svetinjebraniceva.rs

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

Богомоља међу светим изворима

МАНАСТИР БУКОВИК

 

КОД СЕЛА БАРЕ

Предео Буковик у којем се налазио овај значајни средњевековни манастир пружао се са обе стране истоименог потока што тече између атара села Баре и села Берање. Овај поточић, а у неким документима се бележи као река, извире у потесу Крајац и после само два километра понире у потесу Берањска ливадица. Ширина његовог корита једва да достиже један метар, а дубина 10-15 сантиметара. Воду прима из три извора, али се ниједан од њих не сматра светим и лековитим.

Буковик значи предео са изворима

 

Цео овај предео добио је име по изворима, којих је било десетак: три на потоку Буковик, један у селу Берању и шест у Барама. Најпознатији су барски извори: Код цркве, Шарена вода, Дилидица, Бучура и Доњи бунар. Село, настало ту у време Турака, названо је, такође, Буковик и трајало је све до 18. века а манастир је, по свој прилици, добио име по њему. Многи наши манастири названи су по селима у којима су били, а у Браничеву: Рукумија, Нимник, Пешчаница, Брадача.

 

На десној страни потока, ту где је и данас, налазило се село Берање, а село Буковик могло је бити само на левој страни, на простору између потока и данашењег села Баре. Управо ту негде забележио је турски писар између 1530. и 1550. године, ''у нахији Пек, код села Буковика, манастир са 4 монаха и приходом од 942 акче''. Олга Зиројевић, Цркве и манастири Пећке патријаршије до 1683. године, Београд 1984. Реч је о једном од економски најјачих манастира у Браничеву тог времена, с обзиром на то да је био двоструко богатији од Витовнице и Горњака. Витовница је имала приход тек 400, а Горњак 437 акчи.

 

Манастир само једном поменут

 

На жалост, манастир се као насељен помиње само у том турском попису, а већ у време Мурата III, највише пола века касније, у њему није било монаха, јер је његову имовину преузело село и на њу плаћало порез у одговарајућем износу. После тога се више не јавља у историјским изворима.

 

Шта се догодило с овим значајним манастиром, извори не говоре ништа. Заправо, они нам не саопштавају више ниједан једини податак о њему. Не знамо ни када је саграђен, ни ко је био његов ктитор, ни како је и када пострадао, ни којем је свецу био посвећен, па чак ни где се тачно налазио.

 

Наведени запис у турској пореској књизи из 16. века да је манастир био код села Буковика упућује нас, међутим, да га тражимо на левој страни потока, тим пре што на десној нема ни трагова манастира, нити сећања да је некада ту постојао.

 

Обишли смо неколико пута цео тај простор у лето и разговарали са више људи о томе где би манастир могао бити. Међу нашим саговорницима био је и свештеник у Барама протонамесник Драган Дешић, који је ту већ 30 година. Он је записао казивања старих људи који су говорили да је манастир био у близини светог извора, на месту данашње барaчке цркве завршене 1928. године. По њиховим казивањима, пре но што су почеле припреме за подизање храма, јер га претходно у Барама није било, у селу се појавила нека девојка Јана и сместила се код свете воде, где је највећи део времена проводила у молитвама. Ишла је стално боса, чак и по снегу, а упорно је понављала да је ту некада био храм и да је Божија воља да опет буде.

 

Кад је коначно одлучено да се сагради црква и када је у центру села обезбеђен плац за то, водећи људи у том послу дошли су на Црквиште код свете воде, узели један овећи камен са некадањег храма и натоварили га на кола у намери да га ставе у темељ нове цркве. Волови, упрегнути у кола, међутим, кренули су неких педесетак метара и стали. Нико више није могао да их покрене. Онда им је пришла Јана и рекла да не покушавају да носе камен, него да га истоваре и цркву граде ту где је била светиња. Неки су предлагали да се дотера нова запрега, али је превагнула одлука већине да се црква ипак ту гради.

 

Но, чим су ударили темељ, како пише отац Драган, Јана је нестала, и никад ништа више о њој нису сазнали. А црква је и данас ту, на самом крају села, неуобичајено за наше прилике, јер су цркве и школе у главном у средини насеља.

 

Света вода помаже нероткињама

 

Од места где је био манастир до потока Буковик има у правој линији само 600 метара. И нема никаквих других места везаних за било какав манастир, сем овог, па сматрамо да је манастир Буковик био управо овде, можда баш на месту где је данашња црква. Сав предео око манастира неодољиво подсећа на амбијенте српских светиња: света вода у близини, брдовит терен, поток. И, што је најважније, само место где је био манастир, упамћено је као Црквиште, Светиња или Барски манастир, као и вековима дуго окупљање народа око њега, убедљив су разлог за уверење да је ту био средњевековни манастир за којим смо трагали – манастир Буковик.

 

Постоји веровање, а потврђују га многи истинити догађаји, да света вода с молитвама у цркви помаже женама које не могу да имају децу. Према речима оца Драгана више је од сто педесет жена које су добиле децу после узимања воде са извора и молитви у храму. Извор је после рата био доста запуштен, под утицајем ригидног атеизма, али се сада обнавља и привлачи све већи број људи из разних крајева.

 

У селу постоји још један свети и лековити извор под називом Шарена вода, удаљен око 300 метара северно од цркве. Он је у последње време у посебном поштовању, па је посећеношћу надмашио извор код цркве. Сматра се да лечи болести очију и да му је вода веома здрава за пиће.

 

Оба ова извора позната у пожаревачком крају.

 

Постоји и света вода у суседном Берању, али готово заборављена. Извор се зове Томина водица. Не везује се ни за какав манастир.

 

Колумна

Али ..

ali

 

У право време

u pravo vreme

 

Увек сметаш некоме

uvek smetas nekome

 

Све ће бити горе него пре

sve ce biti gore nego pre

 

Ништа се не мења

nista se ne menja

 

Све што дође мора и  да прође

sve sto dodje mora i da prodje

 

Најбољи, најгори и средњи

najbolji najgori i srednji

 

Јерусалем

jerusalem

 

Гледај

gledaj

 

Вратимо се себи

vratimo se sebi

 

nimnik.jpg
Број прегледа чланка : 6350945

16600m

16403

09700am

16402

16401

16400a

16500a

pravilo posta 2020

0000

16200

09700

 Чуда божија наших дана

СВЕ О СПОМЕНИКУ НА ВРАЊЕВЦУ

Sve o spomeniku S

 Споменик на Врањевцу, најпотпунији је и најлепши споменик српској војсци досад. Подаци о страдалима прикупљани десет година, од 2005., до 2015., а овај изузетан знамен  грађен је током  четири последње године крај одлично очуваних ровова српске војске из 1915. Све о споменику сазнаћете ако кликнете на наслов или слику.