svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Монахиња Атанасија: ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ

КОНЗЕРВИРАЊЕ И СУШЕЊЕ РИБЕ И ДРУГИХ НАМИРНИЦА

Рибу је добро опрати да се уклони слуз, очистити, усолити са 150 грама соли на 1 кг рибе. Припремљене рибе сместити у дрвену кутију или стаклену теглу. Можемо додати неки ред са зачинима, ловоров лист,першун и сл. и одложимо да стоји у хладној просторији. После 20 дана рибе могу да се диме, или да се прањем у хладној води расоле и употребљавају по потреби.

 

Рибе у уљу. Након уклањања изнутрица рибе добро опрати од крви, исећи на комаде, у за- висности од величине посуде,затим риба стоји пола сата у сланој води( 1 литар воде, 250 грама соли). Након усољавања, рибу испржити и сместити у стаклене тегле. Између комада се ставе зрна црног бибера и најгвирца, лово- ров лист и лимуна кришке. Затим, прелити уљем поврћа у којој се риба пржила(може лук, парадајз), тако да је риба потопљена на врху слојем уља 2 цм. Затворити и одложити на хладно место.

 

За припрему конзервиране рибе, погодна је само свежа риба. Обрада треба да се обавља само у чистим условима. Посуђе и материјали који се користе да садрже идеалну чистоћу, стриктно спровођење рецепата и услова пре- раде.


Време стерилизације конзервиране рибе (8-10 сати) се може смањити тако што ће се процес поновити, након неког периода.

Риба маринирана у бело

 

Рецепт за 4 стандардне тегле са капацитетом од 0,5 литара.


Мале рибе очистити, без сечења стомака, одсечене главе, извадите изнутрице, пере се у потпуности, уклонити крв. У припремљене тегле на дну ставити ловоров лист, 2-3 зрна горке и слатке слачице, 3 каранфилића. Трупове окренемо леђима на доле, сваки ред посипамо сољу (кашичица на 1-1,5 тегле) и исецканог црног лука кругова (једна средња главица црног лука у теглу). Пуне се тегле рибом на 1 цм испод врха, сипати кашику сирћета 1-1,5 5% у сваком, покрити са поклопцем, стави ги шерпу у којој су поређане пуне тегле на ватру, налити хладну воду и за- клопити. Ниво воде у шерпи - 3 цм испод врха тегли. Пустите да проври, и грејати тегле 50-55 минута. Након загревање додати у сваку теглу од 2 кашике добро загрејаног и прохлађеног на 90 степени биљног уља. Онда опет, загре- вање 50 минута и стерилисати у кључалој води за 5 сати. Хлађења тегле после стерилизације се обавља у истом лонцу, где је стерилизација Конзервирана храна, једном отворена, требај одмах да се употреби.


Неколико препорука:

 

- Витамин А је сачуван сушењем. Пошто је осетљив на светлост, производи који садрже (шаргарепа, паприка, итд) се морају чувати на тамном месту. Количина витамина Ц се губи у процесу сечења, млевења, јер реагује са ки сеоником који се налази у ваздуху.

 

- Хранљива вредност свежих намирница у току сушења није изгубљена, неке као нпр. воће постају слађе због губитка влаге, шећер повећ- ава концентрацију. Угљени хидрати се не раз- арају током процеса сушења. Они садрже малу количину масти.

 

- Очување микро и макроелемената (калију натријум, магнезијум, итд.) су значајно ве- ћи него у било које друге методе, укључују ћи и конзервирање. У конзерви је опасност од размножавања бактерија у течном меди јуму далеко више присутна него код методе сушења. У случају сушења то је могуће само ако сушени производи нису добро суви, илије влажно место где се чува.

 

Као прелиминарне припреме за сушење може да се користи: бланширање, марин- ирање, поринуће у раствор лимунске киселине или сумпор испарења.

Прелиминарне припреме спречавају раст и развој микро-организама који кваре храну, и омогућава вам да сачувате боју, тек стуру, укус и мирис производа. Производи такође садрже једноставне квасце и плесни разних бактерија, сви они доприносе кварењу.


Колико дуго траје процес сушења?

Зависи од више фактора: влага хране, садржај шећера, величине производа (ситни,крупни), количина ваздуха који циркулише у процесу сушења.

Влажност ваздуха који улази у процес сушења Температура унутар сушења. Нижа температура ваздуха унутар сушење процеса, дуже време сушења. Температура би требало да буде довољно висока да се суши, али не скува храну.

Препоручује се температура за сушење:

Месо и риба – 600 Ц

Воће и поврће - 500 Ц

Лековито биље и цвеће – 350 Ц

Како да сачувате сушену храну

Влага је непријатељ број један за сушене производе.

Треба их чувати што дуже време на ваздуху – промаји.

Имајте на уму данамирнице које садрже витамине.

А треба да буду заштићене од директне сунчеве светлости.

ПОРУЏБИНЕ ЗА КЊИГУ „ПРЕЖИВЕТИ И ЖИВЕТИ У ПРИРОДИ“:

ТЕЛ: 012/ 261-121

Последње ажурирано среда, 06 март 2013 17:32  

Колумна

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

Тишина

tisina

 

Ковид сан

kovid san

 

tuman-s.jpg
Број прегледа чланка : 6052559

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.