократске државе Ватикана. До краја марта очекује се избор новог папе, а у конкуренцији је око 100 кардинала из целог света, који су млађи од 80 година. Повлачење Бенедикта Шеснаестог који је на трон изабран 2005. године после смрти папе Јована Павла Другог, у појединим теолошким круговима сматрају очекиваним потезом, јер су за време Бенедиктове владавине обелодањени бројни римокатолички црквени скандали, што је учинило немогућим њихово даље контролисање од стране осамдесетпетогодишњег онемоћалог Бенедикта Шеснаестог.

Греси из прошлости

Како наводи пирејски грчки митрополит Серафим, то је, иначе, основни разлог повлачења, и он се нашироко коментарише како у самом Ватикану, тако и на међународној сцени. Највећа рана папином угледу нанета је када је започео ланац открића о срамним педофилним скандалима римокатоличког клера. Током читаве 2010. тема педофилних римокатоличких "служитеља" доминирала је сензационалним открићима међународних медија, са ударном вешћу да је највероватније у процесу прикривања ових злочина учествовао и сам Рацингер, још када је, као архиепископ минхенски, само преместио римокатоличког свештеника Петра Халермана из Есена у Минхен, иако је Халерман био под оптужбом за педофилију, те је овај конкретни злочинац и после судске пресуде за силовање једног детета 1986. године, неометан од своје надлежне црквене управе - тада архиепископа минхенског Рацингера - наставио своје злочиначко деловање.

ВАТИКАНСКА ФИЛИЈАЛА: Зграда ИОР у Риму

Халерман је разрешен дужности тек по избијању великог скандала 2010. године, наводи митрополит Серафим. Он даље каже да је за време владавине Бенедикта Шеснаестог експлодирао "и једнодушни бес Холандске и Ирске скупштине због ужасних скандала педофилије у њиховим земљама, који су се бројали на хиљаде, да би као врхунац протеста дошло до затварања амбасаде Ирске у Ватикану". Такође је започело истраживање педофилних скандала - покренуто од стране федералне владе Аустралије - које је обухватило читав континент. Затим, проглашен је "блаженим" његов претходник Јован Павле Други за чије је време систематски заташкавано на стотине хиљада случајева педофилије римокатоличких клерика, док су у Америци непрекидно на тапету биле одбране римокатоличких "кардинала и архиепископа", уз истовремено исплаћивање одштете која се мерила милионима долара, жртвама гнусне педофилије - подсећа митрополит Серафим и наставља: - Истовремено, други скандал, који се и лично тицао Бенедикта Шеснаестог био је скандал Ватиликс, када су 20 високих функционера Ватикана и његов лични батлер изнели на видело многа поверљива документа из папине канцеларије, а која су чинила материјал за књигу "Тајни документи Бенедикта

Шеснаестог", где се откривају милионски трошкови за забаве које је организовао Ватикан за предузетнике и пријатељске фирме, са прањем прљавог новца и многим другим незаконитим радњама. Врло је карактеристично да је америчко Министарство финансија упозорило да је Ватикан "склон" прању прљавог новца и сврстало га у исти ред са Јеменом, Румунијом и Вијетнамом. Италијанска Централна банка, Банк Италиа, прибројала је и ИОР (Иституто пер ле Опере ди Религионе), иначе власништво Ватикана, међу валутно-финансијска друштва изван ЕУ која треба да буду контролисана по основу Законодавства за борбу против токова прљавог новца, док је Ватикан повукао свој капитал из девет италијанских банака како би га пребацио у Немачку.

Италијанско правосуђе, наводи даље митрополит Серафим, "блокирало је милионе евра који припадају ватиканској банци ИОР, а који су ван законских процедура пребацивани из трезора Ватикана у Франкфурт и у Банца Фучино, док је банка Банцо Артигиано обавестила тужилаштво да је ИОР тражио реализацију банкарских трансакција избегавајући законске процедуре". Према одлуци суда у Риму из 2010. Коза ностра, италијанска мафија, имала је огромне депозите у ИОР и у ватиканској Банко Амбросиано. Финансијска организација ИОР чува финансијске тајне Ватикана у пореском рају карипских острва Кајман, док је Централна банка Ватикана АПСА добила зелено светло за издавање металних новчаница евра, иако није пружила ниједну гаранцију транспарентности, што је изазвало снажне протесте надлежних судских органа Италије. Да ли је било могуће да све ово носи на својим плећима осамдесетпетогодишњи Бенедикт Шеснаести? - пита се грчки митрополит.

Митрополит Серафим

На одлуку папе Бенедикта Шеснаестог да се повуче барем делимично утицао је извештај у коме се наводи да су различити лобији, укључујући геј лоби, вршили "неприкладан утицај" на унутрашњу политику Свете столице, објавила је римска "Република". Лист пише да је папа одлуку о повлачењу донео 17. децембра - на дан када је добио досије који су саставила тројица кардинала, ангажована да испитају такозвану аферу Ватиликс. Досије на 300 страна, подељен на два дела, налази се на сигурном - у папиним одајама - и биће предат наследнику Бенедикта Шеснаестог, наводи се у чланку. Кардинали су у досијеу описали бројне фракције, а међу њима је и једна чији су чланови "уједињени сексуалном оријентацијом".

"Република" је цитирала делове у којима се наводи да су поједини ватикански званичници били подвргнути "спољном утицају" од стране лаика са којима су имали везе "земаљске природе", што јасно алудира на уцењивање. У извештају се истиче да су различити лобији унутар Ватикана кршили шесту ("не кради") и седму заповест ("не чини прељубу"). Шеста се односи пре свега на Ватиканску банку, док су сексуални преступи повезани са утицајем активног геј лобија унутар Ватикана. У досијеу су идентификована и места сусрета: вила изван Рима, сауна у предграђу, салон за лепоту у центру града и резиденција једног надбискупа. И италијански лист "Коријере дела сера" писао је о овом досијеу убрзо пошто је папа најавио повлачење, описујући његов садржај као "узнемирујући".

Геј мрежа са крстом

Писање "Републике" најновија је у низу тврдњи о постојању геј мреже у Ватикану. Један високи званичник је суспендован 2007. пошто је тајно снимљен у сексуалној предигри са млађим мушкарцем. Члан угледног црквеног хора смењен је 2010. јер је прибављао мушке проститутке. Један часопис је исте године снимио свештенике током сексуалних односа и приликом посета геј клубовима. Ватикан не осуђује хомосексуалце, али проповеда да је хомосексуални однос неприродан. Папа Бенедикт Шеснаести је забранио сексуално активним хомосексуалцима да похађају богословије.

Жале и православци

Цариградски патријарх Вартоломеј је саопштио да "најдубље жали" због повлачења папе Бенедикта Шеснаестог, који је по Вартоломејевој оцени "за време кратког понтификата, али и пре тога, унапређивао православно-католичке односе". - Бенедикт је исказао мудрост и искуство, оставио је печат на живот и историју Католичке цркве, допринео теологији. Ми православни ћемо Бенедикта Шеснаестог увек поштовати као драгог и вредног пријатеља наше цркве и верног служитеља светој ствари јединства хришћана - навео је васељенски патријарх. Он је додао да се радо сећа сусрета са папом 2006. на Фанару, као и на другим местима, и да се моли да "сестринској римској цркви" подари достојног наследника, који би "наставио пут ка потпуном јединству хришћана".

Медији лажу

Федерико Ломбарди, портпарол Ватикана, тврди да поједини медији покушавају да профитирају кроз трачеве и линч усмерен према Католичкој цркви: "Сви они којима су пред очима само секс, новац и моћ не виде даље од тога и цео свет посматрају унутар тих параметара, па тако и Католичку цркву", казао је Ломбарди.

Извор: „Франкфуртске вести“

 

 

Колумна

Време лажи

vreme lazi

 

Ушо рибар

uso ribar

 

Јесен живота

jesen zivota

 

Енглески студент

engleski student

 

Кино Култура

kino kultura

 

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

koporin-s.jpg
Број прегледа чланка : 5241659

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.