svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Jелена Илић: Завештао је сиротињи 400.000 динара у злату

34zavestao 620x0Завештао је сиротињи 400.000 динара у злату

Обновљене капела и гробница Дина Манчића - једног од највећих добротвора града Смедерева. Помагао свима, а младима основао Фонд за подизање Гимназије која је била пред рушењем

КАПЕЛА смедеревског трговца и добротвора, Дина Манчића, који је сиротињи завештао 400.000 динара у злату, и основао Фонд за подизање Гимнази је која је била пред рушењем. Зато је ових дана као вест године стигла информација да је завршена рестаурација једне од најлепших историјских грађевина старог Смедерева.

Капела Дине Манчића је сазидана 1884. године на Старом гробљу уз Цркву Успења Пресвете Богородице, и део је споменичке целине од великог значаја под заштитом државе. Дело је архитекте Александра Бугарског, аутора Старог двора и Народног позоришта у Београду, који је капелу уврстио међу дванаест својих најзначајнијих остварења.

До пре само неколико година, историјска грађевина служила је за одлагање грађевинског материјала и алата. Била је на мети лопова, а посебно застрашујуће је да су чак и ковчези почивших били уништени и отворени, а годинама и деценијама град о томе није бринуо.

ДОБРОТВОРИ СМЕДЕРЕВА

ВЕЋИНА задужбинара и угледних грађани нема своја обележја. Једна од централних улица, пре Другог светског рата носила је име проте Милутина Банића, добротвора и јединог свештеника у пратњи кнеза Михаила Обреновића на његовом путу у Цариград 1867. Данас је ово Омладинска улица, у којој се, иначе, налази зграда Градске управе.

Иако је пројекат санације и рестаурације изграђен још 2003. године, до 2017. нико није хтео ни да га погледа. Чак су и матуранти смедеревске Гимназије 2015. године писали петицију позивајући се на Устав Србије, и захтевајући да се капела спасе. Годинама се одговорност и надлежност пребацивала са једне на другу стране, све до пре две године када је Град одлучио да издвоји три милиона динара за санацију.

34zavestao 620x0

Ових дана окончани су радови започети 2017. године.

- Прва фаза радова обухватила је хитне радове на статичкој санацији објекта који је био у потпуности растресен и склон урушавању. Због великих пукотина на куполи било је неопходно рушење и презиђивање калоте и израда армирано-бетонског прстена, као и замена кровне конструкције и покривача - каже Дејан Радовановић, директор Регионалног Завода за заштиту споменика културе.

Овако се, донекле, ублажава неправда према Димитрију Дини Манчићу (1827-1882), који је завештао део свога имања за подизање Гимназије. Општина је у знак захвалности и сећања била обавезна да постави натписе на све објекте подигнуте из средстава Манчићевог фонда. Данас овакви натписи не постоје. Манчић има своју улицу, дугачку једва стотинак метара.

34zavestao3
Капела некад

Није само Манчићева судбина оваква. Исти је однос и према другим бесмртним делима смртника. Сви који су своју имовину завештали граду и основали фондове из којих се новац делио сиротињи и сиромашним ђацима, готово су потпуно заборављени.

До краја Другог светског рата служен је парастос добротворима сваког 15. маја, а старало се о њиховој жељи о управљању фондовима. Одржавани су њихови гробови о трошку општине и улице су назване њиховим именима, записано је у књизи "Тестаменти", коју је објавио Историјски архив у Смедереву.

Одлуком Општине смедеревске потврђене Указом краља Александра Карађорђевића, за добротворе су проглашени прота Милутин Н. Банић, Дина Манчић, Љубица Манчић, Стеван Кузмановић Кршљанин, Петар Спасојевић, Стевана Ђорђевић Бижо, Јова Рашић, Гаја Чупић и др Милутин Никетић.

Преузето са: http://www.novosti.rs/

Последње ажурирано уторак, 30 април 2019 23:15  

Колумна

О ВИНУ

o vinu

 

Београд

beograd

 

Охридско Језеро

ohridsko jezero

 

Ововековни и оновековни

ovovekovni

 

Тешки људи

teski ljudi

 

Карактер

karakter

 

Иди, и како си веровао нека ти буде

idi i kako si verovao

 

Зло

zlo

 

Ја

ja

 

Алас на Дунаву

alas

 

ravanica.jpg
Број прегледа чланка : 4927082

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2020.

pravilo posta 2020

БУКВАР
за србску православну децу
и родитеље

0000

САВЕТИ ЗА ЖЕНИДБУ И УДАЈУ
О избору брачног друга
Kако да сретнем сродну душу

16200

БОГ НИКОМ ДУЖАН НЕ ОСТАЈЕ

09700

 

ИМА ЛИ СПАСЕЊА ЗА НЕКРШТЕНЕ

 15000

ФАРБАЊЕ ЈАЈА
СЛАВСКИ КОЛАЧ И УКРАСИ
БОЖИЋНИ КОЛАЧИ

 16100

ЧУДА БОЖИЈА НАШИХ ДАНА

 Чуда божија наших дана

БЛАГОСЛОВИ,
РОДИТЕЉСКЕ КЛЕТВЕ,
КЛЕТВЕ И ПРОКЛЕТСТВА

15900

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.